vrouw word wakker en rekt zich uit

Energiek wakker worden

vrouw word wakker en rekt zich uitKen je dat gevoel? Je wordt wakker en je voelt je suf en energieloos. Je gaapt er op los en elke stap die je zet kost veel moeite. In dat artikel geven we je tips om weer energiek wakker te worden!

Iedereen heeft een normale slaap nodig

Iedereen heeft weer een andere slaapbehoefte dan de ander. De een heeft aan 4 uur slaap per nacht voldoende en bruist, ondanks de weinige slaap, de hele dag van de energie. Weer een ander heeft aan acht uur slaap per nacht nauwelijks voldoende. Slapen is echter voor iedereen noodzakelijk om zowel geestelijk als lichamelijk weer te kunnen herstellen. Alleen door te slapen kom je tot rust en kan je accu weer opgeladen worden. Des te ouder je wordt, des te minder slaap heb je nodig.

Tekort aan energie bij het wakker worden: Hoe komt dat?

Hieronder beschrijven we 5 mogelijke oorzaken waardoor je in de ochtend vermoeid opstaat. De meest voorkomende oorzaak daarvan is een burn-out, (daaraan gerelateerd: depressie) of een periode waarin je teveel stress en spanning ervaart.

Burn-out of depressie

Bij een burn-out of een depressie ben je in de eerste plaats opgebrand of ben je moe en lusteloos. Geen wonder dan ook dat je niet bepaald energiek en fit wakker wordt. We raden je aan om hulp te zoeken indien je duidelijke verschijnselen van een burn-out of depressie hebt.

Slaapapneu en snurken

Snurken, ongeveer 25% van de mannen doet het. Als je snurkt wordt je gehemelte tegen de luchtdoorgang aangedrukt. Het gevolg is dat je meer energie moet stoppen in het ademen. Snurken is niet gevaarlijk maar het kan wel de oorzaak zijn waardoor je vermoeid wakker wordt. Slaapapneu is eigenlijk een gevaarlijke vorm van snurken.

De luchtdoorgang wordt tijdens de nacht vaak geblokkeerd doordat de tong de keel inzakt en het gehemelte verslapt, waardoor de luchttoevoer en afvoer extra wordt geblokkeerd. Mensen met een ernstige vorm van slaapapneu krijgen 's nachts vaak veel te weinig zuurstof binnen. Het lichaam maakt daardoor adrenaline aan, waardoor de patiënt met regelmaat wakker schrikt en weer normaal gaat ademen. Het kost veel energie, patiënten slapen slecht en worden vermoeid wakker.

Vochttekort

Drink je wel voldoende kraanwater? Veel mensen hebben een chronisch tekort aan vocht en daardoor is je lichaam in feite in een continue shocktoestand. Bedenk dat je minimaal 1.5 tot 2 liter water per dag moet binnenkrijgen. Is je urine geel? Dan heb je sowieso een tekort aan vocht in je lichaam. Urine moet transparant zijn, dus geen kleur hebben. Mensen die te weinig drinken voelen zich vaker lusteloos en moe.

Geen goede ventilatie

Een mogelijke andere reden bij mensen die niet goed uitgerust wakker worden is een slecht geventileerde slaapkamer. Zorg ervoor dat je de slaapkamer goed ventileert. Eventueel houd je een raam open op een kier. De beste slaaptemperatuur ligt om en nabij de 18 graden Celsius.

Cafeïne en nicotine

Zorg ervoor dat je maximaal 3 tot 4 uur voor het slapengaan geen cafeine en alcohol meer nuttigt. Cafeïne houd je alert en 1 kopje koffie is pas na ongeveer 3 uur weer uitgewerkt. Val je toch in slaap ondanks de vele cafeïne, wat natuurlijk kan, dan slaap je minder diep en word je dus ook minder uitgerust wakker. Het schijnt zelfs dat je met cafeïne in je bloed niet alle slaapfasen doorloopt. Overigens geldt dit ook voor nicotine.

5 tips waarmee je energiek wakker wordt!

Hieronder lees je hoe je op 5 verschillende manieren ervoor kan zorgen dat je 's ochtends weer fit en bruisend van de energie wakker wordt. Natuurlijk zijn er meer manieren om te zorgen dat je een goede nachtrust krijgt. We raden je aan om op deze website naar meer informatie daarover te zoeken.

Tip 1: Maak jezelf moe

Oké, het klinkt misschien tegenstrijdig maar dat is het echt niet. Maak jezelf lichamelijk moe, daardoor slaap je beter. Doe je misschien werk waarbij je geestelijke afgemat wordt maar je komt niet in slaap? Voornamelijk bij mensen die veel zittend werk verrichten kan het zo zijn dat de geest misschien wel wil uitrusten maar het lichaam niet moe genoeg is. Mat je lichaam daarom dagelijks af door een stevig eind te gaan wandelen of door intensief te sporten. Als je lichamelijk en geestelijk moe bent, slaap je lekkerder en word je 's ochtends fit wakker.

Tip 2: Een uur voordat je gaat slapen geen beeldschermen aan

Wist je dat beeldschermen blauw licht afgeven? Dit blauwe licht komt overeen met daglicht en het houd je wakker. Je lichaam denkt dat het nog dag is als je 's avonds nog naar je blauwe scherm kijkt. Probeer om minimaal een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon te kijken, tv te kijken of achter je laptop te kruipen.

Tip 3: Perfecte slaapomstandigheden

Je slaapt beter en vooral dieper als je perfecte slaapomstandigheden creeert. Ventileer je slaapkamer goed, zorg ervoor dat er in je slaapkamer geen licht van buiten doordringt (gebruik eventueel verduisteringsgordijnen), isoleer je kamer zodat je geen geluiden hoort of doe oordopjes in en schaf een goed matras aan.

Tip 4: Kom aan je slaapuren

Iedereen wordt in de ochtend moe wakker wanneer hij/zij niet aan voldoende slaap is gekomen. Zorg er dus voor dat je iedere nacht aan je slaapuren komt. Hoeveel slaap je nodig hebt is voor iedereen weer verschillend.

Tip 5: Goede en vooral gezonde voeding

Een gezond lichaam en een gezonde geest, daar val je gemakkelijker mee in slaap. Eet heel gezond, dat wil zeggen: Eet veel groenten en fruit, drink minimaal 1.5 liter water per dag, laat suikers staan en eet vooral maaltijden die je zelf bereid met verse producten. Drink na 20:00 uur geen koffie meer en ook geen alcohol.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3881x
Toegevoegd: 15-01-2016 22:06
Gewijzigd: 17-01-2016 17:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!