Colombia

Een rondreis maken door Colombia

ColombiaGa jij een reis maken door Zuid-Amerika? Dan staat Colombia vast en zeker ook op je planning! Colombia is een republiek en een bijzonder land. Colombia is gelegen in het noordwesten van Zuid-Amerika en grenst aan de landen Equador, Peru, Braziliƫ en Venezuela. Op deze pagina lees je meer informatie over een reis door dit land.

Algemene informatie over een reis door Colombia

In totaal telt Colombia iets minder dan 50 miljoen inwoners. De taal die er het meest gesproken wordt is Spaans. Dit is hetzelfde als de meeste landen in Zuid-Amerika. Daarom kan het geen kwaad om voorafgaand aan je reis een cursus Spaans te hebben gevolgd. Verder wordt er gebruik gemaakt van de Colombiaanse Peso om te betalen. In vergelijking met Europa is Colombia geen duur land, maar voor een reis door Colombia kun je vaak al snel wat meer kwijt zijn dan waar je van tevoren van uit gaat.
De religie die in Colombia het meest voorkomt is rooms-katholiek. Wel is ieder geloof er toegestaan en mag iedereen zelf kiezen waar hij of zij in gelooft. Verder kent Colombia een tropisch klimaat, omdat het bij de evenaar is gelegen. Het land kent dus geen seizoenen, zoals wij die in Nederland kennen. Er is een droog en een nat seizoen. Hieronder lees je meer informatie over alle hoogtepunten die het land te bieden heeft. Tot slot hebben we aan het eind van de pagina informatie over de beste reistijd, een visum en vaccinaties en inentingen.

  • Bogota
  • Tatacoa woestijn
  • Leticia
  • Cartagena
  • Santa Marta
  • San Agustín

Bogota

Bogota is centraal in Colombia gelegen en het is tevens de hoofdstad van Colombia. In deze stad wonen maar liefst 8 miljoen mensen. De stad wordt gezien als het culturele en economische centrum van Colombia. Ook het bestuur van het land zit gevestigd in deze stad. Hoewel de stad rond de evenaar ligt is er toch vaak een aangename temperatuur. De temperatuur ligt namelijk vaak rond de 18 graden. Dat komt doordat de stad op een hoogte van 2600 meter is te vinden.
In Bogota is een duidelijk verschil te zien tussen rijk en arm. Zo zijn de luxere gedeeltes te vinden in het noorden van de stad. De sloppenwijken van Bogota zijn te vinden in het zuidoosten. De meeste inwoners wonen in het westen of in het centrum. In het noorden van Bogota is een winkelcentrum Centro Andino te vinden. Ook wanneer je niet van plan bent om te gaan winkelen dan kun je hier een kijkje nemen. Het noorden van Bogota staat vol met hoge gebouwen.
In het centrum van de stad zijn ook de meeste culturele bouwwerken te vinden. Dit centrum wordt La Candeleria genoemd. Het meest bekend om hier te bezoeken is de kathedraal La Primada. In deze kathedraal is de stichter van de stad Bogota begraven en het is tevens de grootste kathedraal van het hele land. Daarnaast kom je in het centrum ook Museo de Oro, oftewel Museum van Goud tegen. Het Museum van Goud is het belangrijkste museum van het hele land en deze moet je zeker bezocht hebben wanneer je de kans hebt. Tot slot kun je in het centrum van Bogota de Luis Angel Arango bibliotheek bekijken of naar het Colón theater. De Luis Angel Arango bibliotheek is de grootste bibliotheek van het land en het Colón Theater is een nationaal monument dat is vernoemd naar Christopher Columbus.

Tatacoa woestijn

De Tatacoa ligt niet ver bij de plaats Neiva vandaan. Het wordt aangeraden om een overnachting te boeken in een van de plaatsen niet ver bij deze woestijn vandaan. Vanaf hier is het dan gemakkelijk om excursies te boeken naar de Tatacoa woestijn. Officieel is het echter geen woestijn. Dat komt doordat het in het gebied nog erg veel regent en het daarom niet kan worden aangeduid als een woestijn. Toch wordt het gebied aangeduid met deze naam.
De Tatacoa woestijn is een schitterend landschap en een geschikte plek om mooie foto’s te kunnen maken en tochten te organiseren. Het landschap bestaat uit een combinatie van tropische bossen, rotsen, planten en cactussen. De tochten die er worden gehouden om dit gebeid te verkennen worden vaak gehouden in de ochtend of in de namiddag. Dat komt doordat het op het midden van de dag al snel erg warm kan worden en het dan moeilijk is om het uit te houden in de hitte. Je kunt ervoor kiezen om de Tatacoa woestijn te verkennen op een fiets of op een paard. Veel hotels die zijn gevestigd dichtbij dit gebied verhuren ook fietsen of kunnen een tocht met een paard door de woestijn voor je regelen.
Het meest populair is om deze woestijn rond een uur of 4 te gaan verkennen. Naast dat de temperatuur dan aangenamer wordt, wordt dit ook de golden hour genoemd. Tijdens de golden hour staat de zon namelijk op de gewenste manier, zodat alle natuur op de juiste manier wordt belicht om mooie foto’s te maken. Tot slot is het erg mooi om sterren te gaan kijken vanuit deze woestijn. Doordat de lucht erg helder is kun je de sterren hier goed zien.


Leticia

De locatie Leticia is helemaal in het zuiden van Colombia te vinden. Het is een ontzettend gezellige plaats met vriendelijke bevolking, prachtige natuur en genoeg faciliteiten voor toeristen. Toch wordt deze bestemming vaak overgeslagen door de meeste mensen, omdat deze zo ver bij de meeste andere plaatsen vandaan ligt. Leticia ligt namelijk op het drielandenpunt met Brazilië en Peru. Vanaf Leticia is het zelfs mogelijk om de grens naar een van deze landen lopends over te gaan.
Wanneer je in Leticia bent dan is het leuk om het Reservaat Natural Heliconia te bezoeken. Bij dit reservaat zijn prachtige flora en fauna te bezichtigen en je kunt hier geschikt rondwandelen. Ook het Reservaat Natural Palmarí is een aanrader.

Cartagena

In het noorden van Colombia is de plaats Cartagena te vinden. Dit is een bekende plek voor toeristen. Er wonen in totaal een miljoen Colombianen en de plek is het economisch centrum van het land. Dat komt doordat de belangrijkste haven hier ook is gevestigd.
Het oude centrum van de stad is zelfs terug te vinden op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat komt grotendeels doordat het een koloniaal verleden heeft. Wanneer je door het oude centrum heen wandelt dan zie je diverse militaire en fraaie gebouwen. Enkele gebouwen die het bezoeken waard zijn, zijn de Pedro Claver kerk, het paleis van Inquisitie en het Popa-klooster. Voor een mooi uitzicht over de stad ga je naar het gebied Bocagrande.

Villa de Leyva

Villa de Leyva in Colombia is een echte plek waar je de authenticiteit nog duidelijk terug kunt zien. Deze plaats is in de 16e eeuw gesticht door de Spanjaarden. Sindsdien is het meeste van deze bestemming ook bewaard gebleven. Het mooiste van de plek is dat het centrum beschikt over een groot plein van maar liefst 14.000 vierkante meter. Dit gehele plein is gelegd met keien. Hier zijn diverse belangrijke, maar authentieke gebouwen te zien, zoals de kerk en het gemeentehuis. Verder kom je hier kleine winkeltjes en handgemaakte spullen tegen.
Villa de Leyva heeft ook een bijzondere natuur als omgeving. Dit bestaat namelijk uit woestijnachtig gebied. In de omgeving zijn ook bijzondere archeologische musea te bezoeken. El Fósil en El Infiernito zijn zeker een bezoekje waard.

Santa Marta

Ben je toe aan een vakantiesfeer? Dan kun je helemaal naar de noordelijke kust van het land waar Santa Marta is gelegen. Voorheen was dit een belangrijke stad voor Columbia vanwege de gunstige ligging aan het water. Santa Marta is de oudste stad van Zuid-Amerika. Tegenwoordig is deze stad voornamelijk populair vanwege de vele hotels, bars, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Wie tussen zijn reis door even wil relaxen wordt aangeraden om naar Santa Marta te gaan.
Wanneer je verblijft in Santa Marta is het ook een aanrader om meer actief te zijn. Op een korte afstand van de stad is het Tayrona National Park te vinden. Dit park beslaat in totaal 15.000 hectare aan gebergte, mangrovebossen, regenwoud, witte stranden en een heldere zee. In dit gebied leven veel bijzondere diersoorten. Dit maakt het park een echte aanrader om te bezoeken. In het begin van de vorige eeuw werd het gebied van Tayrona gebruikt door de FARC om er cocaïne te produceren en deze naar Amerika en Europa te transporteren. Vandaag de dag bewaakt het leger dit gebied echter en wordt het alleen gebruikt voor het toerisme.
Op 1,5 uur rijden vanaf Santa Marta is een eeuwenoude stad te vinden: La Ciudad Perdida. Tegenwoordig is dit een archeologische plek welke mogelijk is om te bezoeken. Midden in het regenwoud zijn deze bijzondere ruïnes terug te vinden. Pas in de jaren 70 van de vorige eeuw zijn deze ruïnes gevonden.
San Agustín
In het zuidwesten van het land is de plaats San Agustín te vinden. San Agustín staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat komt doordat er in deze plaats mysterieuze beelden zijn aangetroffen die zijn gemaakt van vulkanische gesteenten. Bij opgravingen zijn er meerdere beelden gevonden en deze kunnen zelfs een hoogte hebben van maar liefst 4 meter. San Agustín is mede bijzonder omdat er in deze plaats 5000 jaar geleden de oudste volkeren van Latijns-Amerika hebben gewoond.
Het park waar de beelden zijn te bewonderen ligt iets buiten het centrum van San Agustín. Deze beelden bestaan voor de helft uit mensen en voor de helft uit een dier. Nog een ander park is het Parque Altos de los Idoles. Ook in dit park zijn de beelden te vinden. Hier is het grootste beeld van maar liefst zeven meter hoog te bekijken.
Naast deze indrukwekkende beelden zijn er nog meer redenen om San Agustín te bezoeken. De omgeving bestaat namelijk uit mooie en indrukwekkende natuur. Er zijn 2 grote watervallen vanaf de stad te bereiken. Dit zijn de Salto del Motiño (180 meter hoog) en de Salto de Bordones (400 meter hoog). Het is ook mogelijk om te gaan kajakken of om te gaan raften in een van de rivieren in de omgeving.

De beste tijd om naar Colombia te reizen

Het is lastig om een bepaalde periode te noemen waarop je het beste naar Colombia kunt reizen. Dat komt doordat het land verschillende soorten klimaten kent en het hangt er vanaf wat jij graag wilt. Aangeraden wordt om naar Colombia te gaan tijdens de droge periode. Tijdens deze periode worden de meeste festivals georganiseerd en is het makkelijker om excursies te ondernemen. In het noorden van Colombia heb je te maken met het droge seizoen gedurende de maanden december tot maart en in het zuiden is het droge seizoen van juli tot augustus.

Visum

Een groot voordeel aan een reis naar Colombia is dat je voorafgaand geen visum hoeft te regelen en je zelfs voor een lange tijd kunt verblijven. In totaal krijg je bij binnenkomst van het land namelijk toestemming om in totaal 180 dagen te blijven. Wanneer je het land betreedt dien je een paspoort aan te kunnen tonen die nog lang genoeg geldig is.

Vaccinaties en inentingen

Voor Colombia zijn er enkele inentingen en vaccinaties nodig. Zorg dat je deze op tijd regelt, want voor sommige inentingen heb je voldoende tijd nodig. Op deze manier loop je geen risico op gevaarlijke ziekten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 2257x
Toegevoegd: 22-02-2017 09:55
Gewijzigd: 03-06-2017 11:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!