Papegaai, over het dier

Papegaai, over het dier

Papegaai, over het dierEen papegaai is een prachtig kleurrijk dier, maar kun je de papegaai als huisdier houden of is het beter als de papegaai in het wild leeft? In dit artikel lees je meer over de papegaai in het wild en de papegaai als huisdier.

Papegaai in het wild

Over het algemeen zie je papegaaien in het wild leven, in bossen en op bergwanden, maar vooral in oerwouden. Dieren worden altijd verdeeld in groepen, je hebt vissen, reptielen, insecten, zoogdieren, maar de papegaai valt onder de vogels. Bij alle vogels is het zo dat ze veren hebben, heb je een vrouwtje dan zal deze eieren leggen en bijna alle vogels kunnen vliegen. Niet allemaal dus, want een struisvogel kun je niet laten vliegen.

In Nederland leven dus normaal gesproken geen papegaaien in het wild. Je zult in de woestijnen ook weinig papegaaien tegenkomen, er zijn daar namelijk geen bomen om een nest te kunnen maken. De meest papegaaien vind je toch wel in de oerwouden, hier vind je hoge bomen en veel schaduw onder de bomen. In de oerwouden kunnen de papegaaien ook veel zaden en vruchten vinden in de bomen, maar ook op de grond. In de oerwouden vind je veel verschillende soorten papegaaien. Een oerwoud wordt ook wel tropisch oerwoud genoemd, een papegaai noem je daarom dan ook een tropische vogel.

Veren van de papegaai

De veren van een papegaai zou je kunnen vergelijken met onze haren. Als het zover is dat je je haren laat knippen dan doet dit niet zeer, maar trek je er eentje uit dan voel je dat goed, zo is het ook met de veren van een papegaai. Een papegaai heeft verschillende soorten veren, je hebt de donsveren dat zijn de pluizige veren die ervoor zorgen dat de papegaai warm blijft. Vervolgens heb je ook nog de dekveren bij een papegaai, deze liggen over de donsveren om de wind tegen te houden. Aan de vleugels van een papegaai zitten de vliegpennen, deze veren zorgen ervoor dat de papegaai kan vliegen. Aan de staart van een papegaai zitten de staartpennen, deze pennen zorgen ervoor dat de papegaai goed kan sturen in de lucht.

Soorten papegaaien

Je hebt op de wereld meer dan driehonderd soorten papegaaien, een kleine soort papegaaien zijn de dwergpapegaaien. De meest voorkomende papegaaien die we in Europa kennen zijn parkieten, Lori’s, de Edelpapegaaien, de Ara’s en dan heb je nog de bekende Kaketoes.

Papegaaien in groepen

Bij veel dieren zie je dat ze graag alleen leven meestal voor een tijdje soms als gezinnetje. Kijk je naar de papegaaien dan kom je er al snel achter dat ze in grote groepen leven, bijna hetzelfde als bij mensen. Neem je nu bijvoorbeeld de grijze roodstaart dan zie je dat deze soms wel met honderden bij elkaar zijn. Papegaaien eten de zaden, de noten en het fruit wat ze vinden van de bomen die in het oerwoud groeien. Papegaaien zal je niet zo snel iets van de grond zien eten, alleen water drinken als het hard nodig is. Je kunt van een papegaai eigenlijk niet zeggen dat ze een eigen taal hebben, de geluiden die je hoort zijn meestal geluiden die ze gehoord hebben in hun omgeving. Papegaaien vind je in het wild dus de geluiden die je van een papegaai hoort zijn dan meestal de geluiden van een aap, of van een leeuw maar het kan ook het ruisen van een boom zijn.

Papegaai als huisdier

Heb je een papegaai in de huiskamer staan dan zal hij de geluiden nadoen die hij dan hoort, dit kan zijn een telefoon, de hond of het baasje zelf. Mensen vinden een papegaai erg leuk, dit omdat je dan een dier hebt wat kan praten. Wil je graag een papegaai die kan praten dan kun je het beste kiezen voor een grijze roodstaart, dit schijnt een van de papegaaien te zijn die het beste kan praten. Je merkt wel dat de meeste mensen weinig van papegaaien afweten. Als je een papegaai gaat kopen moet je er rekening mee houden dat deze wel 35 jaar of ouder kan worden, koop je een ara dan kan deze zelfs 80 jaar oud worden en een grijze roodstaart haalt gemakkelijk de leeftijd van honderd jaar.

Verzorging papegaai

Heb je een papegaai gekocht dan kun je deze gewoon laten vliegen, maar je kunt hem ook kortwieken. Kortwieken is dat je een klein stukje van de vliegpennen van de papegaai afknipt, dit kun je gerust doen want het doet geen pijn. Kortwieken doe je omdat de papegaai anders door het hele huis heenvliegt, of als je pech hebt kan hij wegvliegen. Als je een papegaai hebt gekortwiekt kan hij niet meer zo goed vliegen, vliegen hoeft een papegaai dan eigenlijk ook niet meer. Papegaaien die je in een kooi hebt gezet hoeven niet meer voor zichzelf te zorgen, ze krijgen eten en drinken dus hoeven ze het niet meer te zoeken.

Aandachtspunten papegaai kopen

Heb je een papegaai in een kooi dan merk je al snel dat deze van knagen en bijten houdt. Dit doet een papegaai om zijn snavel goed scherp te houden, je moet er rekening mee houden dat de snavel van een papegaai groeit zolang deze leeft. Om de papegaai die in een kooi zit te kunnen laten bijten zou je deze speeltjes en noten kunnen geven om kapot te knagen. Bijna alle mensen die een papegaai hebben zijn ook in het bezit van een standaard van staal, maar een speelboom zie je bijna nergens. Koop je een speelboom voor de papegaai dan zal de papegaai dit veel leuker vinden, dit komt omdat een speelboom lijkt op wat ze ook in de natuur hebben. De meeste mensen hoor je zeggen dat een papegaai erg hard kan bijten, dit zal de papegaai alleen maar doen als je hem boos maakt. Kom je bij mensen die een papegaai hebben dan hoor je de papegaai wel eens erg hard schreeuwen. Je moet dan geen doek over de kooi gooien, maar er gewoon geen aandacht aan schenken. Als je ziet dat een papegaai zijn eigen veren uit zijn huid trekt dan is hij niet ziek, de papegaai wil dan alleen maar een beetje meer aandacht van het baasje hebben. Wil je graag veel plezier van je papegaai hebben dan is het heel belangrijk dat je hem goed opvoedt. Je kunt een papegaai vergelijken wat betreft de opvoeding met een kind van ongeveer vier jaar.

Papegaai en voortplanten

Als een papegaai die in het wild leeft een partner heeft gevonden weet je dat hij hier zijn leven lang bij zal blijven. Gaat er een van beide dood dan zie je een papegaai niet zo snel weer een andere partner kiezen. De grote Hyacint ara kun je wel de grootste papegaai noemen die er is, deze papegaai legt pas na zeven jaar eieren, dit zijn er dan maar 1 of 2 per keer. Als een papegaai een ei heeft gelegd en het is bevrucht dan zie je er langzaam een kuikentje in groeien. Na ongeveer een maand zul je het kuikentje aan de binnenkant van het ei een gaatje zien maken met zijn snaveltje om uit het ei te kunnen. Bij papegaaien is het zo dat je net zo goed de vader als de moeder de eieren warm ziet houden tot ze uitkomen. Zie je de vader op het nest zitten dan zal de moeder naar voedsel aan het zoeken zijn, of andersom natuurlijk. Ook als een papegaai al jonge vogels heeft blijven ze om de beurt naar eten zoeken.

Papegaai, het uiterlijk

Een papegaai heeft een krop, dit kun je zien als een opvangzak, je vindt de krop onder de snavel. Als je een papegaai naar voedsel ziet zoeken zul je zien dat hij het voedsel bewaart in de krop. Zit de krop van een papegaai vol met voedsel dan zul je hem naar het nest zien vliegen om de jonge papegaaien te voeren. Let je goed op dan zie je dat de papegaai door het voedsel uit zijn krop te persen de jongen kan voeren. Bij papegaaien is het zo dat de jongen erg verwend worden en dat je lang kunt genieten van de jongen, omdat ze lang bij de ouders op het nest zullen zitten. Wanneer een jonge papegaai volwassen genoeg is, zie je hem of haar het nest verlaten. De papegaai is het observeren meer dan waard, zowel de kleine alsook de volwassen vogels.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 12372x
Toegevoegd: 18-07-2015 06:53
Gewijzigd: 22-08-2015 13:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!