De kunst van langzaam leven

De kunst van langzaam leven

De kunst van langzaam levenLangzaam leven, onthaasten, meer in lijn leven met de natuur. Hoe doe je dat eigenlijk? En waarom is het 'nodig' in onze gehaaste prestatiecultuur?

Wat is langzaam leven?

Langzaam leven draait niet om alles heel erg langzaam doen, maar bewust. Het staat voor mindful zijn met je tijd, niet alles tegelijk, maar bewust keuzes maken. Continu maar door razen van afspraak naar afspraak, afgeleid worden door het scherm van je smartphone, steeds maar streven naar meer meer meer. Hoe gelukkig worden we van deze manier van leven als samenleving? We zijn het gewend om continu druk te zijn. We sluiten ons nauwelijks meer af, gaan voor een groot deel gebukt onder angst en depressie. We raken steeds verder verwijderd van onze eigen stem en leven steeds meer naar andermans verwachtingen. We worden geacht om 24 uur per dag bereikbaar te moeten zijn, we worden geacht om te streven naar 'succes' en presteren, meer geld verdienen, harder werken zodat we meer spullen kunnen kopen. Er word ons voorgehouden dat daar de sleutel tot een gelukkig leven ligt, maar niets is minder waar. Een leven vol luxe is een leven vol vrijheid. Vrijheid om je eigen tijd in te kunnen delen, om je eigen keuzes te kunnen maken, om je minder te laten meeslepen door andermans verwachtingen. Het is de kunst om dichtbij jezelf te kunnen blijven.

Misschien vraag je je af hoe het anders kan, ben je toe aan verandering. Hoe kan je die in gang zetten? Door te beginnen met onthaasten, door minder te doen, zul je meer leren voelen. Langzaam leven kan een manier zijn om bewuster te leven, stil te staan bij wie je bent en wat je wilt. Het chaotische ritme van de maatschappij even achter je te kunnen laten.


Zeven manieren om slow living onder te brengen in jouw levensstijl:

1. Bepaal wat belangrijk voor jou is, wat jouw persoonlijke kernwaarden zijn van waaruit jij je leven wilt leiden

Bedenk welke dingen belangrijk voor je zijn, wat wil je ervaren in het leven? Wat zou je willen leren? Pak een dagboek erbij en schrijf het eens op. Ga bijvoorbeeld wandelen en neem pen en papier mee. Geen telefoons, geen afleiding. Het is lastig tegenwoordig, maar juist afstand nemen van alles en iedereen om je heen is belangrijk om dichter tot jezelf te komen. Laat de afleiding los en wees waar je bent, wees je bewust van jezelf en je eigen gedachten. Sta jezelf toe om in stilte na te denken over wat je beweegt. Mocht je dit lastig vinden, begin dan elke dag met een korte wandeling in de natuur om los te koppelen. Zo kom je steeds dichter tot jezelf. Probeer je te focussen op je ademhaling. Geniet van de frisse lucht om je heen.

2. Zorg 'leven' eerst komt, daarna werken

We zijn allemaal druk en gehaast lopen onszelf vaak voorbij. We zijn vaak zo erg gericht op ons werk, verplichtingen en alles wat 'moet' en 'hoort' dat we compleet vergeten te 'leven'. Bedenk waar jij blij van wordt, welke nieuwe hobby zou je willen uitproberen of welke oude hobby zou je willen oppakken? Het kan iets kleins zijn. Maak tijd om maaltijden uit te kunnen proberen, te genieten met de mensen die belangrijk voor je zijn. Het kan iets simpels zijn als een brood bakken of een gezellig etentje met familie of vrienden. Even samenkomen er samen zijn. Voel de voldoening die het je geeft als je het zelf hebt bereid.

3. Creëer routine en ruimte voor jezelf

Zorg ervoor dat je tijd indeelt die van jou is. Of je nou een uur eerder op staat en deze tijd gebruikt of dit in de avond doet, het maakt niet uit. Tijd voor jezelf is belangrijk om tot rust te komen. Naast tijd voor jezelf, is ook routine belangrijk. We hechten waarde aan routine maar leven vaak zo op de automatische piloot dat we niet meer stilstaan bij de dingen die we doen. We douchen, kleden ons aan, maken ontbijt en doen nog allerlei andere dingen terwijl ons hoofd vaak bij hele andere dingen is. Probeer eens stil te staan bij de dingen die je doet. Hoe de kleding voelt wanneer je je spijkerbroek aantrekt, eet langzaam en proef hoe alles smaakt, geniet van de geur van de verse koffie en van de geurende douchegel.

 



 

4. Leef in het hier en nu

We moeten natuurlijk allemaal dingen doen die we niet willen. Maar er zijn dingen die we doen die we niet hoeven te doen, alleen omdat het wordt verwacht of aangenomen. Stop ermee, want het hoeft niet. Maak tijd voor dingen waar je van houd. Probeer je bewust te worden van je omgeving en wees daar waar je bent met je lichaam. Kom uit je hoofd, zet je tv, radio en alles uit, geniet van de stilte en geluiden om je heen. Ga het bos in en geniet van de geluiden van de natuur. Hoor de krekels fluiten, de kikkers kwaken. Deze realisatie helpt je om alles in perspectief te plaatsen.

5. Zet je telefoon af en toe eens uit

In een wereld die altijd verbonden en beschikbaar is, is het gemakkelijk om afgeleid te worden door alles en iedereen om je heen. Onze smartphones zorgen ervoor dat we op elk moment beschikbaar zijn met een druk op de knop. Probeer eens om je telefoon wat vaker uit te zetten. Kijk niet meteen op je telefoon wanneer je wakker wordt, maar denk eerst aan jezelf. Koppel jezelf los van de wereld en kom tot je kern. Geniet van alles wat er in het moment gebeurd, luister naar je ademhaling.

6. Ga de natuur in

Als je je rusteloos voelt en druk in je hoofd kan het fijn zijn om rust en stilte op te zoeken in de natuur. Ga een stuk fietsen, ga wandelen langs de zee, loop een rondje door het park of duik het bos in. De natuur heeft een kalmerend effect op onze geest. Adem de frisse lucht in, schrijf in je dagboek of lees een boek. Wanneer je stopt om, om je heen te kijken zie je alles met een andere blik.

7. Omarm verveling

We zijn continu afgeleid door alles wat er om ons heen gebeurd, door alle apparaten die onze aandacht opeisen. Wanneer heb je je voor het laatst verveeld? Probeer het eens en wie weet komen de beste ideeën omhoog. Leg je telefoon weg, zet die tv uit en doe even lekker niets.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: rachelle
Aantal keer gelezen: 1504x
Toegevoegd: 23-04-2020 12:42
Gewijzigd: 24-04-2020 09:38

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!