Wat heb je nodig voor het varkentje?
Een klein potje, een kleine piepschuimbol, satehprikkers, een hoog glas, roze en witte verf, een kwast, roze knutselfoam, een hobbymesje, wiebeloogjes, knopen, lint, lijm, een schaar en een rood potlood.
Hoe maak je het varkentje?
Je mengt een heel klein beetje van de roze verf door de witte verf. Dan zet je de pieschuimbol op de satehprikker, vervolgens schilder je het potje en de bol met de verf die je net gemengd hebt, dus lichtroze verf. De prikker met het bolletje zet je in een hoog glas, zodat het bolletje met de roze verf goed kan drogen. Dan knip je uit de roze foam twee oren voor het varkentje. Met een mesje snijd je twee inkepingen in het bolletje. Als het bolletje goed droog is, kan je hier de oren in zetten. Nu kan je het bolletje op het potje plakken. Met de knopen, de wiebeloogjes en het lint kan je het varkentje verder versieren. Om het varkentje nog wat op te fleuren kan je met het rode potlood nog wangetjes maken op het bolletje.
Wat heb je nodig voor de walvis?
Weer een klein potje, blauwe en witte verf, een kwast, babyblauw knutselfoam, pailletten, wiebeloogjes, een zwarte stift, lijm en een schaar.
Hoe maak je de walvis?
Je mengt een heel klein beetje van de blauwe verf door de witte verf. Dan schilder je het potje met de net gemengde verf, dus heel lichtblauw. Uit het knutselfoam knip je het lijf en de staart van de walvis, vervolgens plak je het lijf en de staart op het potje. Knip nog eens twee vinnen uit de knutselfoam en bevestig deze aan beide zijden van de walvis. Met de pailletten en de wiebeloogjes kan je tot slot de walvis verder afmaken.
Je kan natuurlijk nog veel meer dieren maken. Pak een grote kartonnen doos, stop daar al je zelfgemaakte dieren in en je hebt een dierentuin.
In winkels zijn veel uitsteekvormpjes te verkrijgen in de vorm van dieren. Zo kan je heel gemakkelijk en snel dierenkoekjes maken. Maar je kan met deze uitsteekvormpjes ook hele grappige boterhammen maken. Hiervoor heb je een bruin en een wit brood nodig. Vervolgens pak je een uitsteekvormpje van bijvoorbeeld een konijntje. Met dit vormpje steek je zowel een koijntje uit in een witte boterham als in een bruine boterham. Het bruine konijntje stop je in de witte boterham en andersom. Het ziet er erg leuk uit en je bent er ook nog eens zo mee klaar.
Taart bakken
Het is al erg leuk om dierenkoekjes of dierenboterhammen te maken, maar nog leuker is het bakken van een dierentaart! Hier laten wij zien hoe je een 'varkentjes in moddertaart' moet bakken. Deze taart is trouwens ook uitstekend geschikt voor een verjaardag, het 'feestvarken' staat letterlijk op de taart. Bij het maken van deze taart wordt het wel aangeraden dat er een volwassene meekijkt.
Wat heb je nodig?
Een taartbodem (je kan natuurlijk ook zelf een taart bakken, maar dit is wel zo snel en de nadruk bij deze taart ligt ook op het versieren van de taart)
- 2 repen chocolade van 200 gram
- een bekertje slagroom (250ml)
- 2 zakken mini KitKat
- 250 roze marsepein (als je daar niet van houdt, kan je ook fondant gebruiken)
Hoe maak je het?
Je begint met het maken van de varkentjes. Zoals je ook met klei zou doen, boetseer je met het marsepein of de fondant varkentjes. Met de achterkant van een theelepeltje maak je de oogjes.
Vervolgens doe je de slagroom in een pannetje op laag vuur. Al roerend doe je dan de reep chocolade er in blokjes bij. Pas op dat het geheel niet gaat koken. Je blijft roeren totdat de chocolade compleet vermengd is met de slagroom. Dan haal je het pannetje van het vuur en laat je het mengsel afkoelen en indikken.
Nu pak je de taart erbij. Deze snijd je met een groot mes in twee of drie lagen. Tussen deze lagen doe je bijvoorbeeld aardbeienjam of een andere jam naar keuze. Als je dit gedaan hebt, breek je alle KitKats in tweeën.
Als het cholademengsel, dat je had laten opstijven, er zo uitziet als vla, dan kan je het gebruiken om de taart met te bedekken. Met een spatel, maar je kan ook gewoon een mes gebruiken, smeer je de zijkanten en de bovenkant van de taart in. Als dit klaar is, plak je alle KitKats aan de zijkant van de taart, zodat er een soort van hekje ontstaat.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is het zetten van de zelfgemaakte varkentjes op de taart. Daar is een soort van modderpoel ontstaan, vandaar ook de naam 'varkentjes in modder' taart. Als laatste versiersel kan je nog een roze lint of welke kleur je maar wilt, om de KitKats heen doen, zo wordt de taart niet alleen nog feestelijker, maar blijven ook de KitKats goed staan.
Uitbeelden van dieren
Een ander leuk dierenspelletje is het uitbeelden van dieren. Voor dit spelletje moet je minimaal met z'n tweeën zijn. Nog leuker is het om het met de klas te doen, de kinderen moeten dan allemaal in een kring gaan zitten. Elk kind krijgt vervolgens van de juf of de meester een kaartje met daarop het dier dat ze moeten uitbeelden. Om het spannend te houden, moeten de kinderen voor zich houden welk dier zij op het kaartje hebben staan. En voor het wedstrijd element, kan je de klas verdelen in twee teams. Eerst moeten de kinderen van team 1 hun dieren uitbeelden en daarna de kinderen van team 2. Het winnende team is uiteindelijk wie de meeste uitbeeldingen van het andere team heeft geraden.
Je kan natuurlijk zelf dieren spelletjes verzinnen, maar er zijn ook heel veel bordspellen waarin dieren voorkomen op de markt.
Eén van de oudste bordspellen met dieren is ongetwijfeld het ganzenbordspel. Het spel is heel eenvoudig en het is daarom misschien wel zo dat het al lang gespeeld wordt. Het spel bestaat uit een speelbord, twee dobbelstennen en vier pionnen in de vorm van een gans. Het aantal ogen dat je met de dobbelsteen gooit, bepaalt hoeveel plaatsen je de gans mag verzetten op het bord. De winnaar is degene die zo snel mogelijk, ondanks alle hindernissen onderweg, zijn gans bij de finish heeft gekregen.
Voor de kleinsten onder ons, is er het spel Koetjeboe. Het spel brengt allerlei dierengeluiden ten gehore. Als je het gemekker van een schaap hoort, dan mag je van het schaap bijvoorbeeld de poten pakken. De winnaar van het spel is degene die het eerst zijn dier compleet heeft.
Een grappig dieren spelletje was het uitbeelden van dieren. Maar ook het nadoen van geluiden van dieren levert veel hilariteit op. Dit kan je bijvoorbeeld doen als onderdeel op een verjaardagsfeestje met als thema dieren, maar ook in de klas. Je kan ervoor kiezen om de kinderen een bandje te laten horen met daarop dierengeluiden, maar veel leuker is het om de kinderen zelf de geluiden te laten maken. Naast het feit dat kinderen gek zijn op dit soort activiteiten, is het ook educatief. Je merkt gelijk welke en hoeveel verschiilende dieren de kinderen kennen en daarvan ook nog eens het geluid.