Tips voor een fijne zwangerschap

Tips voor een fijne zwangerschap

Tips voor een fijne zwangerschapBen jij zwanger op dit moment? Van harte gefeliciteerd! De komst van je baby of baby’s is iets heel bijzonders en het is een hele speciale tijd in je leven. Bij een zwangerschap komt natuurlijk van alles kijken. Om je zwangerschap fijn en gezond door te komen, hebben we in deze blog enkele tips verzameld.

Roken

Bepaalde gewoontes die je voor je zwangerschap had, zijn tijdens je zwangerschap niet handig om te behouden. Denk bijvoorbeeld aan roken. Het is namelijk zo dat de rook van sigaretten of sigaren schadelijke stoffen bevat. Wanneer je deze rook inademt, komen deze schadelijke stoffen terecht in je longen en daarna in de bloedvaten. Je bloedvaten vervoeren deze schadelijke stoffen vervolgens naar de placenta. Wanneer de schadelijke stoffen daar komen, kan het zijn dat de baby zich afwijkend gaat ontwikkelen. De baby kan bijvoorbeeld minder goed gaan groeien daardoor, of zich minder goed gaan ontwikkelen. Wanneer je rookt, is het dus erg aan te bevelen hiermee te stoppen tijdens je zwangerschap. Dat is ook het geval voor je partner of voor overige huisgenoten. Ook het inademen van andermans rook kan nadelige gevolgen hebben voor de baby.


Alcohol

Naast roken is het ook af te raden om alcohol te nuttigen tijdens je zwangerschap. Wanneer je alcohol drinkt tijdens je zwangerschap, komt ook dit bij de baby terecht. Alcohol kan veel negatieve gevolgen hebben voor je baby. Zo loopt de baby bijvoorbeeld kans om het Fetal Alcohol Syndrome te ontwikkelen. Denk ook niet dat af en toe een glaasje geen kwaad kan, dat is namelijk wel het geval. Laat de alcohol dus staan, ook al kan het nog zo aanlokkelijk zijn. Tegenwoordig zijn er veel smakelijke alcoholvrije vervangers.


Voeding

Voeding is een belangrijk aspect tijdens je zwangerschap. Je doet er namelijk goed aan om zowel gezond, als gevarieerd te eten wanneer je zwanger bent. Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld heel gezond, zoals volkoren eten of fruit. Daarnaast is het niet verstandig om rauw vlees en rauwe eieren te eten tijdens je zwangerschap. Wanneer je deze rauwe producten eet, is de kans namelijk aanwezig dat je een bacterie krijgt die schadelijk kan zijn voor je kindje. Dat wil je natuurlijk niet, dus het is beter deze producten dus tijdelijk te vermijden.


Extra’s

Verder zijn er voedingsstoffen die je tijdens je zwangerschap extra tot je kunt nemen, zoals foliumzuur. Het wordt aanbevolen om foliumzuur tijdens de zwangerschap te slikken, omdat dit ervoor kan zorgen dat bepaalde defecten in het zenuwstelsel voorkomen kunnen worden. Overigens kan foliumzuur ook de kans op bevruchting vergroten. Je kunt foliumzuur zonder recept bij een drogist aanschaffen. Het is het meest ideaal om 0.4 milligram foliumzuur per dag binnen te krijgen. Je kunt dit dan slikken vier weken voor de zwangerschap, tot zo’n twee maanden daarna. Naast foliumzuur wordt ook aangeraden om extra calcium tot je te nemen tijdens de zwangerschap. Calcium vind je in onder andere zuivel, noten of broccoli. Door het nemen van calcium kun je de kans op zwangerschapsvergiftiging doen afnemen. Verder is het ook aan te bevelen om vitamine D te slikken. Hierdoor kan calcium namelijk beter worden opgenomen in het lichaam.


Stress

Natuurlijk is het logisch om af en toe tijdens je zwangerschap stress te ervaren. Een baby die in je buik groeit, is namelijk ook niet zomaar iets. Maar als je ervaart dat je continu stress hebt, is het toch handig om daar wat aan te gaan doen, zodat je de stress zoveel mogelijk kunt beperken. De baby kan namelijk de stress ook voelen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt ontspannen tijdens je zwangerschap, zodat je hopelijk minder stress ervaart, denk aan een warm bad of douche, of het lezen van een goed boek. Ook is het een aanrader om aan yoga te gaan doen. Wist je dat er speciale cursussen zijn voor zwangerschapsyoga? Dat is ideaal en rustgevend! Ook mediteren is een goede oplossing tegen stress. Op die manier word je namelijk rustiger.


Plaats van bevallen

Voordat je gaat bevallen, is het ook verstandig om na te gaan of je overal goed aan gedacht hebt. Wanneer je namelijk goed bent voorbereid, kun je al je aandacht goed op de bevalling richten. Denk er over na op welke manier je wil bevallen, vaginaal of via een keizersnede. En wanneer je vaginaal wil bevallen, waar zou je dat dan willen? Er zijn namelijk verschillende opties, zoals op bed, of in bad. Ook kun je in het ziekenhuis bevallen. Denk tijdens de zwangerschap al goed na over de plaats en de manier van de bevalling en win voldoende informatie in. Je kunt bijvoorbeeld een keer naar het ziekenhuis gaan een gesprek aanvragen, zodat je meer informatie krijgt over de manier van bevallen in het ziekenhuis.


Bekkenband

Een bevalling is zowel geestelijk als lichamelijk best wel zwaar. Voordat je gaat bevallen, kan het een idee zijn om hierover informatie in te winnen en enkele voorbereidingen te treffen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde oefeningen die je kunt doen, of het aanschaffen van een bekkenband. Een bekkenband is ideaal om voor, tijdens en na de zwangerschap en bevalling te dragen, omdat deze steun en compressie geeft bij de zwangerschap. Overigens wordt een bekkenband niet alleen gebruikt door zwangere vrouwen, maar je kunt deze ook gebruiken wanneer je bekkeninstabiliteit hebt of recent geopereerd of herstellende bent van bekkenklachten.


De babykamer

Het is heel rustgevend om voor de bevalling de babykamer al helemaal in orde te hebben gemaakt. Wanneer je net bevallen bent, is het fijn dat je je baby gelijk kunt verzorgen in die kamer. Belangrijk voor de babykamer zijn onder meer een babybedje met lakens en een dekentje, maar ook een plaats waar je je baby kunt verschonen. Hiervoor schaf je onder andere luierdoeken, luiers, een prullenbakje, rompertjes en wat kleding voor je baby aan.


Kraamzorg

Ook is het verstandig om tijdens de zwangerschap al kraamzorg te regelen. De eerste dagen na een bevalling zijn namelijk altijd erg druk. Je hebt waarschijnlijk je handen vol aan je baby en ook fysiek moet je lichaam herstellen van de bevalling. Het regelen van kraamzorg kan erg fijn zijn, omdat de kraamzorg jou kan begeleiden en helpen, en daarnaast ook op de gezondheid van jou en je baby let. Ook de taken in het huishouden kunnen worden opgepakt door de kraamzorg. Voordat je bevalt, is het handig om te overleggen welke zorg je graag zou willen. Hierover kun je dan alvast duidelijke afspraken maken. Wanneer je andere kinderen hebt, is het ook een tip om op tijd al een oppas te regelen. Wanneer je bevalling begint, kan de oppas dan snel komen om op je andere kinderen te passen.

Een hele fijne en mooie zwangerschap toegewenst! Geniet van deze bijzondere tijd.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1453x
Toegevoegd: 30-11-2021 14:16
Gewijzigd: 03-12-2021 11:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!