De voordelen van een houten vloer in je woonkamer

De voordelen van een houten vloer in je woonkamer

De voordelen van een houten vloer in je woonkamerHouten vloeren zien er vaak warm, mooi en van luxe kwaliteit uit. Toch is een houten vloer niet alleen een mooie keuze: het heeft ook vele voordelen. In dit artikel lees je meer over de voordelen van een houten vloer.

Op dit moment hechten steeds meer mensen waarde aan de sfeer in hun woning. Dit komt voor een groot gedeelte door de verschillende mogelijkheden die een woning te bieden heeft. Daarnaast is het op dit moment redelijk gemakkelijk en goedkoop om een woning te voorzien van veel sfeer. Helaas zien de meeste mensen de beste aanpassingen over het hoofd. Wanneer je een woning wilt voorzien van meer sfeer is het namelijk een goede zet om de vloer van de woning te veranderen. De vloer van een woning heeft ontzettend veel invloed op de uitstraling van een woning. Tenminste, wanneer je kiest voor een houten vloer. Een houten vloer kent namelijk allerlei verschillende voordelen.


Een natuurlijke uitstraling

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe vloer in jouw woning aan te leggen? Dan is het verstandig om eens te kijken naar de mogelijkheid van een houten vloer. Doordat er steeds meer verschillende soorten houten vloeren zijn, is het steeds gemakkelijker aan het worden om de juiste vloer voor jouw situatie uit te kiezen. Het is van belang om rekening te houden met de kleur van de vloer. Echter, het voordeel van een vloer van hout is dat deze een natuurlijke uitstraling heeft. Deze uitstraling draagt voor een groot gedeelte bij aan de sfeer in een woning. Niet alleen een warme kleur kun je gebruiken als onderdeel van de sfeer in huis, maar ook een frisse strakke natuurlijke uitstraling is mogelijk met een houten vloer. 


Lange levensduur

Naast dat houten vloeren voor een natuurlijke uitstraling zorgen, hebben de vloeren van hout ook nog eens een lange levensduur. Tenminste, als je het juiste hout uitkiest. Er zijn een aantal verschillende soorten hout, maar over het algemeen heeft het meeste hout een ontzettend lange levensduur. Het is hierbij wel van belang dat het hout op een juiste manier onderhouden wordt. Tijdens het onderhoud van een houten vloer wordt de levensduur van de vloer verlengd. Daarnaast krijgt de vloer ook een nettere uitstraling. Onderhoud een houten vloer met een waslaag en geef hem om de zoveel tijd een nieuwe laag. Zo gaat de houten vloer een mensenleven mee. 


Goed te combineren met verschillende meubels

Een groot voordeel van een houten vloer is dat het materiaal goed te combineren is met verschillende soorten meubels. Dit heeft te maken met de uitstraling van hout. Echter, het is natuurlijk wel van belang om de kleur van de vloer op een doordachte manier uit te zoeken. Wanneer je kiest voor een lichte vloer, zal dit in de meeste gevallen een frisse uitstraling geven aan de woonkamer. Kies je daarentegen voor een donkere vloer van hout? Dan is de kans groot dat dit ervoor zorgt dat de vloer een sfeervolle uitstraling krijgt. Kies bijvoorbeeld voor een frisse uitstraling met lichte kleuren, of juist een warme donkerdere tint. 

Verschillende patronen

De meeste mensen vinden het prettig dat de vloer in allerlei verschillende patronen gelegd kan worden. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat de ruimte er groter uit komt te zien dan dat deze daadwerkelijk is. Het is hierbij wel van belang om rekening te houden met de verschillende soorten hout. In veel gevallen is het verstandig om een expert in te schakelen. Hij of zij heeft namelijk een betere kijk op de mogelijkheden van een houten vloer. Daarnaast zou je eens op het internet kunnen kijken om inspiratie op te doen.

 

Eco-vriendelijk 

Vaak kan je bij een houten vloer kiezen voor een eco-vriendelijke soort. Hierbij wordt hout gebruikt waarvan de kapping van de bomen niet of minder schadelijk is voor het milieu en een leven lang meegaat. Veel soorten hout dragen door massaproductie bij aan een slechter milieu. U kunt dus bijdragen aan een beter milieu door een bewuste keuze in het soort hout te maken. Let daarom op welk soort hout u kiest. Een duurzame vloer is vaak iets duurder, maar zo draag je wel een steentje bij aan een betere wereld.


Tijdloos

Door de kleur van het hout en de gekozen lak kan je een houten vloer in ieder soort type kamer plaatsen. Of het nu modern of klassiek moet uitstralen: een houten vloer is tijdloos en past in ieder type kamer. 


Geschikt voor vloerverwarming 

Veel mensen gaan er vanuit dat een houten vloer niet geschikt is voor vloerverwarming. Dat is echter niet waar. Tegenwoordig kun je met een heleboel verschillende houtsoorten ook vloerverwarming nemen. Eiken, Kambala, maar ook Noten en Afzelia zijn allemaal houtsoorten die uitermate geschikt zijn om verarming onder te plaatsen. Zo kun je genieten van een klassieke uitstraling en toch luxe en comfort voelen. 


Zijn er ook nadelen?

Ja, tuurlijk heeft een houten vloer ten opzichte van andere type vloeren ook nadelen. Het grootste nadeel om rekening mee te houden bij het nemen van een houten vloer is de vochtbestendigheid. Een goed lak- en waslaag kan het meeste vocht wel tegenhouden. Maar bij slijtage van de laklaag en bij ernstige vormen van wateroverlast kan er schade aan het hout ontstaan. Vocht trekt namelijk in het hout waardoor het hout kan gaan verkleuren. Ook kan het hout gaan krimpen en uitzetten door waterschade. Als je er snel bij bent om de vloer goed droog te maken zal de schade meevallen, maar je moet wel goed opletten. Ook bij het dagelijkse onderhoud is het belangrijk om dus geen natte dweil te gebruiken. Klamvochtig is meestal de beste opties bij het schoonmaken van een houten vloer. Dit is ook een reden om de laklaag om de zoveel jaar te voorzien van een nieuwe laag. Dit is namelijk de grootste bescherming van een vloer tegen waterschade. Als je hier zorgvuldig mee omgaat is het mooi houden van de vloer geen probleem en gaat de vloer dus een heel leven mee. Heb je wel een ingetrokken vochtvlek in de houten vloer? Probeer dan samen  met een expert te bepalen wat de beste oplossing is. Je kunt bijvoorbeeld een laag weg schuren en opnieuw lakken, of alleen het deel vervangen waar de schade heeft plaatsgevonden. Dit kan in kosten aardig oplopen, dus probeer hier extra goed op te letten.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Noel
Aantal keer gelezen: 1038x
Toegevoegd: 22-12-2020 15:35
Gewijzigd: 31-12-2020 10:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!