VenetiŽ

Een romantisch weekend VenetiŽ

VenetiŽEťn van de meest bezochten steden van ItaliŽ is nog altijd VenetiŽ. De stad staat bij toeristen hoog op het verlanglijstje om een keer gezien te hebben. De stad is gelegen op een aantal eilanden in een lagune. De straten in de stad zijn gevuld met water. In plaats van de auto pak je in VenetiŽ de boot of de gondelboot. Ontdek de bezienswaardigheden in VenetiŽ tijdens een romantisch weekend weg.

Venetië is een zinkende stad.

Vanwege de ligging en het stijgende water voert de stad jarenlang een strijd tegen het water. Elk jaar zakt de stad een stukje verder weg. Tijdens de wintermaanden zijn er regelmatig overstromingen in Venetië door de Adriatische Zee. Normaal gesproken zijn deze van november tot februari. In deze periode is het af te raden om naar Venetië af te reizen. Helaas komen de overstromingen steeds vaker buiten deze periode voor. De stad zakt jaarlijks 2 millimeter weg in de zee. Op dit moment wordt er gewerkt aan een systeem om het water te kunnen regelen en zo Venetië van de ondergang te redden.

San Marco plein

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Venetië is het San Marco plein. Voor de inwoners is het een belangrijk plein met verschillende bezienswaardigheden waaronder de Basiliek van San Marco. Toeristen verblijven graag op het plein en maken er de mooiste foto’s. Het plein bestaat uit twee delen: Piazza en Piazzetta. De Piazzetta is gelegen aan het meer van Venetië. Het San Marco plein is aangelegd in de Middeleeuwen en ziet er nog exact hetzelfde uit als honderden jaren geleden. Het plein behoort tot het oude Venetië. Helaas staat het plein regelmatig onderwater en is het hierdoor niet toegankelijk. Dit komt o.a. doordat het plein op het laagste deel van de stad gebouwd is.

Dogepaleis

Gelegen aan het San Marco plein ligt het Dogepaleis. Dit was het paleis van de leider van Venetië. De doge oftewel leider werd uitgekozen door de Aristocratie. Als je tot doge benoemd werd dan was je de rest van je leven leider. Er werd pas na je dood een nieuwe doge gekozen. De doge moest Venetië leiden samen met de Raad van Tien. De macht van de doge was tot aan de dertiende eeuw groot. Daarna gingen de rijke families van Venetië zich vooral met het bestuur bemoeien. Het paleis van de Doge is gebouwd in 1309. Bij de bouw van het paleis zijn er invloeden uit het oosten zichtbaar. Het is mogelijk om een kijkje in het paleis te nemen tegen betaling van entree.

Canal Grande

De Canal Grande is de belangrijkste straat van Venetië. Uiteraard is de straat gevuld met water, maar is het de moeite waard om een vaartocht te maken. Tijdens de vaartocht kom je langs de mooiste huizen en gebouwen. Je krijgt een mooie indruk van de Venetiaanse architectuur. Volgens de toeristen is Canal Grande absoluut de mooiste straat ter wereld. Als je de Canal Grande wil nemen dan kan je het beste via de waterbus de straat ontdekken. Dit is goedkoper dan  het huren van een gondel. Je kan een gondel het beste nemen voor de kleine straten. De lijn 1 maakt verschillende tussenstops waardoor je op je gemak de Canal Grande kan bekijken. Probeer een plekje voorin te krijgen voor de mooiste foto’s. Wacht eventueel op de volgende boot als voorin al bezet is. Een mooi huis aan de Canal Grande die je gezien moet hebben is Ca d’Oro oftewel het gouden huis. Het stadspaleis Ca’ Dario is ook de moeite waard om te zien. Vooral als je het trieste verhaal erachter hoort. Er speelde zich verschillende persoonlijke drama’s achter de paleismuren af. Van moord tot zelfmoord en een faillissement. Helaas is het gebouw privé eigendom en dus niet toegankelijk.

Rialtobrug

De eerste brug over de Canal Grande is de Rialtobrug. Vroeger was de brug gemaakt van hout. Al snel groeide Venetië uit tot een belangrijke handelsplaats. Dit was een reden om een stenenbrug te bouwen zodat goederen eenvoudiger over Canal Grande getild konden worden. De stad organiseerde een ontwerpwedstrijd en Antonio da Ponte ontwierp de uiteindelijke Rialtobrug. De overdekte brug ziet er prachtig uit en op de brug zelf zijn winkeltjes te vinden. Vlakbij de brug is de markt te vinden waar vroeger al handel gedreven werd. Vandaag kan je er terecht voor verse vis en souvenirs. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op de Canal Grande.

Murano

Murano is een wijk in Venetië bestaande uit vijf eilanden. Al sinds de 12e eeuw zijn glasblazers hier gevestigd. Vandaag de dag is de glasindustrie nog steeds springlevend in Venetië. Glasblazers vestigde zich in Murano omdat ze niet in het centrum zelf mochten glasblazen. Het bestuur van Venetië was bang dat er brand zou ontstaan. De productie van glas in Murano was eeuwenlang geheim. Glasblazers die de wijk verlaten werden vroeger streng gestraft. De glasindustrie in Murano was de basis van kristalglas zoals we dit vandaag kennen. Ze hadden kristalhelder glas ontworpen wat in die tijd uniek was. De glaskunst uit de wijk staat vandaag vooral bekend om de kleurrijke ontwerpen. Je kan zelf een kijkje nemen in een glasblazerij of glas kopen in één van de vele winkels. Er is een school waar iemand opgeleid kan worden tot glasblazer. Dit is een opleiding die 1 tot 2 jaar duurt. Murano is bereikbaar met de waterbus.

Gondelvaart tocht maken.

Als we denken aan Venetië dan denken we aan de vele gondels over de kanalen. Helaas is het maken van een gondelvaart duur. De vaartocht is razend populair waardoor de prijzen omhoog schieten. De gondeliers vragen meer dan de officiële standaardtarieven. Gemiddeld ben je tussen de € 100 en € 150 kwijt voor een vaartocht van 40 minuten. Voor elke 20 minuten extra betaal je € 50. In de avond kan je zelfs nog meer betalen dan overdag. Er mogen maximaal 6 mensen in de gondel waardoor de kosten eventueel gedeeld kunnen worden. Mocht je een tocht maken geef aan dat je onder de Brug der Zuchten heen wilt varen. Als je onder deze brug een kus geeft dan zal de liefde eeuwig duren.

Carnaval vieren in Venetië

In de 18e eeuw werd carnaval een maand lang gevierd in Venetië. Napoleon verbood het feest en pas in 1979 mag het feest weer gevierd worden. 12 dagen lang wordt het feest in februari gevierd. Alle deelnemers zijn verplicht om een masker te dragen tijdens het feest. De maskers zijn in de hele stad te koop dus het is niet lastig om eraan te komen. De handgemaakte maskers zijn vrij duur, maar wel echte kunstwerken. Het Carnaval wordt geopend met een gemaskerd bal en er zijn daarna verschillende concerten die je kan bijwonen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 1815x
Toegevoegd: 26-08-2016 18:05
Gewijzigd: 08-09-2016 22:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!