Bingo wordt gezien als ‘klein kansspel als bedoeld in artikel 7c van de Wet op de kansspelen’, dat houdt onder andere in dat het spel georganiseerd dient te worden door een Nederlandse vereniging die minstens drie jaar bestaat. De bijeenkomst hoort minstens twee weken van te voren te zijn aangekondigd bij de desbetreffende gemeente, het moet het algemeen belang dienen en de prijzenpot waarom gespeeld wordt (of het nu geld of goederen betreft) mag niet meer waard zijn dan €1550 per bijeenkomst, of €400 per speelronde. Kort gezegd, je kunt er leuke prijzen verdienen en dat is ook direct de opzet van het spelletje.
Op het formulier, ook wel bingo kaart genoemd, staat een tabel van vijf bij vijf vakjes. In elk van die vakjes staat een cijfer tussen de 1 en 75, behalve op het middelste vakje dat altijd leeg blijft. De cijfers zijn niet geheel willekeurig verdeeld over de vakjes, ze lopen niet op of af in een bepaalde volgorde en ze komen elk slechts eenmaal voor op het formulier maar…. Bovenaan de bovenste rij staat gewoontegetrouw het woord BINGO en de nummers worden daaronder op de volgende manier gerangschikt.
Getallen uit de reeks 1-15 staan in de kolom onder de letter ‘B’. De reeks daarna, gerangschikts onder de letter ‘I’ is 16 – 30. De cijfers 31 tot 45 op hun beurt staan onder de letter ‘N’, onder de letter ‘G’ staan de nummers 46 – 60 en onder de letter ‘O’ staat de laatste reeks van 61 tot 75.
Per speelronde heb je een bingokaart met daarop de eerder beschreven tabel. Tijdens de speelronde worden willekeurige nummers getrokken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, hetzij via de computer of via het draaien van een ton of doorzichtige bol waarin balletjes met nummers rondrollen. Wanneer de bol wordt stilgezet, valt een van de balletjes in een geultje. Het nummer op dat balletje geldt als het ‘getrokken’ nummer. Het cijfer op de bal wordt afgeroepen en dan is het zaak te kijken of het nummer voorkomt op je bingokaart. Alleen als het nummer voorkomt, mag je het afstrepen met een pen of een ‘bingo-marker’. Degene die als eerste alle cijfers op zijn bingoformulier weet weg te strepen wint de ronde door dan ‘BINGO’ te roepen.
Bingo kan ook in plaats van per hele kaart, slechts per rij gespeeld worden, een horizontale, een vertical of diagonale rij.
Bingo werd uitgevonden of bedacht in Italië en vond via Frankrijk zijn weg naar het noorden. Een variant van bingo dat uit Frankrijk stamt is het ‘kienen’ het woord is afgeleid van het feit dat er vijf (quine) keer vijf (quine) rijen en kolommen op de kaart staan. Hoewel het spel vrijwel hetzelfde werkt, zijn de kaarten en de tabellen erop iets anders ingedeeld. Verder gooien mensen na bingo meestal hun kaart weg na een spelronde, bij kienen kan die nogmaals gebruikt worden omdat de getrokken cijfers niet worden afgestreept maar afgedekt met een fiche dat na afloop weer verwijderd kan worden. Als laatste kent het bingo 75 getallen en lopen die bij het Kienen tot 90.
Je zou ook kunnen vragen, waarom niet? Het is een aangename manier om tijd met elkaar door te brengen, een drankje te drinken of het nu koffie is of een glaasje wijn. Daar het het algemene nut dient te dienen (art 7c) wordt bingo spelen vaak ingezet als een geldinzamelingsactie voor een goed doel. Bovendien kun je het nooit alleen spelen en maak je nog kans iets te winnen ook.
Kun je spreken van een bingospeler? Bestaat er zoiets als een profielschets? Op basis van het rapport: ‘Marktscan online kansspelen 2015’.heeft de Kansspelautoriteit naar aanleiding van het onderzoek dat werd uitgevoerd door ‘SEO Economisch Onderzoek’ een eigen profielschets gemaakt van de online bingospeler die overeenkomt met het algemene beeld.
Bingo is het vijfde meest populaire kansspel online na sportweddenschappen, poker en moet ook kansspelautomaten (fruitautomaten) en casinospelen voor zich laten. Hoewel het gros van de spelers man is, wordt Bingo relatief vaak door vrouwen gespeeld. De bingospeler is meestal vijftig jaar en ouder, hogeropgeleid (vrijwel evenredige verdeling MBO/HBo) en speelt het online spel het vaakst op zijn PC of laptop en in mindere mate zijn telefoon of tablet.
Online kun je bingo spelen op een groot aantal verschillende websites. Enkele daarvan zijn gratis, anderen vragen geld voor je kunt spelen en daarmee ook winnen. Bij bepaalde website speel je tegen ‘de computer’ terwijl je bij andere min of meer sociaal met een andere speller kunt communiceren via chatrooms. Buiten het online gebeuren kun je natuurlijk ook bij je plaatselijke gemeente(n) informeren naar geplande bingobijeenkomsten of verenigingen of een website als Bingo Nederland, die de mogelijkheid biedt op provincie en plaatsnaam te zoeken naar bingomogelijkheden.
Omdat bingo gezien wordt als kansspel bestaat immer de kans dat men hieraan verslaafd raakt. Gevaren voor het ontwikkelen van een gokverslaving door het spelen van bingo zijn weliswaar niet heel hoog omdat je niet echt te maken hebt met een ‘inzet’ (al moet je de kaarten natuurlijk wel aanschaffen) en tijd tot winnen vrij lang is, je bovendien ziet en weet dat je niet slim kunt spelen of op enige manier de uitkomst kunt beïnvloeden, en men over het algemeen niet in de anonimiteit speelt. Toch is het handig je bewust te zijn van de gevaren. Iemand die sowieso veel tijd doorbrengt met gokspellen online en weinig sociale contacten heeft of zoekt blijkt een hoog gokverslaafde profiel te hebben. Zorg voor jezelf en let op anderen in je omgeving. Houd bingo spelen leuk.