Examen

Examen tips

ExamenDe tijd is nu echt aangebroken: je moet je examen maken voor je opleiding tot bijvoorbeeld tandartsassistent of je gaat je eindexamen maken voor het afstuderen van de middelbare school. Dit is een hele serieuze kwestie en vooral heel erg spannend! Het is altijd fijn om er wat tips bij te hebben om deze stress iets minder te maken voor jezelf.

Examen

De examens zijn weer aangebroken als je aan het einde van je opleiding zit en dit is het moment waar je al die jaren naartoe hebt gewerkt. Deze dag of dagen moet je knallen en ervoor zorgen dat alles wat in je zit eruit komt en vooral de kennis die je opgedaan hebt tijdens je studie. Het examen is voor bijna iedereen het meest stressvolle in de hele opleiding. Tijdens het examen gaan de examinatoren (mensen die je examen beoordelen) kijken of jij genoeg hebt geleerd en genoeg kennis hebt over hetgeen wat je moet weten. Als je bijvoorbeeld tandartsassistent wilt worden, dan moet je wel weten hoe de instrumenten heten. Om je een beetje te helpen zijn er wat tips die jou kunnen helpen tegen je examenstress.

Tips

 1. Zorg ervoor dat je op tijd begint met leren voor je examen, omdat je er dan in ieder geval alles aan gedaan hebt om te slagen.
 2. Neem tussen het leren door voldoende rust en ontspanning (bijvoorbeeld even wandelen of televisie kijken).
 3. Zorg voor voldoende daglicht op de plek waar je aan het leren bent.
 4. Drink voldoende en vergeet ook niet tussendoor wat fruit te eten, want fruit eten helpt je weer te concentreren en zo krijg je de nodige vitamines binnen.
 5. Ga op de avond voordat je examen hebt vroeg slapen, want je lichaam heeft voldoende rust nodig voor de inspanning die de volgende dag met zich meebrengt.
 6. Probeer proefexamens te maken en als dit niet lukt of mag, stel dan zo veel mogelijk vragen aan je docent (vragen stellen mag natuurlijk altijd).
 7. Bij sommige mensen helpt een bijgeloof zoals: een rood appeltje eten vlak voordat je begint met je examen. Dit kan je een goede boost aan zelfvertrouwen geven en je zo lekkerder in je vel laten zitten.
 8. Luister naar muziek als je naar je examen toe gaat. Dit kan je helpen te ontspannen en een goed en vertrouwt gevoel geven.
 9. Bij sommige mensen kan het helpen om even lekker te gaan sporten, want zo sport je als het ware je zenuwen weg en denk je even aan iets anders.
 10. Bij andere mensen kan het juist helpen om even naar wat ontspannende muziek te luisteren en even met je gedachten ergens anders te zijn.
 11. Wissel af en toe van studieplek, want dan wordt het niet te eentonig.

Praktijk examen

Als je een praktijk examen hebt, is het belangrijk om goed naar de instructies te luisteren wat wel en wat niet mag. Eet voor je examen begint nog een boterham of een stuk fruit om ervoor te zorgen dat je concentratie een boost krijgt. Je moet ook maar denken dat het je wel gaat lukken, want de mensen sturen je niet voor niks op examen. Als ze dachten dat jij het nog niet kon halen, dan hadden ze jou ook nog niet op laten komen voor examen en sowieso niet door laten gaan naar een volgende klas.
Als je kledingvoorschriften hebt voor je beroep, doe deze dan ook aan, want daarmee laat je aan de examinatoren zien dat je jouw examen zeer serieus neemt.


Laat je scriptie of essays schrijven tegen betaling. Op ThesisHulp vertellen we je het hoe en wat en waar je op moet letten. Goedkoper dan je misschien denkt, bekijk onze partners op ThesisHulp.nl


Er zullen vast en zeker een aantal examinatoren bij zitten om te kijken hoe jij je praktijk examen gaat doen. Er zijn een aantal mensen bij, omdat ieder zijn of haar eigen mening over jou zal hebben en alle examinatoren samen zullen gaan bepalen of dat jij slaagt of zakt. Dit doen ze om het eerlijk te laten verlopen tegenover jou. Als bijvoorbeeld een examinator jou niet mag en jou het liefste zou willen laten zakken, dan gaat dit niet door, omdat ze allemaal moeten bepalen over het eindresultaat en niet alleen die examinator die jou bijvoorbeeld niet mag.

Pak de avond voordat je examen hebt je spulletjes allemaal bij elkaar, zodat je dan de volgende ochtend daar in ieder geval geen stress over hebt en als je bang bent dat je iets vergeten bent, dan kan je alles nog een keertje nachecken en eventueel spullen eraan toevoegen. Je moet er dus voor zorgen dat jij zo min mogelijk stressfactoren hebt die dag, want het gaat al zwaar genoeg worden voor jezelf.

Theorie examen

Als je een theorie examen hebt, dan is het heel erg belangrijk dat je op tijd begint met leren en niet op het allerlaatste moment. Je kan niet als je les stof binnen 1 dag of 1 week in je hoofd hebben. Je moet ook goed nadenken dat wat je leert voor je theorie examen, dat je dit voor altijd moet weten. De theorie is erg van belang in je beroep, want anders moet je geen theorie examen maken. Neem dit dus uiterst serieus!
Het kan helpen om even voordat je gaat slapen, een kwartiertje aan je examen stof te zitten en dit door te nemen. Als je dit ongeveer 3 maanden voordat je examen hebt gaat doen, dan heb je al een voorsprong voor als je alle puntjes op de i moet zetten en alles heel snel en goed moet gaan leren. Dan hoef je dit alleen nog door te nemen, omdat je het al gehad hebt.

Pak hier ook al je spullen een avond van tevoren zoals: pennen, potloden, gum en puntenslijper zodat je hier in ieder geval niet aan hoeft te denken en doe dit alvast in je tas.

Misschien is de aller grootste tip wel bij beide examens (theorie als praktijk) dat je alles goed moet plannen! Plan genoeg vooruit dat je genoeg tijd hebt om te leren en genoeg tijd hebt om je spullen te pakken. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld je praktijk kleding gewassen en gestreken is, zodat alles er netjes en verzorgd uit ziet.

Vergeet niet dat er altijd wat spanning zal zijn als je examen moet doen, maar wat gezonde spanning is goed voor je. Het helpt ook vaak als je tegen jezelf zegt: het is geen examen, maar deze mensen gaan alleen maar kijken of ik het kan en snap en verder niet. Dit kan ook al verlichting geven voor jezelf.

Bronnen:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: vankus
Aantal keer gelezen: 3290x
Toegevoegd: 02-05-2016 11:08
Gewijzigd: 03-08-2017 11:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3721 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!