WhatsApp, Facebook en Twitter zijn ideaal om het contact met je vrienden te onderhouden, maar deze social media leiden je ook enorm af van je werk of studie. Ook binnenkomende telefoontjes en e-mails kunnen ervoor zorgen dat je de gehele dag niet geconcentreerd aan het werk bent. Is het nu echt nodig om al deze berichtjes, belletjes en mails in vijf minuten te beantwoorden? Nee, natuurlijk niet! Probeer je telefoon in ieder geval voor twee uur uit te zetten, zodat je in deze periode geheel geconcentreerd aan het werk kunt gaan. Je zult ervan versteld staan hoeveel je dan ineens in die tijd gedaan krijgt.
Vaak zien we door de bomen het bos niet meer en weten we niet wat ons allemaal te doen staat. Aan het einde van de dag blijkt dat je de belangrijkste taken bent vergeten en dit kan zorgen voor een hoop stress. Doordat je niet precies weet met welke taak je moet beginnen en het waarschijnlijk een chaos is in je hoofd, is het ook lastig om echt productief aan het werk te gaan. Schrijf daarom alle taken op die je in je hoofd hebt en bepaal welke taken vandaag moeten worden gedaan. Je maakt dus een to do list voor jezelf. Het fijne hiervan is dat je de taken allemaal kunt afvinken, wat zorgt voor extra motivatie!
De moeilijkste taak stellen we vaak uit tot het laatst, maar aan het einde van de dag heb je hier vaak geen energie meer voor. Het is beter om de 's ochtends vroeg te beginnen met de moeilijkste taak, omdat je dan nog lekker fris en vol energie bent. Als je het uitstelt tot het einde van de dag, blijft dit waarschijnlijk steeds door je hoofd spoken. Je motivatie neemt hierdoor af en je bent niet helemaal met je hoofd bij je werk. Heb je de moeilijkste taak 's ochtends vroeg al gedaan? Dan ben je ook meer gemotiveerd om verder te werken en dit geeft je een extra energieboost.
Multitasken - iedereen is hier tegenwoordig behendig in geworden. Het lijkt alsof je meer gedaan krijgt door te multitasken, maar is dit ook echt het geval? Nee, zeker niet! Het lukt misschien wel om de taken uiteindelijk allemaal te voltooien, maar dit gaat een stuk langzamer dan wanneer je het één voor één doet. Ook kan het multitasken stress veroorzaken. Focus je daarom op één ding tegelijk, zodat je echt de volledige concentratie voor deze taak hebt. Je zult zien dat je op deze manier productiever bent en dat dit ook veel fijner werkt.
Je kunt ook je concentratie verbeteren door te kiezen voor een bepaalde plaats die je alleen gebruikt om te werken of te studeren. Je kunt er wel voor kiezen om met je (studeer)werk weg te zakken in de sofa waar je normaal films kijkt, maar je hersenen gaan dan in de relax modus. Daardoor krijg je veel minder gedaan en is het lastiger om je te concentreren. Een bureau is vaak de beste plaats om te werken of studeren, omdat je dan ook direct in de juiste werkhouding zit. Op een gegeven moment associëren je hersenen het bureau met (studeer)werk en geven ze een soort werk/studeer signaal af zodra je op deze plaats zit.
Als je echt productief wilt zijn, is het belangrijk dat je voldoende rust neemt. Zorg er in ieder geval voor dat je 's nachts tussen de 6 en 10 uur slaapt (afhankelijk van het aantal uur slaap dat jij nodig hebt). Werk of studeer daarnaast niet langer dan acht uur per dag, zodat je de volgende dag ook weer fris en productief aan het werk kunt gaan. In Zweden hebben een aantal bedrijven zelfs werkdagen van zes uur ingesteld, omdat de medewerkers hiervan productiever en gelukkiger worden. Uit onderzoek is gebleken dat de werknemers in deze zes uur minstens even veel werk verzetten als in de oorspronkelijke acht uur. Meer uren werken of studeren per dag betekent dus lang niet altijd dat je meer gedaan krijgt!
Je concentratie verbeteren doe je ook door voldoende pauzes te nemen tijdens het werken of studeren. Neem elke twee uur minstens een pauze van een half uur. Ook is uit meerdere onderzoeken gebleken dat het goed kan zijn om elk half uur vijf minuten pauze te nemen. Dit wordt ook wel de zogenaamde Pomodoro techniek genoemd. Er zijn applicaties die je hierbij kunnen helpen.
Een rommelige werkplek zorgt ook voor een chaos in je hoofd. Hierdoor kun je je slechter concentreren. Daarbij is het lastiger om tussen de rommel de spullen te vinden die je nodig hebt, waardoor dit weer ten koste gaat van je focus. Denk echter ook aan de bestanden die je op je pc hebt staan. Het is verstandig om deze bestanden op een handige manier in te delen in mappen, zodat je eenvoudig terugvindt wat je nodig hebt.
Met behulp van meditatie kun je heel goed je concentratie verbeteren. Je creëert hiermee niet alleen rust in je hoofd, maar tijdens het mediteren moet je je ook enorm goed kunnen concentreren. Probeer elke dag minstens een aantal minuten te mediteren, zodat je daarna weer volledig geconcentreerd en relaxed aan het werk kunt gaan.
Voedsel heeft een grotere invloed op je energielevel en je concentratie dan de meeste mensen verwachten. Als je gedurende de dag allerlei ongezonde snacks eet, word je moe en kun je je minder goed focussen. Wil je je concentratie verbeteren door gezond te eten? Zorg er dan voor dat je lichte, gezonde maaltijden eet met het liefst zo min mogelijk bewerkt voedsel. Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die je direct meer energie geven, zoals koffie, gezonde vetten en bepaalde fruitsoorten zoals bananen en blauwe bessen.
Onze gezondheid wordt mede bepaald door de mate waarin we bewegen. En een goede gezondheid heeft weer effect op ons concentratievermogen. Ga daarom een aantal keren per week sporten en pak wat vaker de fiets of ga lopen. Daarnaast zorgt sporten er ook voor dat bepaalde hormoonwaarden worden verhoogd, waardoor je lichaam in een andere staat terecht komt. Dit verbetert je concentratie en eveneens je werkgeheugen.
Je concentratie verbeteren kun je doen door middel van bepaalde oefeningen. Een van deze oefeningen is het tellen van het aantal woorden in een boek. Natuurlijk niet de woorden van het gehele boek, ook al zou dit je zeker wel verder helpen. Begin eerst met het tellen van de woorden van een paragraaf en herhaal dit daarna nog een keer. Vervolgens kun je het aantal woorden op een pagina tellen. Voor deze oefening heb je enorm veel concentratie nodig en het is dan ook een goede strategie om je concentratievermogen te verbeteren.
Je hersenen werken het beste als ze voldoende zuurstof hebben en de hoeveelheid zuurstof is dan ook van invloed op je concentratievermogen. Maar hoe zorg je er nu voor dat er meer zuurstof naar je brein wordt geleid? Dat kan door gebruik te maken van de zwaartekracht. Voor deze oefening pak je een stoel en je gaat voor de stoel op de grond liggen. Je benen leg je op de stoel neer, zodat de zuurstof gemakkelijk naar je hersenen kan stromen. Probeer deze oefening ongeveer tien tot vijftien minuten vol te houden. Eventueel kun je tegelijkertijd mediteren of een to do list maken.
Door naar klassieke muziek te luisteren tijdens het werken of studeren kun je goed je concentratie verbeteren. Ook al houd je misschien niet van deze muziek; het helpt je om geheel geconcentreerd en relaxed aan het werk te gaan en het heeft eveneens een positieve invloed op je geheugen. De beste manier om deze muziek te luisteren is via oordopjes. Op die manier heb je ook direct geen last meer van geluiden uit je omgeving, waardoor je je hierdoor niet kunt laten afleiden. Verder laat je op deze manier zien dat je even niet gestoord wilt worden en daardoor zullen personen in je omgeving je ook niet storen.