De verlichting maakt het verschil in huis

De verlichting maakt het verschil in huis

De verlichting maakt het verschil in huisVisite wordt hartelijk ontvangen in jouw mooi ingerichte woning en je kunt 's avonds heerlijk tot rust komen in de woning waar je trots op bent. De verlichting maakt een groter verschil dan waar veel mensen van uitgaan. Lees hieronder hoe je de verlichting het beste toe kunt passen.

Koopadviezen voor de verlichting in huis

Bij het kiezen van de juiste verlichting gaat het niet alleen om de mooiste lamp. Er zijn verschillende zaken waar rekening mee dient te worden gehouden. Zo zijn er verschillende functies waar de verlichting aan moet voldoen. De verlichting in de badkamer heeft een hele andere functie dan die in de woonkamer. Dit overlapt met de ruimte waar de verlichting komt. Er zijn lampen die speciaal zijn gemaakt voor buiten in de tuin of lampen die in de keuken komen te hangen. Tot slot is er ook nog het type lamp. Ook ieder weer met eigen kenmerken en functionaliteiten. Hieronder zetten we ze op een rij en worden ze verder tot in detail behandeld.

  • De functie van de verlichting
  • De ruimte waar de verlichting komt
  • Het type van de lichtbron

De functie van de verlichting

De functie van de verlichting is een van de belangrijkste zaken om over na te denken. Een soort verlichting die vaak over het hoofd wordt gezien, maar wel kan zorgen voor de meeste sfeer is het natuurlijke licht. Je huis zo inrichten dat er veel zonlicht naar binnen schijnt is niet alleen gratis verlichting, maar maakt je woning een stuk vrolijker.
Daarnaast is er basisverlichting. Deze verlichting zorgt ervoor dat er gelijkmatig licht wordt verspreid over de ruimte en is voornamelijk een functionele verlichting. Vaak wordt basisverlichting in het midden van de ruimte in het plafond geïnstalleerd waar het licht zo gelijkmatig over de ruimte verspreid kan worden. Ook kan er worden gekozen voor sfeerverlichting. De naam zegt het al, deze verlichting zorgt voor de juiste sfeer in de ruimte. Antieke lampen kunnen hiervoor zorgen, maar ook andere kleinere lampen hebben deze functie en de haard kan ook als functie hebben om te zorgen voor sfeer.
Tot slot is er accentverlichting. Deze zorgt er bijvoorbeeld voor dat je in staat bent om een boek te lezen of om te werken. Ook gaat deze verlichting de combinatie aan met basisverlichting.


De ruimte voor de verlichting

Naast de functie van de verlichting is de ruimte erg belangrijk. Zo maakt het een groot verschil of de verlichting in de keuken, badkamer, woonkamer of juist in de tuin komt. De woonkamer wordt vaak voorzien van basisverlichting in combinatie met sfeerverlichting. Wanneer we 's avonds op de bank hangen dan willen we zijn voorzien van gezelligheid met de sfeerverlichting. De badkamer en de keuken hebben functionele verlichting nodig, maar ook wat sfeerverlichting mag hier natuurlijk niet ontbreken. In de keuken heb je op het aanrecht functionele verlichting nodig, zodat je jezelf niet in je vingers snijdt bij het snijden van de groenten en zodat je weet wat je aan het klaarmaken bent. Daarnaast wil je aan de eettafel natuurlijk wel gezellige verlichting hebben.
Naast de verlichting in de woning zelf zijn er ook veel soorten verlichting voor buiten in de tuin. De verlichting in de tuin wil je voornamelijk gezellig maken. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te doen, maar met een aantal tips kun je hier al voor zorgen. Door het gebruik van spotverlichting kun je bepaalde elementen in de tuin beter naar voren laten komen, waar je al veel winst mee behaalt. De tuin wordt ruimtelijker gemaakt door een lichtbron achterin de tuin te plaatsen. Verder is het een tip om te kiezen voor zachte verlichting. Niet alleen omdat dit het minste stroom verbruikt, maar ook zorgt het voor de meeste gezelligheid.
Dan is er nog de slaapkamer. Dit is de plek die het sterkst kan verschillen voor de meeste mensen, want dit is geheel afhankelijk van ieder zijn behoefte. Gebruik je jouw slaapkamer puur om te slapen? Dan is functionele basisverlichting voldoende voor jou. Wanneer de slaapkamer wordt gebruikt als ruimte om tot rust te komen dan is sfeerverlichting belangrijk, wat overigens ook het geval is bij de badkamer. De badkamer wordt steeds vaker gebruikt als plek om tot rust te komen en kan als een kleine wellness ruimte in huis worden gezien. De slaapkamer kan verder worden gebruikt als werkruimte waarbij dan weer accentverlichting goed van pas komt.

Het type lichtbron

Wanneer je duidelijk hebt welke soort verlichting op welke plek komt te hangen dan is het tijd om een type lichtbron te kiezen. Hieronder zetten we de verschillende lichtbronnen onder elkaar met de belangrijkste eigenschappen.

  • LED verlichting: Deze verlichting wordt steeds vaker gekozen. Het is voordelig, energiezuinig, heeft een lange levensduur en geeft geen schadelijke stoffen. Nadeel is alleen dat de aanschafprijs over het algemeen wat hoger ligt en dat ze niet altijd dimbaar zijn. Ook kan de kwaliteit erg wisselend zijn.
  • Spaarlampen: Staan bekend om de lage aanschafprijs, laag verbruik en lange levensduur. Nadeel is dat ze vaak een opwarmtijd nodig hebben en dat het slecht is voor de levensduur wanneer ze vaak aan en uit worden gezet.
  • TL verlichting: Deze verlichting is erg goed als functionele verlichting. Het is gunstig en aanschaf en gebruik, maar nadeel bij TL-verlichting is dat het vaak een mindere sfeer geeft dan andere verlichting. Voor de sfeerverlichting is het dus niet de beste keus.
  • Gloeilampen: Ook een lamp waarbij de naam al veel zegt. Deze lamp wordt een stuk minder gebruikt dan is het verleden. Gloeilampen worden warm wat voor veel mensen een nadeel is. Ook hebben ze vaak een korte levensduur, wat voor velen ook niet erg gunstig is. Voordeel is dat gloeilampen dimbaar zijn.
  • Halogeenlampen: Bij halogeenlampen is een soortgelijke situatie van toepassing als bij gloeilampen. Ze zijn gunstig in aanschaf, maar hebben een relatief korte levensduur en kunnen.

Maak een lichtplan

Voor veel situaties kan het erg gunstig uitpakken om een lichtplan te maken. Dit is een soort van plattegrond van de ruimten in jouw woning en de locaties waar de verlichting gaat komen. Zo kun je in een oogopslag zien waar de verschillende soorten lampen komen en krijg je een indruk van hoe de woning verlicht wordt. De totale kosten voor het verbruik van de verschillende lampen is ook in te schatten. Bij het kopen van de lampen is het verstandig om te kijken naar lampen die het A++ label hebben. Deze zijn namelijk het meest energiezuinig.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 1881x
Toegevoegd: 08-12-2018 12:18
Gewijzigd: 11-12-2018 23:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!