familie speelt bordspel

Oud Hollandse spellen: leuk voor jong en oud

familie speelt bordspelSjoelen, kegelen, ring werpen, kleur hengelen, kaarten, koekhappen. Het zijn allemaal ouderwetse bezigheden. Echt iets van vroeger. Maar het mooie is dat ook de huidige jeugd , die toch vooral opgroeit met een Playstation of een andere spelcomputer in huis, nog steeds groot fan is van Oud Hollandse spellen. Gamen is leuk, maar een spannend bordspel wordt ook nog steeds gewaardeerd. Zeker als de hele familie of de vriendenclub meedoet.


Gezelligheid. Samen zijn. Gewoon lekker plezier hebben met elkaar in een ongedwongen, losse sfeer. Om die reden zijn er anno 2016 nog steeds veel Oud Hollandse spellen in omloop. Ze zijn perfect geschikt voor plekken waar veel mensen samenkomen. Bijvoorbeeld verenigingen, bedrijven, tehuizen, scholen of bedrijven. Maar ze zijn ook heel geliefd tijdens buurt- en familiefeesten.

Leeftijd telt niet

Bij Oud Hollandse spellen telt leeftijd niet. Een eventuele generatiekloof wordt makkelijk overbrugd. Het gaat om het spel, de sportieve uitdaging, het contact. Samen een ouderwets spelletje spelen is een originele manier om jong en oud met elkaar te verbinden. Om gesprekken tot stand te brengen, om weer eens echt tijd voor elkaar te maken. Natuurlijk zit er een nostalgisch tintje aan, maar het mooie is dat veel jongeren dat juist wel kunnen waarderen. Ook zij beseffen dat Oud Hollandse spelletjes voor meer interactie en beweging zorgen dan het gemiddelde computerspel. Er is ook veel meer tijd om tussendoor even te kletsen.


Bij de meeste mensen thuis ligt nog wel ergens een bordspel in de kast. Mens-erger-je niet bijvoorbeeld of Ganzenbord. Maar wie de boel wat professioneler wil aanpakken, bijvoorbeeld bij het organiseren van een druk bezocht studentenfeest of een familie reünie, kan ook een speciaal bedrijf in schakelen. Er zijn inmiddels tal van ondernemingen in Nederland die zich hebben gespecialiseerd in de verhuur van klassieke spellen die typerend zijn voor de Nederlandse cultuur.

Gespecialiseerde bedrijven doen goede zaken

Het gaat te ver om van een booming business te spreken, maar feit is wel dat de belangstelling voor de huur van Oud Hollandse spellen behoorlijk groeit. Veel ondernemers verdienen er tegenwoordig een goede boterham aan. En ontvangen van hun klanten over het algemeen alleen maar positieve reacties. Ook in verpleeg- en verzorgingstehuizen zijn de spelletjes van vroeger populair. Bij veel mensen brengt het herinneringen aan vroeger terug en dat maakt dat ze extra genieten van het samen bezig zijn.


Maar ook kleine kinderen vinden het erg leuk om een potje te sjoelen of te kegelen. Het is altijd grappig om die kleintjes in de weer te zien. Zeker als ze ook mogen koekhappen of enthousiast heen en weer rennen bij Ezeltje Prik. Waar de meeste mensen niet bij stil staan, is dat een groot deel van onze Oud Hollandse spellen eigenlijk afkomstig is uit Vlamingen. Niet allemaal natuurlijk, maar wie echt interesse heeft in de historie van oude spelletjes zou eens een keertje een bezoek moeten brengen aan Mechelen. Daar is een prachtige collectie Oud Hollandse spelletjes te bewonderen.


Diverse Nederlandse bedrijven die hun brood verdienen met de verhuur van ouderwetse spellen hebben hier al inspiratie opgedaan. Want feit is dat het wel loont om van tijd tot tijd ook weer eens een nieuw, klassiek spel aan de collectie toe te voegen. Verandering van spijs doet eten.

Vraag naar verschillende spelpakketten 

En er is ook behoefte aan verschillende spelpakketten. Op zich niet meer dan logisch. Een kinderdagverblijf vraagt nu eenmaal om andere spelletjes dan de buurtkroeg. En wat geschikt is voor een buurtfeest buiten is mogelijk weer minder geschikt voor een kinderfeestje binnen. Maar dat is nu het mooie van het uitgebreide aanbod Oud Hollandse spellen dat tegenwoordig beschikbaar is. Er zijn tal van keuzemogelijkheden. Sommige verhuurders , de ware liefhebbers, maken ook zelf spellen en zorgen er voor dat al hun materiaal makkelijk te verplaatsen en vervoeren is en ook uitermate stevig is.


Wat ook een leuk aspect is om nog even aandacht aan te besteden, is het gegeven dat met name mensen die zich sterk met Nederland identificeren, veel plezier beleven aan Oud Hollandse spellen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat Europa steeds groter wordt. De mondialisering is overal voelbaar en tastbaar. Voor een grote groep mensen voelt het heerlijk vertrouwd om in deze snel veranderende tijd zo nu en dan een ouderwets, Hollands spelletje te spelen.

Ook de jeugd vindt het leuk

Maar zoals al eerder gezegd, ook de jeugd vindt het leuk. En de jeugd heeft de toekomst dus wat dat betreft zit het zeker goed met onze klassieke spelletjes van vroeger. Die worden ongetwijfeld overgedragen van generatie op generatie. Gelukkig maar. Want niets is zo belangrijk als echt, menselijk contact. Elkaar uitdagen, leren omgaan met winst en verlies. En vooral lekker genieten van zoiets simpels als een spelletje waarbij je lijf en leden moet bewegen. Want tegenwoordig zitten de meeste kinderen al veel te lang stil. Op school, maar ook thuis. Het is zo gewoon geworden om iedere dag een poosje te gamen en televisie te kijken.  Terwijl kinderen iedere dag voldoende beweging nodig hebben. De meeste games bieden dat niet of weinig. Oud Hollandse spellen juist wel.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5150x
Toegevoegd: 06-01-2016 16:19
Gewijzigd: 15-02-2016 00:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!