Eindexamens

Eindexamens maken zonder stress

EindexamensIeder jaar in mei zijn de eindexamens voor het voortgezet onderwijs. Dit zijn het VWO, havo en het VMBO. Voor veel scholieren is het een onzekere en stressvolle periode. In dit artikel worden handige tips gegeven om op een relaxte manier te beginnen aan je eindexamens.

VWO, Havo en VMBO

Een leerling op de basisschool in groep 8 maakt een citotoets en krijgt van een leerkracht een (bindend) advies voor het voortgezet onderwijs. In Nederland zijn de drie belangrijkste richting op het voorgezet onderwijs het VWO, Havo en VMBO. VWO betekent voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en duurt 6 jaar tussen je 16e en 18e moet je het eindexamen VWO maken. Na het behalen van een VWO diploma kun je rechtstreeks instromen op een universiteit.
Havo betekent hoger algemeen voortgezet onderwijs en duurt 5 jaar. Na de Havo kan een scholier instromen in het hoger beroepsonderwijs (HBO). VMBO betekent voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs en bereid een scholier voor op het MBO. Een MBO opleiding is vaak een arbeidsgerelateerde opleiding zoals lasser, verkoper,  kapper of één van vele andere mogelijke keuzes.

Beschrijf de leerdoelen eindexamens

Om je goed voor te kunnen bereiden is het belangrijk om een goede planning te maken. Maak aan het begin van het schooljaar een lange termijn planning en daarnaast ook een korte termijn planning. Maak een lijstje per vak en de onderwerpen die je moet leren. Je verdeelt vervolgens alle lesstof over de verschillende onderwerpen en schrijft er eventueel de hoofdstukken per studieboek bij.

Lange termijn planning eindexamens

Markeer de vakken en onderwerpen die je al helemaal begrijpt, zodat je deze lesstof alleen nog maar kort van tevoren hoeft door te nemen. Beschrijf per week welke vakken en welke onderwerpen je gaat leren. In deze fase ga je de leerstof begrijpend lezen, zodat je op een later moment dit niet meer hoeft te doen. Niets is vervelender dan kort voor het eindexamen erachter komen dat je bepaalde lesstof niet begrijpt. Zorg er tenminste voor dat je ruim 2 maanden voor de eindexamens alle lesstof begrijpt.

Korte termijn planning eindexamens

De korte termijn planning beslaat ongeveer 2 maanden. Je plant vanaf maart tot aan het eindexamen. Je weet van jezelf welke vakken je lastig vindt, waardoor je voor deze vakken extra tijd moet plannen om te leren. Bekijk het examenrooster voor het komende jaar, zodat je kan inschatten op welke momenten je nog kunt leren voor bepaalde vakken. Op sommige dagen worden er ook twee eindexamens afgenomen!
Als je het examenrooster bestudeert hebt kun je een inschatting maken hoeveel lesstof vooraf moet doornemen. In de korte termijn planning is het belangrijk dat je ook veel dingen uit je hoofd leert, zodat je dit op het eindexamen kunt toepassen.

Je hebt de planning voor elkaar en gaat vervolgens een strategie bepalen hoe je de leerstof gaat begrijpen, onthouden en toepassen. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Studieboek doornemen

Het belangrijkste onderdeel van het onthouden en begrijpen is het studieboek doornemen. Je leerkracht kan jou vertellen wat de belangrijkste onderwerpen zijn die je moet toepassen op het eindexamen. Op basis van het studieboek ga je begrijpend leren.


Samenvatten van de lesstof

Veel scholieren maken gebruik van samenvattingen om de lesstof te onthouden. Op moment dat je een samenvatting maakt ben je intensief bezig met de lesstof, waardoor je zowel begrijpend als onthoudend bezig bent. Deze samenvatting kun je vervolgens ook met je klasgenoten delen of ruilen tegen samenvattingen van een ander vak. Een samenvatting is een handig hulpmiddel om vooral kort voor het eindexamen de belangrijkste onderwerpen nog een keer door te nemen.

Bijles

Niet iedere scholier kan zelfstandig de volledig lesstof begrijpend leren. Dat is helemaal niet erg, aangezien je niet overal goed in kunt zijn. Geef aan bij je leerkracht of ouders dat je het lastig vindt om bepaalde vakken te leren. Zowel de leerkracht als je ouder kunnen je helpen om extra hulp in te schakelen zoals bijles of een examentraining.

Oefenen

Een belangrijk onderdeel van het begrijpen en onthouden van lesstof is veel oefenen. Begin met het maken van opdrachten die bij het studieboek horen en ga vervolgens verder met proefexamens. Er zijn veel websites waar je online een oefentoets kunt maken voor de eindexamens van het VWO, Havo en VMBO. Volgens wetenschappelijk onderzoek is veel oefenen  met behulp van online toetsvragen een zeer effectief middel om lesstof te onthouden. Herhaal de oefentoetsen een aantal keer en je zult merken dat je de lesstof beter kunt onthouden en begrijpen.

Als je veel online oefeningen hebt gemaakt is het belangrijk om eindexamens van vorige jaren te maken. Het maken van eindexamens van vorige jaren is belangrijk, omdat je de vraagstelling per vak op de juiste wijze kunt toepassen. Dit kan per vak verschillen en moet vervolgens op een bepaalde manier uitgewerkt worden. Een docent of bijles docent kan per vak hier meer over vertellen, zodat je goed voorbereid wordt.
Ga op een rustig moment het oefen eindexamen maken en maak deze in één keer. Laat het eindexamen nakijken door een docent of door je ouders en bespreek wat er goed ging en wat beter kan. Vervolgens kun je op deze onderwerpen beter gaan oefenen.

Bespreek met klasgenoten

Als je al veel geoefend hebt kun je eens afspreken met een klasgenoot om over het vak te gaan praten. Veel praten over een onderwerp helpt jullie beide om de lesstof te onthouden en te begrijpen. In sommige gevallen kom je er ook achter dat je nog niet alles goed begrijpt, waardoor je ook weer op die onderwerpen kunt gaan focussen. Pas ook regelmatig je korte en lange termijn planning daar op aan.

Eindexamen maand

Het is dan bijna zover de maand mei is begonnen. Het belangrijkste advies die een scholier kan krijgen is dat hij of zij moet zorgen voor voldoende rust. Heb je een bijbaan dan kan het verstandig zijn om vrij te nemen in de maand mei. Dit geldt ook voor sport en andere activiteiten. De focus moet liggen op het eindexamen maar daarnaast kan ontspanning ook zeker geen kwaad. Zorg ervoor dat je dit in balans brengt. Ga vooral op tijd op bed in deze periode en zorg voor een gestructureerd leven.

Hoe ga jij zonder stress je eindexamen maken?

In dit artikel zijn een aantal belangrijke adviezen gegeven voor scholieren gegeven.

  • Leerdoelen beschrijven
  • Lange termijn planning maken
  • Korte termijn planning maken
  • Wijzig de planning indien nodig
  • Studieboek begrijpend doornemen
  • Samenvatting maken of kopen
  • Bijles of examentraining volgen
  • Online oefentoetsen maken
  • Examens van vorige jaren maken
  • Ga in gesprek over de onderwerpen met klasgenoten
  • In mei (examenmaand) niet teveel activiteiten ondernemen
  • Zorg voor structuur en slaap voldoende

Volg je deze adviezen op dan kun je relaxt naar het eindexamen gaan en kun jij een prachtige zomer tegemoet gaan. Jij zult slagen voor het eindexamen!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: KennisDelen
Aantal keer gelezen: 3402x
Toegevoegd: 14-12-2017 23:18
Gewijzigd: 28-12-2017 12:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!