Is een auto importeren met financial lease verstandig

Is een auto importeren met financial lease verstandig?

Is een auto importeren met financial lease verstandigHet aantal geïmporteerde auto neemt de afgelopen jaren elk jaar met vijftien procent toe. Een steeds groter deel van deze geïmporteerde auto’s wordt gekocht met een financial lease contract. Waarom kiezen zoveel ondernemers voor financial lease op een import auto in plaats van bijvoorbeeld een operational lease op een nieuwe auto? In dit artikel geven wij jou de antwoorden waar je naar op zoek bent.

Er zitten ongetwijfeld veel voordelen aan zowel het importeren van een auto en financial lease, anders kozen niet zoveel auto kopers hiervoor. Om het antwoord te kunnen vinden op het waarom is het eerst belangrijk om de vraag duidelijk te hebben. Daarom behandelen we eerst de definities van importauto en financial lease.

Importauto

Een auto wordt gezien als een importauto als die eerst geregistreerd en gebruikt is geweest in een ander land als Nederland. Wil die door de belastingdienst als gebruikt worden gezien voor de BTW wetgeving dan moet die minimaal zesduizend kilometer hebben gereden of minimaal zes maanden oud zijn. Als je de term importauto letterlijk zou nemen dan zijn bijna alle modellen importauto’s, Nederland kent namelijk amper een eigen auto-industrie. De enige auto’s die ooit in Nederland zijn gebouwd zijn de auto’s die in Born zijn gebouwd zoals de Mitsubishi Spacestar/Carisma/Colt/Outlander, Mini 3 deurs/cabrio, Daf, Volvo 300/400/V40/S40 en Smart ForFour.

Nieuwe auto

Een auto wordt als nieuw gezien als die zijn eerste tenaamstelling in Nederland krijgt. Deze auto’s worden doorgaans nieuw verkocht door een Nederlandse merkdealer. Jaarlijks gebeurt dat zo’n 447 duizend keer (418 duizend in 2017). De best verkochte merken in Nederland zijn Volkswagen (meer dan 51 duizend exemplaren), Renault, Opel, Peugeot en Kia. De best verkochte modellen waren afgelopen jaar de Volkswagen Polo (bijna 15 duizend stuks). Renault Clio, Kia Picanto, Ford Fiesta en Opel Karl.

Operational lease

Bij deze leasevorm koop je de auto als ondernemer niet zelf. De auto wordt gekocht door de leasemaatschappij en die stelt hem vervolgens tegen een maandelijkse vergoeding beschikbaar aan de gebruiker. Het is eigenlijk een vorm van huren, maar dan voor een langere periode. De huurder kan maandelijks BTW terugvragen over de leasetermijn, de overige fiscale voordelen zijn voor de leasemaatschappij. Doorgaans is het maandbedrag inclusief afschrijving, onderhoudsbeurten, reparaties, verzekering, houderschapsbelasting en banden. Operational lease wordt eigenlijk alleen op nieuwe auto’s aangeboden omdat op gebruikte auto’s de onderhouds- en reparatiekosten voor de leasemaatschappij moeilijk in te schatten zijn.

Financial lease

Bij deze leasevorm koop je als ondernemer de auto. Alle inkoopvoordelen komen ook direct ten goede aan de koper. Daarnaast kun je onder voorwaarden gebruik maken van investeringsaftrek, kun je de BTW terugvorderen over het aankoopbedrag, kun je zelf bepalen waar je het onderhoud laat uitvoeren en kun je afschrijven op de auto. Hierdoor betaal je als ondernemer minder winstbelasting. De financial lease is eigenlijk niets anders dan een lening die de onderneming afsluit om de auto te kopen. Aan het einde van de looptijd (vaak 60 maanden) is er vaak een slotsom. Als deze betaald is, dan is de auto helemaal van de ondernemer. Die kan vervolgens de auto zakelijk verder rijden, privé overnemen of verkopen. Naast het financial lease maandbedrag dient de ondernemer zelf de autoverzekering, houderschapsbelasting, banden, reparaties en de onderhoudsbeurten te betalen.Financial lease vs operational lease

Zoals we reeds in de definities konden zien is het grote verschil tussen financial en operational lease is dat je bij financial lease de auto als ondernemer koopt en bij operational lease de auto voor een langere periode huurt. Operational lease lijkt eenvoudiger omdat je alles in een maandbedrag hebt zitten, het nadeel is echter dat dit maandbedrag nogal fors is.

We nemen de proef op de som. Stel dat je kiest voor een  mooie complete Audi A6 45 3.0 TDi Avant quattro met LED matrix koplampen, S Line pakketten, metallic lak en navigatie. Voor een looptijd van 60 maanden en 30.000 km per jaar. Dan kom je op een maandelijks bedrag van € 1.460 exclusief BTW en brandstof. Aan het einde van de looptijd heb je 106 duizend euro betaald inclusief BTW voor een auto met een catalogusprijs van rond de € 80.000.

Eenzelfde auto is ook net met de kop eraf te koop als Jahreswagen vanuit Duitsland. Deze is nog een stuk completer uitgerust en zou een nieuwprijs hebben van ruim € 100.000. Deze staat nu met een kilometerstand van zo’n 15 duizend en een leeftijd van 3 maanden te koop voor net boven de € 80 duizend. In de financial lease kost deze auto € 1.200 per maand met een aanbetaling van € 12.500. Deze aanbetaling is gelijk aan de BTW en kan door de ondernemer verrekend worden met de te betalen BTW. Per saldo betaald de ondernemer in 60 maanden € 72.000,-. Wel moet de ondernemer zelf nog de verzekering, houderschapsbelasting, eventuele reparaties, het onderhoud en de banden betalen. Stelpost hiervoor is € 350 per maand excl. BTW. Tel je dit er bij op dan kom je in 60 maanden uit op ruim 96 duizend euro inclusief BTW. Dat is tienduizend euro minder dan wanneer je kiest voor operational lease.

Auto importeren vs nieuwe auto kopen

Bij de vergelijking van financial en operational lease kwam het al even ter sprake. Als je kiest voor een jong gebruikt exemplaar uit het buitenland dan kom je vaak terecht bij erg complete exemplaren. Als je al kijkt naar de opties op de prijslijst van een nieuwe auto dan schiet de nieuwprijs al snel met duizenden euro’s omhoog. Helemaal als je moderne snufjes erop wilt hebben zoals een virtual cockpit, lane-assist en een multi-media systeem. En dan heb je het nog niet eens over comfort verhogende opties zoals een panoramadak, luxe lederen bekleding, massage stoelen, stoelventilatie, fraaie lichtmetalen velgen, stand-, stuur- en stoelverwarming. Als je voor een full options auto met een wat zwaardere motor en automatische transmissie gaat dan kun je zomaar twee keer de prijs van een basismodel betalen. En als je even goed zoekt dan kun je zo’n auto met de kop eraf eenvoudig in het buitenland vinden. Daar liggen de nieuwprijzen een stuk lager waardoor er vaak veel meer opties bij een nieuwe auto worden besteld.

Fiscale waarde importauto

Een ander voordeel van het importeren van een auto is dat de fiscale waarde vaak lager op het kentekenbewijs komt te staan. Daardoor mag je de bijtelling over een lager bedrag betalen. Dit kan behoorlijk in de maandelijkse bijtelling schelen.

Conclusie

Als je alle voordelen op de rij zet van het importeren van een auto en het afsluiten van een financial lease contract dan is het wel logische dat veel ondernemers ervoor kiezen om een jong gebruikt exemplaar uit het buitenland te halen. Wat wel even een dingetje is, is dat het niet mogelijk is om met een offerte van een buitenlands autobedrijf een financial lease offerte aan te vragen. De levering moet namelijk plaatsvinden via een Nederlands autobedrijf. Verschillende ondernemers zijn inmiddels in dit gat gesprongen. Op de website van MrWheelson kun je eenvoudig zoeken in het Europese aanbod. De prijzen op de website zijn omgerekend naar Nederlandse prijzen en zijn dus inclusief het BTW verschil, RDW keuring, BPM, inspectie ter plaatse, facturatie, Nederlandse klantenservice, transport en reconditioneren, voorgeschreven onderhoud. Wat deze website bijzonder maakt is dat je ook je oude auto kunt inruilen, dat je minimaal 1 jaar garantie hebt en gebruik kunt maken van financial lease. Aflevering en garantie vindt plaats via een dealer in de buurt van de koper.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Wr1t3r
Aantal keer gelezen: 2069x
Toegevoegd: 17-01-2019 23:33
Gewijzigd: 21-01-2019 16:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!