autoverzekering schild

Een goedkope autoverzekering die bij je past

autoverzekering schildHeb je een zwarte auto in je bezit? Heb je het idee dat je (te)veel voor je autoverzekering betaalt? Het onderzoek van de Consumentenbond geeft er een verklaring voor de mogelijke verschillen in je premie en wij vertellen je welke stappen je kunt nemen richting een goedkopere autoverzekering.

Met een zwarte auto betaal je meer premie

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat autobestuurders die een zwarte auto in hun bezit hebben meer premie betalen dan de roodkleurige variant. De verklaring van diverse verzekeraars is bijzonder: zwarte auto’s schijnen een groter risico te lopen op schades en/of diefstal. De Consumentenbond heeft tijdens het onderzoek uitgezocht of de kleur van een auto bepalend is voor de premie. De kleur bleek dusdanig van invloed: voor zwarte autobezitters kan het verschil tot wel 10 procent bedragen. Mensen met een zwarte auto betalen bij sommige verzekeraars meer premie dan automobilisten met een andere kleur auto. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Het onderzoek

Voor het onderzoek zijn vier verschillende auto’s (Toyota Aygo, Volkswagen Gold, Audi A6 en de BMW X3) getest in diverse kleuren (zwart, wit, rood, paars, geel, groen en blauw). De verzekeraars die meegenomen werden in het onderzoek zijn Reaal, Route Mobiel en Zelf. Bij deze drie verzekeraars kwam naar voren dat vooral de zwarte auto’s het moesten ontgelden. Deze waren vier tot negen procent duurder dan de gekleurde varianten.

Per dekking kan het overigens verschillen met welke kleur auto je het voordeligst uit bent. Bij de goedkope variant van een Allrisk verzekering schijnt blauw het voordeligst te zijn. Voor een beperkt casco autoverzekering zit je weer het best met een groene auto.

Een simpel voorbeeld: de consument betaalt zonder enige schadevrije jaren bij Reaal voor een groene Audi € 1295 euro en voor een zwarte Audi € 1423. Dat is een aanzienlijk verschil van €128 op jaarbasis.

Voor de Toyota wordt voor de zwarte variant €432 euro betaald en voor dezelfde auto in het groen € 394 euro. Dit verschil loopt op jaarbasis op naar € 38 euro.

De kleur is vanaf mei geen factor meer

De verzekeraars stellen dat onderzoek uit het verleden heeft uitgewezen dat kleur van invloed is op schade. Toch wordt het bijzondere beleid in mei aangepast, waarbij de kleur niet meer van invloed kan zijn op het bedrag dat je voor je premie betaald. De woordvoerder van de drie verzekeraars stelt dat uit nieuwe onderzoeken naar voren is gekomen dat de kleur nog steeds een factor is.

Toch zijn de verzekeraars van mening dat de invloed van kleur niet groot genoeg is om bepalend te zijn voor het premiebedrag. Wanneer de autoverzekering bij een van de verzekeraars afloopt berekent men een nieuwe premie zodat de kleur van de auto buiten beschouwing wordt gelaten.
Nu weet je hoe het zit met de invloed van de kleur van je auto op de premie die je betaalt voor je autoverzekering. Maar hoe zit het eigenlijk met de luchtverontreiniging van een auto? Welke auto beschikt over een bijzonder goed luchtfiltratiesysteem?

Tesla’s strijd tegen luchtvervuiling

Zoals je ongetwijfeld als automobilist weet is dat luchtverontreiniging schadelijk is. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat hier per jaar twee keer zoveel mensen aan sterven dan het geval is bij een auto-ongeluk. Tesla gaat daarom de strijd aan met luchtvervuiling: met haar HEPA-filter weet Tesla zelfs enorme bio-aanvallen het hoofd te bieden.

Een inspiratie op de luchtfiltratiesystemen die men onder andere in ziekenhuizen al gebruikt: Tesla’s HEPA-filter en de krachtig klinkende Bioweapon Defense Mode. Het systeem in de Tesla zorgt ervoor dat de lucht van buiten gereinigd wordt voordat deze de cabine in komt. Zo word de lucht ontdaan van pollen, talloze bacterien en andere soorten vervuiling. Voor mensen met een hooikoorts aandoening moet dit zeker een uitkomst bieden.

Vele malen schoner

Het gebruik van luchtfiltratiesystemen is natuurlijk niks nieuws, want deze worden toegepast in ruimtes waar hele hoge eisen worden gesteld aan de luchtkwaliteit. Naast ziekenhuizen worden deze ook ingezet in de farmaceutische industrie, clean rooms, bij de verwijdering van asbest en zowel de lucht- en ruimtevaart. Tesla stelt dat haar HEPA-filter hier veel verder in is. De filter moet de lucht in het interieur verwijderen. Het filtratiesysteem schijnt minstens honderd maal efficiënter te werken dan de standaard filters in de automotive branche, ingespeeld op alle omgevingsfactoren.

Op verschillende locaties intensief getest

Tesla heeft het testen van haar nieuwste luchtfiltratiesysteem goed aangepakt, want op veel verschillende locaties is deze uitvoerig en grondig getest. In uiteenlopende omgevingen: op snelwegen tijdens de spits, bij zeer sterk ruikende moerassen, vuilstortplaatsen en zelfs weilanden vol met grazende koeien zijn de dans niet ontsprongen. Ook de Chinese steden konden hierin niet ontbreken, vanwege smog, waarbij werd gekeken of het systeem alle schadelijke delen uit de lucht kon filteren. Denk hierbij aan gassen, bacteriën, verscheidende virussen en agressieve schimmels.

Een stap verder: het laboratorium

Na het filtersysteem in alle omgevingen te hebben getest was stap twee om het hele systeem te testen in een nauwkeurige omgeving te testen. Dat werd een laboratorium waarin de luchtomstandigheden gesimuleerd en gecheckt konden worden. Tesla’s Model X werd daarbij, met de deuren volledig geopend, in een levensgrote bubbel gestalt. De Tesla werd extreem vervuild en nadat de deuren weer op slot zaten werd de Bioweapon Defense Mode aangezet.

Uit de test kwam naar voren dat de HEPA-filter nog geen twee minuten nodig heeft gehad om de lucht in de Tesla volkomen te reinigen. Nog beter: de filter heeft het verontreinigingsniveau teruggekregen naar een dermate laag niveau wat niet achterhalen viel voor de meetinstrumenten van Tesla. Zo konden de gasmakers af en is het systeem succesvol getest.

De laatste stap: de goedkoopste autoverzekering afsluiten

Je weet nu welke kleur auto je moet aanschaffen om mogelijk nog steeds een goedkopere autoverzekering af te sluiten. Ook weet je dat als je ernstige hooikoorts klachten hebt en veel onderweg bent, de aanschaf van een Tesla een serieuze overweging is. Of in ieder geval een auto waar een goed luchtfiltratiesysteem in zit, zodat jij zo min mogelijk last hiervan hebt.

Maar hoe kom je nu tot een goedkopeautoverzekering die ook nog eens voldoet aan al je voorwaarden? Door een vergelijking te maken via Overstappen.nl, waarbij je via de vergelijker binnen enkele minuten bij een goedkope én passende autoverzekering bent. Vergelijk je rijk!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: astridspr
Aantal keer gelezen: 4785x
Toegevoegd: 04-05-2016 11:04
Gewijzigd: 06-08-2018 09:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!