Vuurtafel: de trend van het moment

Vuurtafel: de trend van het moment

Vuurtafel: de trend van het momentTegenwoordig heeft iedereen een vuurtafel (of wil er eentje). Hoe komt het dat een vuurtafel zo populair is? Wij vertellen je meer over vuurtafels!

Wat is een vuurtafel?

Een vuurtafel is een tafel van hout of aluminium waar een losse inbouwbrander in is geplaatst. De losse inbouwbrander is eenvoudig te regulieren dankzij een bedieningspaneel dat in de vuurtafel is verwerkt. Zo kan je de vlam van de inbouwbrander aan en uit zetten, maar ook de grootte (de sterkte) van de vlam bedienen. Zo kan je in het begin van de avond kiezen voor een kleine, subtiele vlam. Zodra het dan wat donkerder en/of frisser wordt, kan je de vlam eenvoudig wat hoger zetten. Met een vermogen van 8,8kW of 10,5kW (afhankelijk van het type vuurtafel) creëer je letterlijk en figuurlijk warmte in je tuin, terras of veranda.

Verschillende soorten vuurtafels

Zoals je hierboven al kon lezen, zijn er verschillende vuurtafels. Zo zijn er vuurtafels gemaakt van hout en vuurtafels gemaakt van aluminium. Hout geeft een warme, landelijke uitstraling en een aluminium vuurtafel is weer erg modern en geeft een strakke uitstraling aan je tuin. Daarnaast is er ook nog een variatie in de vormen. De meest gebruikelijke vormen zijn vierkante vuurtafels en rechthoekige vuurtafels. Deze staan mooi in elke tuin en blijven ook altijd mooi. Je hebt ook ronde vuurtafels. Deze zijn wat nieuwer en ogen ook erg chique. Het nadeel aan deze vorm is dat het erg lastig is om deze vuurtafel volledig rond te krijgen. Zo is de kans groot dat de ronde vuurtafel op bepaalde plekken wat ovaler is.

Een vuurtafel op maat laten maken

Net zoals in je interieur wil je je tuin graag uniek hebben. En soms is dat best lastig als je moet kiezen uit een aantal standaard maten of modellen. Bij houten vuurtafels is er niet heel veel keuze (je kan het hout natuurlijk altijd zelf verven). Bij aluminium vuurtafels daarentegen is er wel veel mogelijk. Zo kunnen aluminium vuurtafels vaker op maat gemaakt worden én kan er een gewenste RAL kleur gekozen worden. Zo kan je je nieuwe vuurtafel helemaal naar wens samenstellen, zodat deze goed aansluit op je huidige tuin.

Je vuurtafel compleet maken

Een vuurtafel is niet compleet zonder een mooie glazen ombouw (als je het mij vraagt). Een glasombouw zorgt er niet alleen voor dat het extra luxe oogt, het is daarbij ook een stuk veiliger. Vooral wanneer je kleine kinderen hebt die vuur zien als iets leuks en niet als iets gevaarlijks. Het glas zorgt er daarnaast ook voor dat de vlammen nog mooier ogen, omdat het licht weerkaatst wordt. En als je het feestje dan echt compleet wil maken, dan maak je je vuurtafel compleet met keramische boomstammetjes. Dit geeft nog net wat meer sfeer en zorgt een beetje voor dat 'kampvuur' stijltje.




Voor elke tuin een mooie vuurtafel

Neem een kijkje op het internet en je zal je verbazen hoeveel keuze er is in vuurtafels. Steigerhout, donker hout, klassiek hout, grof aluminium.. Voor elke tuin is er wel een vuurtafel te vinden. Maar hoe zit dat met bijvoorbeeld een balkon of dakterras? Vaak heb je hier net wat minder ruimte dan in een tuin. Dan is een vuurzuil een geschikte oplossing. Een vuurzuil is een smalle, langwerpige vuurtafel. Deze neemt minder ruimte in beslag, maar biedt nog wel de fijne en warme sfeer die een vuurtafel kan bieden. Vuurzuilen zijn ook in verschillende materialen, hoogten en breedten te verkrijgen zodat je deze helemaal kan laten aansluiten op je tuin.

Zelf een vuurtafel maken

Vuurtafels zijn erg mooi, maar kunnen wat betreft de kosten al snel duur worden. Zo betaal je voor een simpele vuurtafel al snel 500 euro en als je echt een mooie vuurtafel wil kopen, ben je al gauw rond de 1200 euro kwijt. Easyfires, een bekend merk op gebied van vuurtafels en vuurzuilen, kwam daarom op het idee om ook losse inbouwbranders aan te bieden. Hiermee kan je zelf een vuurtafel of vuurzuil maken. Hierbij kies je namelijk zelf de maten van een vuurtafel, kan je het materiaal volledig laten afstemmen op je tuin, terras of balkon én je bent er maar een middagje mee bezig. Het maken van een vuurtafel is niet moeilijk. Als je een tafel maakt, moet er voldoende ruimte overblijven aan de bovenzijde om een inbouwbrander in te plaatsen.

Tips voor het maken van een vuurtafel

Wil je zelf een vuurtafel maken? Tof! Het is erg eenvoudig, maar toch zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet voor wanneer jij zelf een houten vuurtafel wil maken.

  • Kies voor hout van goede kwaliteit, zoals steigerhout. Dit blijft jaren mooi én zorgt voor een stoere, sfeervolle uitstraling. 
  • Steigerhout is vaak wat dikker dan anderen soorten hout. Zorg daarom dat je schroeven lang genoeg zijn. Meet eerst de dikte van je hout op voordat je de juiste schroeven koopt.
  • Waar laat je je gasfles? Onder de meeste vuurtafels wordt ruimte vrijgehouden om een gasfles op te kunnen bergen. Houdt daar dus rekening mee tijdens het bouwen. Meet de gasfles op en kijk hoe hoog je vuurtafel dan moet worden. Vergeet ook geen luikje of deur, zodat je de gasfles eenvoudig op kan bergen of kan vervangen. 
  • Werk op een ondergrond die waterpas is, zodat jouw nieuwe vuurtafel ook recht en waterpas is. Het zou zonde zijn als je ondergrond niet volledig waterpas is, waardoor je vuurtafel hier en daar wat scheef kan staan. 
  • Hout neemt vocht op. Als je vuurtafel eenmaal in elkaar is gezet, raden we je aan om het hout in de beits te zetten. Zo neemt het hout al minder vocht op. Vergeet ook niet om te kijken naar de plek waar je je vuurtafel gaat plaatsen. Leg een kunststof plaat onder je vuurtafel zodat er via de onderkant geen vocht opgenomen kan worden. 
  • Koop een hoes voor je vuurtafel, zodat deze nog lang mooi blijft.

Op internet staan ook vele video's en blogs waarin wordt uitgelegd hoe je een vuurtafel kunt maken. Ga niet te snel aan de slag, maar kijk eerst goed naar wat je mooi vindt. Het bekijken van meerdere vuurtafels in verschillende winkels is ook een onderdeel van een goede voorbereiding. Zo zie je namelijk direct wat je wel en niet mooi vindt en kan je dat toepassen in in je design. Succes!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: demiwebleaders
Aantal keer gelezen: 1727x
Toegevoegd: 28-08-2019 09:13
Gewijzigd: 10-09-2019 08:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!