vrouw is de pil vergeten

De pil vergeten: en nu?

vrouw is de pil vergetenVeel vrouwen weten niet precies wat ze moeten doen als ze de pil zijn vergeten. Moeten ze verder gaan met dezelfde strip, een stopweek houden of aan een nieuwe strip beginnen? En zijn ze dan nog wel geheel beschermd tegen een zwangerschap? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Verschillende soorten anticonceptiepillen

Allereerst is het belangrijk om te weten welk soort anticonceptiepil je slikt, want voor elke soort gelden er andere adviezen. De eenfasepil, tweefasenpil en driefasenpil zijn eigenlijk gewoon de ‘normale’ anticonceptiepillen die veel vrouwen kennen. Daarnaast is er nog de minipil die minder hormonen bevat en die je dagelijks moet slikken zonder stopweek.

Eenfasepil, tweefasenpil of driefasenpil vergeten

Ben je eenfasepil, tweefasenpil of driefasenpil vergeten? Dan moet je de onderstaande adviezen aanhouden.

Minder dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip

Ben je de pil vergeten slechts 12 uur na het gebruikelijke tijdstip? Dan kun je deze pil alsnog gewoon innemen en vervolgens verder gaan met de huidige strip. Slik de resterende pillen weer op het gebruikelijke tijdstip. De werking van de anticonceptiepil blijft in dit geval betrouwbaar.

Meer dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip

Eerste week
Als je een pil meer dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip bent vergeten, dien je deze vergeten pil alsnog in te nemen. Indien je meerdere pillen bent vergeten te slikken, neem je alsnog de laatst vergeten pil in. Vervolgens maak je pilstrip gewoon af, maar de pil is gedurende de eerste 7 dagen niet betrouwbaar. Gebruik daarom gedurende deze periode extra voorbehoedsmiddelen.

Heb je geslachtsgemeenschap gehad in de 7 dagen voor het vergeten van de pil? Ook deze periode is door het vergeten van de pil niet meer betrouwbaar, zeker niet als dit zeer kort naar de stopweek was of als het om meerdere pillen ging. Overweeg in dat geval daarom ook om de morning-afterpil te halen.

Heb je geen stopweek gehouden voordat je aan de strip van de vergeten pil(len) bent begonnen en slik je de pil dus al meer dan 3 weken achter elkaar? Als je dan 2 of meer pillen bent vergeten, dien je dezelfde maatregelen te treffen als wanneer je ze in de derde week zou zijn vergeten.Tweede week
Ben je een pil vergeten in te nemen in de tweede week van de strip? In dat geval dien je de vergeten pil ook alsnog in te nemen. Als je meerdere pillen bent vergeten, neem je de laatst vergeten pil alsnog in. Vervolgens maak je de pilstrip gewoon af. Indien je niet meer dan 3 pillen bent vergeten, is het niet nodig om extra maatregelen te treffen.

Als je meer dan 3 pillen bent vergeten in de tweede week, is de werking van de pil gedurende de eerste 7 dagen niet meer betrouwbaar. Gebruik dan ook extra voorbehoedsmiddelen gedurende deze periode. Als je geslachtsgemeenschap hebt gehad in de 7 dagen voor het vergeten van de pil, kun je overwegen om een morning-afterpil te halen.

Derde week
Als je een pil bent vergeten in de derde week, heb je de keuze uit drie mogelijkheden. Je kunt de vergeten pil alsnog innemen en nog 7 dagen doorgaan met het slikken van de pil (ook al is de pilstrip leeg). Bij de tweefasenpil en de driefasenpil dien je aan het einde van de pilstrip verder te gaan met pillen uit de laatste fase van een andere strip, totdat de 7 dagen om zijn. Daarna houd je pas de stopweek.

Een andere mogelijkheid is om de laatst vergeten pil te slikken, de pilstrip af te maken en direct daarna door te gaan met de volgende strip. Dit betekent dus dat je de stopweek overslaat. Houd er wel rekening mee dat je wel last kunt krijgen van doorbraakbloedingen.

Ook kun je ervoor kiezen om direct een stopweek in te lassen. Hierbij moet je erop letten dat de stopweek is begonnen op het moment dat je de eerst pil bent vergeten. Maximaal 7 dagen na de eerst vergeten pil moet je dus weer beginnen met de volgende strip.

Ben je een pil vergeten in de derde week en los je het op een van de bovenstaande manieren op? Dan is de werking van de pil nog betrouwbaar.

Minipil

Minder dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip

Voor de minipil geldt net als bij de eenfasepil, tweefasenpil en driefasenpil dat je de vergeten pil alsnog in kunt nemen als het minder dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip is. De werking van de anticonceptiepil is dan nog betrouwbaar.

Meer dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip

Eerste week
Ben je de pil vergeten in de eerste week van de pilstrip? In dat geval dien je de vergeten pil of de laatst vergeten pil zo snel mogelijk in te nemen. Slik de volgende pil weer op het normale tijdstip en maar de pilstrip gewoon af. De werking van de minipil is gedurende de eerste 7 dagen verminderd, dus je dient dan extra voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

De werking van de minipil in de 5 dagen voor het vergeten van de (eerste) pil is in dit geval ook verminderd. Als je gedurende deze periode geslachtsgemeenschap hebt gehad, dien je daarom ook te overwegen om een morning-afterpil te halen.

Resterende weken
Indien je de pil bent vergeten in de resterende weken van de pilstrip, dien je ook de (laatst) vergeten pil alsnog in te nemen. Vervolgens kun je de volgende pil weer op het gebruikelijke tijdstip slikken en doorgaan met de pilstrip. Tijdens de eerste zeven dagen na het vergeten van de (eerste) pil wordt het aangeraden om voorbehoedsmiddelen te gebruiken, omdat de betrouwbaarheid van de pil gedurende deze periode is verminderd.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 2548x
Toegevoegd: 16-01-2016 23:22
Gewijzigd: 30-01-2016 19:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3013 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!