Bordspellen en kaartspellen, welke zijn bekend?

Bordspellen en kaartspellen, welke zijn bekend?

Bordspellen en kaartspellen, welke zijn bekend?Ben je ook altijd al benieuwd geweest welke bordspellen en kaartspellen het meest bekend en populair zijn? Je ontdekt het in dit handige overzicht.

Over gezelschapsspellen

Gezelschapsspellen zijn een leuk tijdverdrijf om samen met je partner, vrienden of familie te spelen. Zo zijn er talloze klassieke spelletjes die al eeuwenlang gespeeld worden (denk bijvoorbeeld aan sjoelen), maar ook komen er ieder jaar nieuwe bordspellen, kaartspellen, dobbelspellen en andere spelletjes uit. Sommige van deze gezelschapsspelletjes zijn meteen een succes, zoals bijvoorbeeld Exploding Kittens. Dit spel is bijvoorbeeld ontstaan op Kickstarter. De makers wilden ongeveer 10.000 dollar ophalen, maar kregen uiteindelijk meer dan 9 miljoen dollar om het spel op de markt te brengen.

Ben jij ook benieuwd welke gezelschapsspelletjes nou wereldwijd het meest bekend en populair zijn? In deze blog vertellen we je wat over de bordspellen en kaartspellen waar mensen maar geen genoeg van lijken te krijgen.

Bordspellen die vaak gespeeld worden

We zullen beginnen met het op een rij zetten van een aantal bordspellen.

Monopoly

Dit spel was natuurlijk te verwachten op het lijstje, want wie kent Monopoly nou niet? Dit spelletje wordt niet alleen over de hele wereld gespeeld, maar er zijn ook nog eens talloze varianten van. Ga je bijvoorbeeld voor de editie waar je elektronisch kunt bankieren, de wereldeditie met steden van over de hele wereld of is de valsspelerseditie meer jouw ding? Met meer dan 50 verschillende varianten zijn er opties genoeg. In dit spel probeer je zoveel mogelijk straten (of soms bijvoorbeeld steden) te kopen en je geld te verdienen. De bedoeling is dat je je tegenstanders failliet kunt spelen, onder andere door hotels en huizen op jouw straten te zetten.

Mens erger je niet

Mens erger je niet is niet alleen beroemd, maar ook erg berucht. Want tijdens dit spel is het akelig moeilijk om je niet te ergen. Het spel zit heel erg simpel in elkaar en is daardoor geschikt voor zowel jong en oud. Leuk om met de hele familie te doen dus, en ook erg geschikt als cadeautje. Tijdens dit spelletje probeer je al je pionnen op het bord te krijgen en er een rondje mee te lopen. Vervolgens is het de bedoeling dat je al deze pionnen in het thuishonk krijg. Natuurlijk kun je wel pech hebben. Komt iemand namelijk op een vakje waar jij al op staat? Dan word je van het bord gegooid en moet je je reis helemaal opnieuw beginnen!

Risk 

Risk is nog zo'n klassieker die iedereen kent. Tijdens dit spel heeft iedereen hetzelfde doel: verover de hele wereld. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Door te dobbelen en je tegenstanders aan te vallen, kun je steeds meer gebieden innemen. Ondertussen verzamel je kaartjes die je in setjes kunt inleveren voor bepaalde bonussen. Van dit spel zijn ook veel varianten beschikbaar die erg leuk zijn om een keer uit te proberen.

Schaken

Schaken is een bordspel dat niet al te lastig is om te begrijpen in de basis, maar toch heel erg complex kan worden. Bijna iedereen heeft wel eens geschaakt, maar dat wil niet zeggen dat je er goed in bent. Het is misschien wel de meest bekende denksport die er is en er zijn veel mensen die van schaken hun beroep hebben gemaakt en het spel professioneel spelen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het voor de "gewone mens" ook een leuk tijdverdrijf is.
 

Scrabble

Scrabble is zo'n ouderwets spel dat eigenlijk altijd een hit is. Tegenwoordig zijn er veel mobiele apps die op Scrabble lijken, zoals bijvoorbeeld Wordfeud, maar dat neemt niet weg dat het originele bordspel een plekje in menig hart heeft weten te veroveren. Tijdens dit spel heb je een aantal letters waarmee je woorden probeert te vormen op het speelbord. Wanneer je letters op een bepaald vakje liggen, kunnen ze bovendien extra punten waard worden. Deze zogenaamde "multipliers" stapelen zich op, waardoor je met sommige woorden in één keer heel wat bonuspunten krijgt!

Kaartspelletjes die men vaak doet

Naast bordspellen zijn er natuurlijk ook veel kaartspellen die vaak gespeeld worden. Hieronder volgen een aantal bekende.

Pesten

Pesten is niet alleen een vlug spelletje, maar ook nog erg simpel. Je hebt er alleen een normaal deck speelkaarten voor nodig. Dat neemt echter niet weg dat dit spel op bijna oneindig veel manieren kan worden gespeeld. Per regio kan het namelijk heel erg verschillen welke spelregels er nou precies toegepast worden. De zogenaamde pestkaarten binnen dit spel kunnen op meerdere manieren gespeeld worden. Gelukkig is vrijwel iedereen het er over eens dat de joker betekent dat de volgende speler 5 kaarten moet pakken. En laten we nou eerlijk zijn, dat is toch het leukste aan dit spel?

Patience

Er zijn niet heel veel spelletjes die leuk zijn om in je eentje te doen. Dat verklaart misschien ook waarom Patience zoveel gespeeld wordt. Ook voor dit spel heb je alleen een deck met kaarten nodig, waardoor het erg laagdrempelig is. Je speelt eigenlijk tegen jezelf, maar dat maakt het spel er niet minder leuk om. Ideaal dus als je even geen zin hebt om sociaal te doen of even niemand hebt om mee te spelen.

Exploding Kittens

We hebben het spel al kort genoemd, maar Exploding Kittens is op het moment van schrijven een van de populairdere kaartspellen. Toch is het spel helemaal nog niet zou oud en dus ontstaan op Kickstarter. Dit spel is erg simpel in de basis en daarom leuk voor jong en oud. Je doel is om geen Exploding Kitten kaart te pakken te krijgen, want dan explodeer je en ben je af. Gelukkig zijn er een aantal speciale kaarten in het spel die dit kunnen voorkomen of je op een andere manier kunnen helpen om het spel te winnen. Na het succes van dit spel hebben de makers nog meer kaartspelletjes uitgegeven, zoals bijvoorbeeld Throw Throw Burrito.

UNO

Uno is natuurlijk ook heel erg bekend en wordt wereldwijd gespeeld. In de basis lijkt het redelijk op Crazy Eights of pesten, maar er zijn wel een aantal belangrijke verschillen. Deze kleurrijke kaarten komen er in talloze versies die één voor één populair zijn. De +4 kaart is er bovendien één die iedereen wel kent, maar toch weten mensen niet helemaal welke regels er gelden rondom deze kaart. Zo mag je de kaart bijvoorbeeld niet zomaar altijd opgooien. Natuurlijk kun je er zelf altijd voor kiezen om deze regeltjes door de vingers te zien.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: PascalMeijerink
Aantal keer gelezen: 346x
Toegevoegd: 23-04-2022 19:23
Gewijzigd: 25-04-2022 08:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3250 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!