Mahjong online

Mahjong online spelen

Mahjong onlineSinds Freek Vonk op Safari is geweest en onlangs nog vele theaters in het land onveilig heeft gemaakt met zijn voorstelling over dieren, is het bij kinderen nog populairder geworden om spelletjes te doen die met dieren te maken hebben. We hebben een vijftal van de leukste dieren spelletjes voor jullie op een rij gezet. Op internet vind je ook heel veel spelletjes waarin dieren een hoofdrol hebben.

Zoals je waarschijnlijk al aan de naam kan zien, is Mahjong van oorsprong een Chinees gezelschapsspel. Het spel wordt in het oud Chinees Maijang of Maa Chuk genoemd en tegenwoordig kennen wij het dus als Mahjong. Het spel is zeer geliefd in China, bijna iedereen speelt het daar. Maar ook in Japan en andere delen van Azie is het razend populair. Maar sinds het ook op internet een hit is, zie je mensen wereldwijd Mahjong online spelen.

Wat is Mahjong?

Het spel bestaat uit 144 stenen, een winddoos, fiches en twee dobbelstenen. In plaats van met stenen kan je het spel ook met gewone speelkaarten spelen. De originele Mahjong speel je samen met andere spelers, in tegestelling tot online Mahjong spelletjes. Daar speel je vaak tegen jezelf en moet je ervoor zorgen dat je door het maken van verschillende combinaties met de stenen, het speelbord leeg speelt. Bij de traditionele Mahjong is het juist de bedoeling dat het speelbord bepaalde combinaties van stenen laat zien. Hieronder staan enkele van die combinaties beschreven.

Chow

Dit zijn drie opeenvolgende stenen. Chowen houdt in dat een speler alleen een chow mag vormen, dus een combinatie van drie stenen als hij aan de beurt is. Hierbij roep je dan chow, met andere woorden, je hebt een combinatie van drie opeenvolgende stenen.

Pung

Hier heb je te maken met drie gelijke stenen. Deze drie stenen moeten al op het speelbord liggen, open of dicht. Als je twee gelijke stenen hebt en een andere speler legt er een zelfde steen bij, dan mag jij pung roepen, hiermee geef je aan dat je een combinatie van drie gelijke stenen hebt.

Kong

Bij 'kongen' gaat het net zoals bij het 'pungen' met dat verschil dat je hierbij eem combinatie van vier gelijke stenen moet maken.

Het spel is klaar als je een Mahjong hebt gemaakt, dat wil zeggen als op het bord tenminste veertien stenen en vier series van drie of vier stenen en een paar van twee gelijke stenen te vinden zijn.

Regels

Traditionele Mahjong

Hoe de precies regels zijn, hangt af van de locatie waar het spel gespeeld wordt. De Nederlandse Mahjong Bond, die sinds 2004 bestaat, houdt de Nederlandse Toernooi Spelregels aan, maar ook weer de regels van De Rode Draak, een variant op de klassieke Chinese regels. De laatste jaren is er echter steeds meer sprake van nieuwe internationale regels.

Mahjong online spelen

De regels van online Mahjong spelletjes verschillen enorm van de traditionele Mahjong regels. De belangrijkste verschillen zijn, zoals al eerder aangegeven, dat je meestal tegen jezelf speelt en dat je je juist het bord moet leegspelen. De meeste online Mahjong spelletjes werken eigen hetzelfde.

Hoe kun je Mahjong online spelen?

Als je een spel Mahjong op de computer start, krijg je vaak eerst een menu te zien. Hierin kun je de instellingen veranderen, zoals bijvoorbeeld het geluid. Ook vind je in dit menu verschillende speelknoppen. Afhankelijk van welk Mahjong spelletje je wilt spelen, klik je op de bijbehorende speelknop. Als het spel opent, zie je een speelbord met een aantal stenen erop, dus net zoals bij het originele Mahjong spel.

Op die stenen staan verschillende tekens en in de hoeken staan vaak cijfers. De bedoeling is dat je stenen met dezelfde tekens en cijfers bij elkaar zoekt. Als je bijvoorbeeld een steen met zes rondjes hebt en het cijfer 6 in de hoek en je ziet op het bord nog een steen liggen met 6 rondjes, dan klik je op beide stenen om ze te laten verdwijnen. Op deze manier ga je verder totdat het hele bord leeg is.

Vervolgens krijg je weer een nieuw bord, vaak op een hoger level en begin je weer opnieuw met het zoeken naar combinaties van stenen. In het geval geen combinaties meer mogelijk zijn, heb je de beschikking over een zogenaamde shuffle knop. Als je op deze knop klikt, zie je dat alle Mahjong stenen opnieuw verdeeld worden over het bord en kan je weer verder met het zoeken naar combinaties.Als je er helemaal niet meer uitkomt, bieden sommige Mahjong spellen de hintknop aan. Bij het klikken van deze knop, lichten mogelijkheden van combinaties van stenen op.Het nadeel aan het gebruik van deze knoppen is dat je dat maar een paar keer kan doen en dat het je weer punten kost. Kijk dus altijd eerst zelf of je een combinatie kan maken.

'Echte' Mahjong spelletjes online versus de Solitaire Mahjong spelletjes

Als je een 'echt' Mahjong spelletje online speelt, dan moet je bepaalde combinaties maken van stenen, zoals eerder beschreven. Het online spelletje ziet er bijna hetzelfde uit als het originele bordspel. Het spel bestaat uit 136 stenen, soms zie je dat hier net zoals bij het originele bordspel acht seizoenen zijn aan toegevoegd. De stenen heten ook overeenkomstig het originele spel tekens (de cijfers van 1 tot en met 9), bamboe (1 tot 9 stokjes), kringen (1 tot 9 kringen), Winden (de vier windrichtingen) en draken (groen, rood en wit).

Degene die de meeste aantal punten heeft door het leggen van verschillende combinaties heeft gewonnen. De andere 'zogenaamde' Mahjong spelletjes zijn dus niet 'echt', ook omdat je dan niet met andere spelers speelt, maar tegen jezelf, zoals de naam al duidelijk maakt, Solitaire Mahjong spelletjes.

Solitaire Mahjong spelletjes

Je vindt op internet werkelijk een zee van solitaire Mahjong spelletjes. De enige overeenkomst is dat je steeds zo snel mogelijk het speelveld op je scherm leeg dient te maken. Voor volwassenen, maar ook voor kinderen is er een enorm aanbod van spelletjes. Je kan online Mahjong spelletjes doen op allerlei verschillende kennisgebieden. Zo kan je terecht komen in allerlei landen, kan je het spelletje onder water spelen.

Of als je kind bent kun je samen met Mickey Mouse een puzzel oplossen, waarbij je natuurlijk er ook voor moet zorgen dat het speelveld leeg gespeeld wordt. Want hoe het Mahjong spelletje online er ook uitziet, voor wie het ook bestemd is, wat je ook precies moet doen, er is altijd maar één doel en dat is het zo snel mogelijk leegmaken van het speelveld. Dit maakt ook dat zo'n spelletje vrij verslavend kan werken. Je ziet niet voor niets dat er zoveel verschillende online Mahjong spelletjes zijn.

Voorbeelden van online Mahjong spelletjes

Tot slot nog een paar voorbeelden van enkele Mahjong spelletjes die je online kan spelen. Spelletjes als Mahjong Connect, Mahjong Dimensions en Mahjong Classic zijn heel bekend en online overal te vinden. En verder vind je talloze varianten op deze Mahjong spelletjes, genoeg online Mahjong speelplezier!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5723x
Toegevoegd: 01-02-2016 22:00
Gewijzigd: 22-02-2016 06:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!