Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang duurt de overgang?Als je je bevindt in de overgangsfase, dan neem je als het ware afscheid van je vruchtbare fase. Maar wanneer kom je in de overgang en hoelang duurt deze periode? Is het bij iedereen hetzelfde en wat gebeurt er dan allemaal? Om daar meer over te weten kun je dit artikel lezen over: wat is de overgang en hoelang duurt de overgang?

Afscheid nemen vruchtbare fase..

De overgang begint, je neemt afscheid van je vruchtbare fase. Vrouwen blijven niet tot op hoge leeftijd vruchtbaar, mannen wel. Vijf tot tien jaar voor de laatste menstruatie plaats gaat vinden sla je soms al een eisprong en een menstruatie over. Bij een eisprong gaan vaak meerdere eitjes tegelijk rijpen. Er is een onderzoek gehouden waaruit naar voren is gekomen dat vanaf de leeftijd van 37/38 jaar de eicellen in versneld tempo verdwijnen. De meeste vrouwen merken daar niet zoveel van, het is een rustig en geleidelijk proces.

Maar het gaat wel vaak samen met pieken en dalen in de hormoonhuishouding, hierdoor kun je last krijgen van lichamelijke en geestelijke veranderingen. Het is zelfs mogelijk dat in de beginfase van de overgang het oestrogeen toe gaat nemen. Het oestrogeen gaat pas dalen kort voor de echte menopauze, dus de dag van je laatste menstruatie. De overgang wordt vaak als erg vervelend gezien en ervaren. En dikwijls is dat ook een periode waarin een vrouw zich minder gelukkig voelt zowel geestelijk als lichamelijk. Wanneer je echter bedenkt wat deze periode betekent dan kun je het waarschijnlijk beter plaatsen en accepteren: het einde van de vruchtbare periode. Denk eens positief: geen vervelende menstruatie meer en andere ongemakken!  

Fasen van de overgang

De overgang is een veelomvattend proces. Het is niet een fase die van de ene op de andere dag plaatsvindt en dan is afgerond. Er zijn eigenlijk drie fasen bij de overgang. Hoe lang de overgang gaat duren en hoe lang iedere fase afzonderlijk duurt, kan per vrouw verschillen. Meestal stopt de menstruatie rond de 50 jaar, maar dat is gemiddeld genomen, het kan ook een paar jaar eerder of een paar jaar later zijn. Het moment ligt vast in je genen. Het is niet zo dat de menstruatie ineens stopt. Er gaan jaren van voorbereiding aan vooraf, want je lichaam werkt naar het moment toe.

De fasen nader besproken

Er zijn drie fasen die bij de overgang voorkomen en dat zijn de pre-menopauze, de menopauze en de post-menopauze. De eerste fase is de pre-menopauze en pre wil zeggen voor. Dit is dus de periode voor de laatste menstruatie. Hierbij gaan de hormonen steeds meer schommelen. Hierdoor gaan ook de eierstokken langzaam stoppen met het aanmaken van hormonen. Dit kost je lichaam ook steeds meer moeite om eitjes te rijpen. Er zijn vrouwen die er niets van merken, maar er zijn ook vrouwen die het voelen en zij merken de schommelingen erg goed. De verschijnselen die bij de overgang horen zijn heel verschillend. Hoe dichter je in de buurt komt van de menopauze, hoe meer je gaat merken dat er veranderingen zijn in je menstruatie.

De menstruatie kan pijnlijker zijn, maar ook korter, heftiger, minder heftig, met langere of juist met kortere tussenpozen. Als op een bepaald moment de menstruele cyclusveranderingen goed merkbaar zijn, dan gaat dat vaak samen met opvliegers en zweten. Als je nog geen bloedvrije periode hebt van twaalf maanden, dan spreken we van een peri-menopauze, peri wil zeggen in de buurt van.

Menopauze

De tweede fase is de menopauze, meno wil zeggen maand en pausis is ophouden. De menopauze is de dag van de overgang. Dit is namelijk de dag van de laatste menstruatie. Als de menstruatie een jaar uit is gebleven, dan kun spreken over de menopauze.

Post-menopauze

Post wil zeggen na, dus na de menopauze. Op dit moment zijn de eierstokken gestopt met het aanmaken van de hormonen. Je hebt toch voldoende hormonen nodig om gezond te kunnen leven en daarom wordt er steeds meer voor gezorgd dat andere organen in de behoefte aan hormonen voorzien. Lichaam en geest passen zich daar op aan. Ze zoeken naar evenwicht en passen zich steeds weer aan, aan de nieuwe situatie. Dit wordt gedaan tot je lichaam een nieuw evenwicht heeft gevonden en als het daar voldoende aan gewend is, dan kunnen toch de overgangsverschijnselen nog volop actief zijn in je lichaam.

De overgang is een natuurlijk proces

Vrouwen komen in de overgang en dat hoort er bij, het is een natuurlijk proces in het leven. Eigenlijk groei je naar deze fase toe, je hormoonwisselingen spelen op. Je wordt hierdoor weer meer jezelf en je hebt tijd om je leven in te richten en te kijken naar nieuwe inzichten. Je krijgt te maken met emoties en veranderingen en die laten zien welke ontwikkeling je doormaakt. De overgang is dus absoluut geen ziekte, het is een bepaalde periode van de vrouw waarin veel veranderingen zijn te bespeuren. Dit gebeurde ook in de periode dat je voor het eerst ongesteld werd.

Tijd tussen de menstruaties

Tussen twee menstruaties in zit normaal gesproken een periode van ongeveer vier weken. Tijdens de overgang verandert dit. De tijd tussen de menstruaties kan korter maar ook langer worden en ook dat is tijdens de overgangsfase niet steeds hetzelfde. Het bloedverlies kan hevig zijn, maar ook veel minder dan je gewend bent. Na een tijd van onregelmatige menstruaties en de menopauze zit gemiddeld vier jaar. Meestal houden de overgangsverschijnselen wat langer aan. Deze kunnen wel 5-10 jaar aanhouden en soms wat langer, dat is per vrouw verschillend. Je lichaam moet evenwicht zoeken en bij de een duurt dat wat langer dan bij de ander. Meestal komen vrouwen tussen de 45 en 55 jaar in de overgang. Er is een klein percentage vrouwen dat dit al voor de 40 jaar merkt. Het kan ook zijn dat het tot de 60 jaar duurt, het is per vrouw verschillend.

Ben ik in de overgang?

Je merkt het vaak aan je menstruatie wanneer je in de overgang terecht bent gekomen. De menstruaties komen namelijk korter na elkaar of juist niet, ze zijn onregelmatig en ze zijn ook vaak zwaarder (hevig bloedverlies). Dan worden de perioden tussen de menstruaties langer en na een tijdje stopt de rijping van de eicellen. Vervolgens blijft de menstruatie helemaal weg. Sommige vrouwen kijken uit naar deze periode, omdat ze tijdens de menstruaties altijd veel buikpijn, rugpijn en andere klachten hebben. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die er tegenop zien, omdat zij weten dat zij stemmingswisselingen en andere klachten kunnen krijgen. Hierbij geldt ook weer dat het per vrouw verschillend is welke klachten er optreden en hoelang het allemaal gaat duren. Je kunt het maar beter gewoon gaan ervaren, want het zal er op een gegeven moment toch van komen en daar hebben we geen invloed op. Symptomen kun je vaak wel verlichten als je er echt last van hebt. Het is prima om op de hoogte te zijn van wat er kan komen, maar het heeft geen zin om je daar druk over te maken. Elke vrouw ervaart de overgang namelijk op haar manier. Luister gerust naar de verhalen over de overgang, maar weet dat dit niet allemaal op jou betrekking hoeft te hebben.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 7964x
Toegevoegd: 02-03-2015 17:46
Gewijzigd: 15-08-2015 20:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!