Wat zijn Bordspellen

Wat zijn Bordspellen

Wat zijn BordspellenVandaag de dag worden spellen veelal digitaal gespeeld onder de noemer games of videogames. Maar voordat de consoles en de computers er waren werden er ook al spellen gespeeld in een fysieke vorm; bordspellen. Deze vorm van tijdverdrijf en ontspanning gaat terug naar het pre-dynastieke Egypte. Zo denkt men dat de eerste spellen al in 3300 voor Christus zijn gespeeld!

Wat zijn bordspellen?

Fysieke spellen worden vaak bordspellen, gezelschapsspellen of gewoonweg spellen genoemd. Deze komen in vele vormen en maten. Toch zijn deze vaak verpakt in een doos en handzaam zodat je deze ook kan meenemen naar vrienden of op vakantie. Elk spel heeft zijn eigen stijl die ook wel de "Artwork" wordt genoemd. De artwork zorgt er voor dat er een bepaalde sfeer aan een spel wordt meegegeven zodat jij een betere speelervaring beleeft en elk spel uniek is.
Er vallen veel soorten spellen onder de term bordspellen zoals schaakspellen, dammen, spellen zoals Twister of Senet. Onder dezelfde noemer worden ook vaak kaartspellen genoemd, dit zijn echter kleine spellen die erg makkelijk mee te nemen zijn en bestaan zoals de naam al verraadt voornamelijk uit kaarten!

Welke soorten bordspellen zijn er?

Er zijn vele honderden bordspellen. Om deze reden zijn de spellen zijn in te delen in verschillende soorten categorieën gebaseerd op de taal, thema of dynamiek van het spel. Zo komt het voor dat mensen een voorkeur hebben voor een bepaalde soort spellen zoals survival spellen of spellen zonder geluksfactor. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten bordspellen.

Engelse bordspellen

Engelse gezelschapsspellen worden in de Engelse taal uitgebracht. Dit zijn veelal spellen die door een buitenlandse uitgever op de markt zijn gebracht. Deze hebben het spel alleen in het Engels uitgebracht zonder deze ook in andere talen te drukken. Er zijn ook veel bordspelers die voor een Engels spel kiezen omdat dit authentieker is, of om de Engelse taal spelenderwijs te leren.
Nederlandse bordspellen
Nederlandse spellen zijn gezelschapsspellen die in de Nederlandse taal zijn uitgebracht. Dit kunnen zowel spellen zijn die alleen in Nederland (en België) op de markt zijn gebracht, maar ook spellen die in het buitenland succes hebben behaald en zodoende ook in een Nederlandse versie zijn geproduceerd. Nederlandse spellen worden ook vaak gebaseerd op TV programma's zoals Ik houd van Holland of partyspellen zoals 30 Seconds. Daarnaast zijn deze spellen ook makkelijker te begrijpen voor jonge kinderen dan hele strategische Engelse spellen.

Strategische bordspellen

Bij Strategische spellen is het belangrijk om goed na te denken over de volgende actie die je gaat uitvoeren. Veel spelers kiezen voor deze spelen omdat hierbij de geluksfactor minder aanwezig is. Dit wil zeggen dat als je het spel vaker hebt gespeeld, je er ook beter in wordt. Nog steeds is er bij dit soort spellen vaak een geluk aanwezig. Speciaal voor spelers die hier een hekel aan hebben zijn er zelfs bordspellen zonder geluk gemaakt. Deze bordspellen zijn vaak erg uitdagend en zul je als gemiddelde speler niet veel tegenkomen.

Uitbreiding bordspellen

Bij succesvolle bordspellen wordt er vaak besloten om een uitbreiding te produceren. Bij een uitbreiding worden vaak nieuwe spelelementen en artwork toegevoegd. Deze zorgen er voor dat je langer plezier kunt hebben van het spel dat je eerder hebt gekocht. Het voordeel hiervan is ook dat een uitbreiding meestal goedkoper is en je dus niet opnieuw het volledige aankoopbedrag hoeft neer te leggen. Waar je op moet letten is dat er bij de meeste uitbreidingen een basisversie vereist is. In deze uitbreiding sets zitten dan niet de basisonderdelen.
Naast de regulieren uitbreidingen heb je ook stand-alone uitbreidingen. Bij deze uitbreidingen is het niet nodig om de basisversie te hebben en kun je direct spelen na aankoop.Waar kun je een bordspel kopen?

Bordspellen kun je net zoals veel andere producten bij verschillende winkels kopen. Waar de spellen vroeger vaak in fysieke winkels gekocht worden, worden deze nu vaak in webshop verkocht vanwege de lagere kosten die dit met zich meebrengt. Dit komt doordat er bijvoorbeeld niet voor een duur winkelpand betaalt hoeft te worden en minder personeel aan te pas komt. Aan de andere kant is het voordeel van fysieke winkels is dan weer dat je hier face-to-face advies kunt krijgen en je eventueel ook spellen kunt uitproberen, dit zijn vaak adresjes die al jarenlang bestaan en daardoor ook veel ervaring hebben. In de meeste grote steden zul je deze winkels wel tegenkomen.

Bordspel community

Je hoort het misschien niet heel vaak, maar er is een erg grote en bruisende bordspel community in Nederland en daarbuiten. Mensen vragen heel vaak: zijn er nog mensen die bordspellen spelen? Het antwoord hierop is ja, meer dan ooit!

Zo zijn er in Nederland al verschillende fora zoals Bordspelmania en in het buitenland is Boardgamegeek erg bekend. Door de leden van deze communities worden ook activiteiten georganiseerd zoals spellenbeurzen, Nederlandse kampioenschappen en zelfs Wereldkampioenschappen in bepaalde bordspellen. Zoals je bij elkaar kunt komen om te voetballen kun je ook bij elkaar komen om bordspellen te spelen. In veel locaties worden er ook spelmiddagen georganiseerd waarbij spelers bij elkaar komen om te spelen.

Spellenbeurzen

Binnen de bordspelcommunity worden elk jaar een aantal spellenbeurzen georganiseerd. Op deze spellenbeurzen vinden verschillende activiteiten plaats voor iedereen die een interesse heeft in bordspellen, vaak ook voor jong en oud. Bij de spellenbeurzen zijn ook vaak uitgevers aanwezig die nieuwe spellen presenteren en je vaak deze ook als eerste laat spelen. Dit kun je doen met andere bezoekers van de bordspellenbeurs waardoor je er ook gezellige contacten aan kunt overhouden. Daarnaast kun je vaak ook (competitieve) wedstrijden spelen van al bestaande spellen en zijn er vaak ook stands waar je nieuwe of tweedehandse bordspellen kunt kopen.

Bordspellenclubs

Bordspellenclubs zijn clubs waar mensen bij elkaar komen die allen een passie hebben voor gezelschapsspellen. Vaak is het zo dat zij graag hun passie willen delen en spelen met anderen die er ook zo over denken. Daarnaast is het ook een plek om andere mensen te leren kennen tijdens het spelen van een gezelschapsspel. Ook op de bordspellenclubs zijn er natuurlijk fanatieke spelers. Dit is ook de reden dat hier vaak kampioenschappen of competities plaatsvinden. Binnen de clubs worden spellen vaak ook aangeschaft en daarnaast bezit de club ook over veel spellen zodat je zelf niet 100 spellen hoeft te kopen!

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld gekregen van wat bordspellen zijn, de soorten spellen die er zijn en waar je ze kunt kopen. Op deze manier kun je hopelijk een goede keuze maken voor het soort spel dat je leuk vindt. Veel speelplezier gewenst!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: bordspellenfreak
Aantal keer gelezen: 4297x
Toegevoegd: 06-06-2019 21:00
Gewijzigd: 26-06-2019 09:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!