Waterontharder

Gebruik van een waterontharder en de voordelen hiervan

WaterontharderWaterontharders, je hoort er steeds meer over in Nederland. Niet geheel onlogisch gezien de verschillende gezondheidsvoordelen dat het met zich meebrengt.

Een waterontharder is bedoeld om te voorzien in meer zacht water in plaats van hard water. Met hard water wordt de hardheid van water bedoeld.  Hard water bevat veel kalk (calcium). Dit ga je merken in de keuken, in de badkamer en aan je huid. Wanneer je water in huis hebt met een hoge hardheid of een hoge dH waarde (Duitse hardheid) kun je binnen korte tijd veel kalkaanslag in huis krijgen. Er vormt zich dan een dikke laag kalk in bijvoorbeeld de waterkoker of in de wasmachine. Met een kalkontharder wordt de dH waarde terug gebracht naar 0 en krijg je zacht water in huis. Water met een dH waarde van 0 tot 4 wordt beschouwd als zacht water. En dH waarde van 18 tot 30 wordt beschouwd als extreem hard water.
Het gebruik van een waterontharder biedt veel voordelen. Op deze pagina vertellen we meer over de voordelen die een waterontharder te bieden heeft.

De voordelen van het gebruik van een waterontharder

Zoals hiervoor aangegeven is een waterontharder een apparaat of een stof die er voor zorgt dat de hoeveelheid calcium en magnesium in het water wordt verminderd. Hierdoor worden de verwarmingselementen in huis, zoals de wasmachine of afwasmachine, niet meer of minder aangetast. Hieronder benoemen we de voordelen van het gebruik van een waterontharder. Het gebruik van een waterontharder kent drie belangrijke voordelen die we hier benoemen. Vervolgens bespreken we deze verder.

  • De smaak van het water verbeterd
  • Zacht water is beter voor je huid
  • Zacht water bespaart kosten

De smaak van het water

De ene persoon proeft het verschil van zacht en hard water een stuk beter dan de ander, maar er is duidelijk een verschil te proeven in zacht en hard water. Thee dat wordt gezet met zacht water bevat namelijk geen vliesje en er blijft geen aanslag achter in de kopjes. Zacht water smaakt een stuk lekkerder. Het proeft een stuk voller en lichter dan hard water. Daarnaast is het gezonder voor je, wat eigenlijk zelfs nog belangrijker is zou je kunnen zeggen.

Zacht water is beter voor je huid

Volgens Engelse onderzoekers van Portsmouth kan zacht water ervoor zorgen dat huidproblemen sterk worden verminderd. Hierbij gaat het om het verminderen van eczeem, waarbij je irritaties en jeuk kunt verminderen. Ook uitslag op de huid, blaasjes en bultjes kunnen worden verminderd door de hardheid van het water. De zekerheid dat huidproblemen verdwijnen is er natuurlijk niet. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat huidproblemen verdwijnen met zacht water, maar er zijn wel meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat huidproblemen met hard water in grotere mate voorkomen. Wanneer je zelf veel last hebt van bepaalde huidproblemen en het water in huis een hoge dH waarde bevat dan is het verstandig om gebruik te maken van een waterontharder of waterontkalker.

Zacht water bespaart kosten

Hoewel je moet investeren voor een waterontharder of een waterontkalker kan dit wel kosten besparen. Allereerst bespaar je op energiekosten. Hard water tast de verwarmingselementen aan. Wanneer er kalkaanslag ontstaat in de verwarmingselementen in huis, zoals de verwarming of andere apparaten dan worden deze geïsoleerd. Het isoleren zorgt er voor dat er minder warmte vrij komt en er meer energie nodig is om dezelfde warmte te produceren. Op de lange termijn kan dit flink wat energiekosten besparen.

Wist je ook dat zacht water er voor kan zorgen dat je tot maar liefst 75% kunt besparen op de totale schoonmaakmiddelen? Bij kalkaanslag zijn er meer schoonmaakmiddelen nodig om dezelfde hoeveelheid schuim te krijgen dat nodig is om schoon te maken. Met zacht water is een klein beetje poeder genoeg in plaats van dure tabletten. Naast dat het direct bespaart op de kosten voor schoonmaakmiddelen bespaar je ook op ontkalkingsmiddelen. Met zacht water ontstaat er geen kalk en heb je dus geen problemen met het verwijderen van de kalkaanslag. Omdat je geen kalkaanslag meer hebt in de leidingen is er ook een kleinere kans op verstoppingen. Verstoppingen kunnen gepaard gaan met hoge kosten. Deze kosten bespaar je ook door gebruik te maken van een waterontkalker of een waterontharder.
Kalkaanslag is erg slecht voor de apparatuur in huis. Kalkaanslag verminderd de levensduur van een waterkoker, een wasmachine of andere verwarmingselementen in huis. Gemiddeld kan de levensduur van deze apparaten met 25% worden verlengd wanneer je zacht water in huis hebt i.p.v. hard water.

Bovendien is het niet alleen goed voor de apparatuur in huis maar ook voor de kleding. Wist je bijvoorbeeld dat zacht water beter is voor je kleding?Wanneer je de was doet met hard water wordt de kleur van je kleding sneller aangetast. Met zacht water is dit niet het geval en blijft je kleding langer mooi. Op deze manier bespaar je dus ook nog eens op de kosten van je kleding. Een waterontharder vergt een investering aan het begin, maar zal zich naar verloop van tijd uitbetalen en kan een hoop problemen voorkomen door kalkaanslag.

Waar op letten bij het kiezen van een waterontharder

 Het aanbod van waterontharders is groot tegenwoordig. Het is altijd belangrijk je even goed te informeren. Wanneer je zelf niet de kennis hebt om de installatie te voltooien, dan is het raadzaam om hier ook naar te vragen. Vaak wordt hier een vergoeding voor gevraagd, wat soms nog vrij duur kan uitvallen. Maar in veel gevallen zal het je zelf ook lukken om het aan te sluiten, je krijgt duidelijke instructies mee van waterontharder bedrijven en telefonisch hulp is altijd gratis. Wanneer je op zoek gaat naar een waterontharder is het belangrijk om te weten met hoeveel mensen je in huis zit, er zijn namelijk verschillende groottes. Een bedrijf zal een grotere vat nodig hebben dan een klein huishouden. Het is altijd verstandig om uw situatie uit te leggen, zodat het bedrijf met een goed voorstel kan komen die aansluit bij uw wensen. Ook is de ene waterontharder energie zuiniger dan de andere, het is goed om hier naar te vragen zodat je een betere indicatie hebt van welke kosten er allemaal bij komen kijken. Ook kan het geen kwaad om meerdere offertes op te vragen, zodat je zelf het beste kan vergelijken en met de beste deal weg kunt komen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Paulover
Aantal keer gelezen: 1844x
Toegevoegd: 05-05-2016 03:26
Gewijzigd: 05-05-2016 10:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3132 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!