Hoe kan ik gezond leven?

Hoe kan ik gezond leven?

Hoe kan ik gezond leven? Gezond leven, daar heeft iedereen zo zijn eigen gedachte over. Elk individu is anders en wil ook een eigen invulling geven aan zijn manier van gezond leven. Hoe denk jij over gezond leven? Liefde, plezier maken, gezond eten en jezelf goed voelen? Je wilt graag gezond in het leven staan en genieten van wat je doet en jezelf daarbij uiteraard ook goed voelen.

Je dagelijkse gewoonten

Om een goed beeld te krijgen van wat voor jou een gezond leven is, kun je eens nagaan wat je dagelijkse gewoonten zijn. Soms kom je ongewild in een bepaalde sleur terecht. Kijk je bijvoorbeeld veel tv? Ga dan eens minder tv kijken. Sport je nog niet? Ga dan eens wat meer sporten/bewegen, zodat je meer energie krijgt en jezelf fitter gaat voelen. Het doel is dat je een aantal van je dagelijkse gewoonten om gaat buigen en er voor gaat zorgen dat je beter en dus ook gezonder gaat leven. Sporten is bijvoorbeeld goed voor lichaam en geest en zal dus bijdragen aan een gezonder leven. Ook een goede ademhaling is van belang, zodat je om kunt gaan met stress. Dagelijks krijgen we namelijk regelmatig te maken met stress en hoe ga je daar mee om? Als je op de juiste manier ademt dan kun je je lichaam beter voorzien van zuurstof en kun je ook beter omgaan met stress.

Je lichaam ontgiften

Bij gezond leven hoort ook fysieke ontgifting. Dit houdt in:

 • Niet te vaak alcohol drinken, af en toe mag, maar teveel alcohol is schadelijk voor je lever.
 • Ga een keer naar de sauna, stress verdwijnt door deze warmte, heerlijk transpireren en ontstressen.
 • Volg een sapkuur, waardoor je lichaam aansterkt en wordt gereinigd.

Hoe ziet je sociale leven er uit?

Om gezond te leven, kun je ook eens naar je sociale leven kijken. Eisen anderen teveel aandacht van je op of ben je juist meer op jezelf? Allebei zaken om eens naar te kijken hoe je je sociale leven kunt veranderen, zodat je gezonder gaat leven en jezelf beter gaat voelen. Gezond leven is zowel zorgen voor een gezond lichaam alsook voor een gezonde geest! Wat kun je doen om je (nog) beter te voelen op sociaal gebied? Zoek in elk geval de balans!

 • Vrijwilligerswerk doen
 • Ruzies bijleggen
 • Als je veel van huis bent, blijf dan een keer thuis om te ontspannen
 • Ben je veel thuis bent, ga dan eens de deur uit om wat leuks te ondernemen met vrienden
 • Zorg dat je werk leuk is, stel jezelf een doel en zorg voor een goede dagindeling
 • Wandel tussendoor een rondje als je de hele dag binnen moet werken
 • Laat je niet negatief beïnvloeden door anderen
 • Neem je eigen verantwoordelijkheid
 • Lach regelmatig dit is goed voor jezelf en voor anderen

 

Hoe productief ben je op een dag?

Als je een gezond leven wilt leiden, dan wil je jezelf ook nuttig voelen. Kijk daarom aan het einde van de dag eens terug naar wat je allemaal hebt gedaan en wat je zoal bereikt hebt. Geniet van die gedachte en ben tevreden, zet alle afleiding eens uit (telefoon, laptop enz.), maak een gezonde maaltijd voor jezelf en doe iets leuks waar je je avond mee door kunt komen.

Gezond leven en emoties

Wanneer je lekker in je vel zit, kun je de hele wereld aan.  Als je ergens mee zit, houd het dan niet voor jezelf maar praat er over met anderen. Er zijn vast en zeker mensen in de omgeving die naar je willen luisteren en voor je klaar staan, maar je kunt ook een vertrouwenspersoon of hulpverlener vragen om je te helpen. Werk aan je zelfvertrouwen, sta open voor veranderingen en uit je emoties. Voel je je niet goed? Vertel dit dan ook, zodat anderen bijvoorbeeld een dagje niet op je hoeven te rekenen. Het is belangrijk dat je naar je lichaam en naar je geest luistert en ook aan jezelf denkt! Zit je hoofd te vol, kan er niets meer bij, maak het eerst leeg. Los die langlopende ruzie (die energie vreet) op, spreek frustratie uit en zorg dat negatieve invloeden het niet van je overnemen.Gezond leven wil ook zeggen opruimen!

Als je in je hoofd alles op een rijtje hebt, dan voel je je ook beter. Hoe gaat dat in zijn werk? Als je van alles in je huis rond hebt slingeren en je moet alles zoeken, dan kan dat erg chaotisch worden in je hoofd. Je raakt gefrustreerd, je moet iedere keer spullen zoeken en dat kan stress opleveren. Daarom is opruimen van belang. Zorg dat je werkplek netjes en fris is. Als je huis namelijk netjes is dan voel je je ook een stuk opgeruimder. Zorg voor een agenda, zodat je ook tijd in kunt plannen waarbij je niets doet, zet een grote streep door die (halve) dag heen. Dit zijn vaak momenten waar je naar toe leeft.

Gezond leven en voeding

Vitamine C is voor iedereen van groot belang. Deze vitamine ondersteunt ook het dagelijks ontgiften. Water drinken speelt daarin ook een rol. Als je dagelijks genoeg water drinkt, dan zorgt dat voor de doorstroming in het lichaam. Bij het eten dien je er ook op te letten dat je de juiste vetten binnenkrijgt, gezond zijn bijvoorbeeld roomboter, olijfolie en kokosolie. Als je zout wilt eten, neem dan zeezout, dit is natuurlijk en beter voor je lichaam.

Voldoende slaap

Een gezond leven heeft ook alles te maken met een goede nachtrust. Als je een ritme hebt, dan went je lichaam daar ook aan. Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op. Het is ook aan te raden om een uur voordat je naar bed gaat niets meer te doen, in ieder geval geen drukke en/of inspannende dingen. Kom even tot jezelf, dan val je ook gemakkelijker in slaap. Een donkere kamer slaapt het beste, zorg dat hij is opgeruimd en kijk ook geen tv, want daardoor worden je hersenen weer geprikkeld en val je moeilijker in slaap.

Overgewicht..? Pak het aan!

Veel mensen dromen over een gezond leven, maar krijgen het niet voor elkaar. Mensen met overgewicht willen afvallen, een gezonde leefstijl aannemen en nieuwe energie hebben om het nieuwe jaar of een nieuwe dag, week of maand goed te beginnen. Maar het lukt niet altijd. Dit heeft er vaak mee te maken dat veel mensen niet zo goed weten wat gezond eten is. Een gezonde leefstijl is gezond eten, gezonde gewoontes hebben en voldoende bewegen. Een gezonde leefstijl krijg je door:

 • Voldoende calorieën eten, als je minder gaat eten dan zorgt je lichaam ervoor dat je lichaam zuiniger met de energie om zal gaan. Je lichaam gaat dan ook eerder vetten opslaan en niet verbranden. Je moet dus niet minder gaan eten, maar juist vaker eten of anders eten. Een optimale verhouding als het over calorieën gaat is 30% koolhydraten, 40% vetten en 30% eiwitten.
 • Je kunt het beste de meeste bewerkte voedingsmiddelen vermijden. Deze bevatten vaak allerlei toegevoegde stoffen zoals allerlei soorten suikers, smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Deze heeft je lichaam niet nodig.
 • In aardappelen, brood en pasta zitten veel koolhydraten. Deze hebben we wel nodig, maar niet teveel. Je kunt deze producten met regelmaat vervangen door havermout, peulvruchten en meer groenten.
 • Het eten van verse voedingsmiddelen is van belang, hierin vind je de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
 • Veel water drinken is van belang voor een goede doorstroming in je lichaam.

Meer bewegen is gezond leven

Als je meer gaat bewegen ga je (bijna automatisch) ook gezonder leven. Meer bewegen kan zijn, een wandeling in de middagpauze op je werk, de fiets nemen in plaats van de bus of de auto. Als je toch met de bus moet, stap dan een halte eerder uit, zodat je toch een stukje kunt wandelen. Het zijn allemaal kleine veranderingen, maar daardoor ben je wel meer buiten, dit geeft je energie en daardoor voel je je ook fitter. Het draagt allemaal bij aan een gezonder leven en daardoor voel je je ook fijner. Probeer het maar eens uit. Meer bewegen zorgt ervoor dat je meer water drinkt….., fruit eet… andere eetgewoonten aanleert enz.

Je kunt om meer te gaan bewegen ook kiezen voor de sportschool of je vraagt iemand die met je mee gaat wandelen of hardlopen. Soms hebben mensen een stok achter de deur nodig om meer te gaan bewegen. Je kent jezelf het beste en als dat bij jou beter werkt, vraag dan om je heen wie er net als jij meer wil bewegen en plan een vaste dag of avond in de week in dat je samen wat leuks gaat doen, de sportschool, wandelen, hardlopen, fietsen, als je maar meer gaat bewegen. Je gaat je snel beter voelen en het komt je gezondheid alleen maar ten goede.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 15813x
Toegevoegd: 29-03-2015 17:46
Gewijzigd: 15-08-2015 21:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!