wentelteefjes

Kookspelletjes

wentelteefjesZin om samen wat leuks te doen? Ga dan eens na welke leuke kookspelletjes er allemaal zijn. Het is leuk om samen wat lekkers te koken. Door de spelletjes krijgt je meer inspiratie, lees daarom snel de kookspelletjes door en beginnen maar.

Wanneer doe je kookspelletjes?

Wil je een origineel kinderfeestje vieren, dan kun je voor kookspelletjes kiezen. Je kunt ook op een woensdagmiddag met een groepje kinderen (eigen kinderen kiezen vriendje of vriendinnetje) gezellige kookspelletjes gaan doen. Ook in de vakantie kun je samen kookspelletjes bedenken. Je moet er op de eerste plaats voor zorgen dat jij, als volwassene, voldoende tijd hebt om de kookspelletjes voor te bereiden, te organiseren en te begeleiden zonder afleiding van werk en/of telefoon.

Voorbereiding kookspelletjes

Voor kookspelletjes zijn de volgende voorbereidingen nodig om er een succes van te maken: voldoende tijd en geduld, zeker als je de kookspelletjes met kleine kinderen doet, de grotere kinderen geef je wat meer eigen verantwoording. Zorg voor leuke ideeën. Laat de kinderen hieruit zelf kiezen. Oudere kinderen kunnen zelf met ideeën komen, zijn deze uitvoerbaar? Geef hieraan dan de voorkeur, want dan zijn de kinderen gemotiveerd. Doe samen met de kinderen de boodschappen voor de kookspelletjes. Maak thuis ook samen een boodschappenlijstje. Wat heb je nodig om de tafel gezellig te dekken? Wat heb je nodig om eventueel een menukaartje te maken? Je kunt ook het recept door de kinderen zelf laten maken, wat tekeningen erbij die ze in kunnen kleuren als ze even niet aan het aanrecht hoeven te doen. Hoe leuk is het om een koksmuts te maken en wat denk je van een servet vouwen tijdens de kookspelletjes? Uitwerkingen daarvan vind je op internet. En je hoeft geen ervaren knutselaar te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Zo zie je dat kookspelletjes veel meer kunnen inhouden dan alleen maar iets te eten maken. Het kan tevens een gezellige knutselmiddag worden.

Wat ga je koken?

Kies een gerecht dat de kinderen allemaal lusten. Niets is zo frustrerend voor een kind als het mee 'moet' helpen koken en straks achter een leeg bord zit. Kies samen het recept. Enkele voorbeelden volgen onderstaand, maar er zijn er nog veel meer te vinden op internet, in tijdschriften of wellicht heb je zelf een favoriet kookspelletje in gedachten dat in het verleden altijd slaagde. Eenvoudige kookspelletjes:

  • Witte muizen. Je hebt voor 4 witte muizen het volgende nodig: 2 eieren, 2 slierten spaghetti, 4 blaadjes sla (niet te klein), 1 worteltje, mayonaise, bieslook, eventueel maggi naar smaak en zwarte peperkorrels (deze laatste zijn niet om op te eten). Je kookt de eieren goed hard. Op het einde kook je de slierten spaghetti (die je eerst breekt) even mee. Was de sla en het worteltje. Snijd het worteltje in dunne plakjes. Pel de eieren en snijd deze over de lengte door. Haal de eidooier eruit en meng deze met wat mayonaise, bieslook en als je dat lekker vindt met maggi (maggi kun je ook weglaten). Dit mengsel schep je in de halve eieren. Leg het halve ei met de bolle kant naar boven op het slablad. Gebruik de sliert spaghetti als staartje. Voor de ogen gebruik je de peperkorrels (niet opeten!!). Daarboven komen de oren en daar neem je de plakjes wortel voor. Door een sneetje te maken in het ei, kun je deze gemakkelijk plaatsen.
  • Feestprikkers. Voor de feestprikkers heb je het volgende nodig: 200 gram kaas plat stuk om blokjes te kunnen snijden, 8 blauwe druiven, 1 kiwi, 1 mandarijn. En verder 8 lange houten prikkers, 8 stukjes lint. Je kunt uiteraard zelf producten toevoegen en/of weglaten. Snijd de kaas in dobbelsteentjes en doe deze in een schaaltje. Was de druiven en leg ze ook in een schaaltje. De kiwi snijd je in stukjes in grootte vergelijkbaar met de blokjes kaas en doe ze in een schaaltje. Verdeel een mandarijn in partjes en ook deze partjes gaan in een schaaltje. Je hebt nu 4 schaaltjes met verschillende producten. Neem een lange prikker en steek de lekkernijen eraan. Je kunt als versiering een stukje lint gebruiken en er omheen strikken. Ook een leuke traktatie als je kind op school wil trakteren.
  • Toetje. Bijna elk kind lust graag een toetje, dus succes verzekerd! Zorg dat je de volgende ingrediënten in huis hebt voor dit kookspelletje of doe eerst even de boodschappen. Je hebt nodig 450 gram magere kwark, een potje vruchten bijvoorbeeld bosbessen op siroop, 1 dl magere yoghurt of halfvolle, ¼ liter slagroom, witte basterdsuiker en een pak lange vingers. Laat de vruchten uitlekken in dit geval de bosbessen en vang het sap op. De bessen gaan apart in een schaaltje. Doe het vruchtensap, de kwark en de yoghurt bij elkaar in een kom en meng alles goed elkaar. In een andere grote klop je de slagroom met suiker goed stijf. Vervolgens schep je de slagroom door het kwarkmengsel, niet roeren maar door elkaar scheppen om het toetje luchtig te houden. De bosbessen gaan ook door het mengsel. Houd een eetlepel bosbessen nog even apart. Zet het geheel in de koelkast gedurende ongeveer 1 uur. Neem leuke glazen kommetjes of ijscoupes en schep er het toetje in. Doe er bovenop enkele bosbessen die je apart hebt gehouden. Ten slotte steek je er een lange vinger in.
  • Wentelteefjes. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: 8 sneetjes oud brood, wit of bruin. 1 eetlepel bruine suiker, kaneel, 1 ei, 2,5 dl melk, 50 gram boter, witte of bruine basterdsuiker naar keuze. Heb je op een dag brood over, gebruik het de dag daarna om wentelteefjes te maken. De korstjes haal je van de boterhammen af en je maakt van elke boterham twee driehoeken, schuin doorsnijden dus. Doe de eetlepel bruine suiker, de theelepel kaneel en het ei in een kom. Meng dit en klop er vervolgens de melk door. Leg een driehoekje brood in het mengsel totdat overal het mengsel goed is ingetrokken. Doe wat boter in een koekenpan en vervolgens enkele driehoekjes brood. (wat past er in de pan?). Bak deze lekker lichtbruin aan beide kanten en serveer ze met suiker.

Helpen bij maten en gewichten

Voor kinderen is een recept niet altijd gemakkelijk om te lezen. Help de kinderen daarbij. Zeker als het gaat om maten en gewichten. Wat is een el bijvoorbeeld? Jij weet dat dit een eetlepel betekent en zo zijn er nog meer dingen die voor kinderen te moeilijk zijn. Leer ze wegwijs in het lezen van een recept, maar ook in het gebruiken van een maatbeker. Gebruik een kruidenwijzer bij de kookspelletjes als je de kinderen wat wilt leren over kruiden en waar je deze bij kunt gebruiken.

Hygiëne

Een belangrijk onderwerp als je met kinderen kookspelletjes gaat doen is om hygiënisch te werken. Daar hoort uiteraard goed handen wassen bij, voor iedereen die meehelpt! Ook is het belangrijk dat je de keuken opruimt, plaats maakt op tafel en op het aanrecht voordat je met kookspelletjes begint. Leg een schone handdoek en theedoek klaar en een bak water waarin je meteen de gebruikte spullen in kunt leggen, zodat deze straks gemakkelijk zijn af te wassen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 2945x
Toegevoegd: 09-07-2016 09:39
Gewijzigd: 27-07-2016 00:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!