vrouw rookt e-sigaret

De e-sigaret en zijn voordelen

vrouw rookt e-sigaretElektrisch roken is nog steeds een veel besproken onderwerp in Nederland. Voor velen is het nog niet duidelijk wat de voor- en nadelen zijn waar we hier graag wat verder op ingaan.

Het wordt voor rokers steeds moeilijker. Met de komst van het rookverbod in horecagelegenheden en openbare ruimtes is het steeds moeilijker om ergens een sigaret op te steken waar het nog mag. Voor veel rokers is dit een reden geweest om over te gaan tot het roken van een e-sigaret. Het roken van een e-sigaret kent nog meer voordelen behalve dat het op veel plekken is toegestaan. Op deze pagina bespreken we de voordelen van het roken van een e-sigaret.

Het roken van de e-sigaret in Nederland

De elektronische sigaret ziet er vaak uit als een normale sigaret. Het bestaat uit een verstuiver, een cartridge dat nicotine bevat en een batterij. De elektronische sigaret is vaak gemakkelijk op te laden via een usb-poort. Het gebruik van een cartridge staat ongeveer gelijk aan het roken van 20 normale sigaretten. Het roken van een e-sigaret lijkt erg veel op het roken van een normale sigaret. Wanneer er wordt geïnhaleerd gaat er een lampje branden. Hierdoor lijkt het van een afstand alsof er een normale sigaret wordt gerookt.

Het roken van de e-sigaret is nog maar sinds korte tijd opkomend in Nederland. Slechts een kleine groep mensen maakt gebruik van een e-sigaret, maar de vraag wordt wel steeds groter. Sommigen gebruiken deze manier van elektronisch roken als manier om te stoppen met het roken van normale sigaretten. Anderen gebruiken de e-sigaret om er voor te zorgen dat ze geen kankerverwekkende stoffen meer binnenkrijgen.

Een laatste reden waarom het kiezen van een e-sigaret in plaats van gewone sigaretten is dat het anderen ook geen onnodige schade bezorgt. Roken zorgt voor vieze dampen, maar ook slechte stoffen welke anderen in de omgeving ook inademen. Of ze dit willen of niet. Door te kiezen voor een elektrische sigaret bezorg je anderen geen schade. Met name met een partner en kinderen in huis die niet roken, is kiezen voor een e-sigaret een goede overstap. Op deze wijze heeft niemand last van dat je rookt in huis.

Welke voordelen heeft de e-sigaret voor mij

Het roken van de e-sigaret kent veel voordelen. Hieronder hebben we de voordelen benoemd en deze worden vervolgens verder uitgewerkt.

  • Een manier om te stoppen met roken
  • Zelf bepalen hoeveel nicotine je binnenkrijgt
  • Bevatten geen kankerverwekkende stoffen
  • Toegestaan op veel plekken
  • Bevatten geen koolmonoxide of stikstofoxide
  • Niet brandgevaarlijk
  • Geen asbak nodig
  • Er zijn verschillende smaken beschikbaar
  • Geen gele tanden
  • Geen stinkende rook

Voor veel mensen is het roken van een e-sigaret een manier om te stoppen met het roken van normale sigaretten. Voor velen is het erg moeilijk om plotseling te stoppen met roken. Sommige mensen houden het een aantal dagen vol, anderen een aantal weken en weer andere mensen houden het een aantal maanden vol. Toch beginnen velen weer met roken als ze eenmaal zijn gestopt. Ze hebben al snel weer de behoefte om nicotine binnen te krijgen of een sigaret in de hand te hebben als ze een drankje aan het drinken zijn. De elektronische sigaret zorgt er voor dat je toch iets in je hand hebt wat aanvoelt als een normale sigaret. Daarnaast krijg je ook nicotine binnen, maar kun je zelf instellen hoeveel nicotine je binnenkrijgt. De nicotine uitstoot kun je steeds iets lager instellen, zodat je op een gegeven moment geen of vrijwel geen behoefte aan nicotine meer hebt.Ook zijn er mensen die niet de behoefte hebben om te stoppen met roken, maar wel van de kankerverwekkende stoffen af willen. De e-sigaret is dan de perfecte oplossing om van deze stoffen af te komen. Je krijgt hierbij geen kankerverwekkende stoffen meer binnen, maar kunt wel gewoon blijven roken.
Daarnaast is het een handige manier om te blijven roken op plekken waar normale sigaretten niet zijn toegestaan. De laatste jaren is het op steeds minder locaties nog toegestaan om te roken. In veel horecagelegenheden is het al niet meer toegestaan om een sigaret op te steken en in treinen zijn de rookcoupés ook verdwenen. De dampen die van de elektronische sigaret afkomen zijn niet schadelijk voor de omgeving. Met een e-sigaret kun je daarom gewoon blijven roken in veel openbare gelegenheden, zoals het openbaar vervoer, horecagelegenheden en veel andere openbare gebouwen.

Naast dat de elektronische sigaret geen kankerverwekkende stoffen bevat, bevat deze ook geen koolmonoxide of stikstofoxide die een normale sigaret wel bevat. Koolmonoxide en stikstofoxide zorgen voor een verslechterde ademhaling en conditie. Bovendien wordt het hart en de bloedvaten aangetast door deze stoffen. Daarnaast zijn er nog honderden andere giftige stoffen die bij het roken van normale tabak vrijkomen. Bij het roken van een e-sigaret is de enige slechte stof nicotine dat er vrijkomt en deze kun je naar verloop van tijd steeds lager bijstellen.

Geen schade aan anderen

Een andere reden waarom het kiezen van een e-sigaret in plaats van gewone sigaretten is dat het anderen ook geen onnodige schade bezorgt. Roken zorgt voor vieze dampen, maar ook slechte stoffen welke anderen in de omgeving ook inademen. Of ze dit willen of niet. Door te kiezen voor een elektrische sigaret bezorg je anderen geen schade. Met name met een partner en kinderen in huis die niet roken, is kiezen voor een e-sigaret een goede overstap. Op deze wijze heeft niemand last van dat je rookt in huis.

Tot slot zijn er nog een aantal voordelen van het roken van een e-sigaret t.o.v. het roken van een normale sigaret. Zo komen er slechts geurloze dampen vanaf en zit je niet in een stinkende omgeving of stinkende kleren. Het roken van een elektronische sigaret krijg je ook geen gele tanden van en er is geen asbak voor nodig. Ook hoef je niet bang te zijn voor brandgevaar als je je sigaret weggooit, want je e-sigaret kun je blijven gebruiken en er kan geen vuur van ontstaan. Bovendien zijn er vele lekkere smaken beschikbaar. Je hebt de keuze uit talloze smaken i.p.v. de rooksmaak die je aan normale sigaretten overhoudt.

Wetgeving in Nederland omtrent de e-sigaret

In Nederland is er nog altijd veel te doen om de wetgeving van de e-sigaret. Er worden onderzoeken gepubliceerd welke ook een slechte inzicht geven aan de consument welke er in te weinig in verdiept. De Esig Bond maakt zich ook sterk voor de elektrisch sigaret en het spreiden van het correcte nieuws. Daarnaast heeft deze organisatie het doel van het verbeteren van de kwaliteit van de elektrische sigaretten op de markt voor consumenten en het verbeteren van de informatie welke naar buiten komt. Ten slotte, een nieuwe regel welke sinds mei 2016 in gaat is dat de verkoop alleen aan 18 jarigen en ouderen mag. Zo wilt de overheid zorgen dat het veiliger is.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Paulover
Aantal keer gelezen: 2901x
Toegevoegd: 28-04-2016 07:18
Gewijzigd: 30-04-2016 12:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3646 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!