Hoe kan ik hogere cijfers halen voor mijn tentamens?

Hoe kan ik hogere cijfers halen voor mijn tentamens?

Hoe kan ik hogere cijfers halen voor mijn tentamens?Tijdens je studententijd krijg je vaak te maken met tentamens. Sommige gaan hier makkelijk doorheen en halen zonder moeite een hoog cijfer hiervoor. Jammer genoeg is dit niet voor iedereen zo. Daarom zal er in deze blog tips gegeven worden hoe je hogere cijfers kunt halen voor een tentamen.

Hulpmiddelen tijdens het leren

Tijdens het leren voor een tentamen zijn er een aantal hulpmiddelen waardoor je efficiënter te werk kunt gaan. Sommige vinden het fijn om uit een boek te leren en onthouden ze het zo. Hierin kan veel tijd ingaan zitten dus dit is voor de meeste studenten niet ideaal. Wat erg goed helpt is het kopen of het maken van samenvattingen. Op deze manier kun je de belangrijke zaken uit de leerstof direct meepakken en leer je geen overbodige situatie. Ideaal dus als je weinig tijd hebt en toch de belangrijke informatie mee wil nemen. Let hierbij wel op dat alle belangrijke informatie ook echt meegenomen wordt zodat je tijdens je tentamen niet voor verassingen komt te staan.

Het tweede hulpmiddel is om samen te gaan leren met een vriend. Hierdoor houd je elkaar scherp en kun je elkaar overhoren. Als je bijvoorbeeld even geen zin meer hebt kun je gezellig praten met je vriend of vriendin of elkaar motiveren om verder te gaan met leren. Leren kan erg saai zijn en met een studiegenoot erbij kun je dit een stuk leuker maken.

Het laatste hulpmiddel is eigenlijk een hele simpele. En dat is goed op te letten en mee te schrijven tijdens de les. Op deze manier kun je wanneer je een bepaald gedeelte van de stof niet begrijpt direct een vraag over te stellen zodat het duidelijker is. Ook zorg je er dan voor dat je voordat je begint met het leren voor het tentamen de stof al een beetje in je hoofd zit. Zo maak je het alleen maar makkelijker voor jezelf. Het is soms lastig om je aandacht er bij te houden tijdens de les, maar deze manier zorgt er oprecht voor dat je beter gaat leren.

Tips om beter te worden in leren

Hoe kun je je leerprestaties beter gaan beheersen? Om je goed te leren concentreren, is het van belang dat je van tevoren kijkt wat je wilt leren en dat je zorgt dat je voldoende motivatie hebt om het leren aandachtig te volbrengen. Probeer de volgende tips in de praktijk te brengen:

1. Plan je tijd goed: plan voldoende tijd in voor je huiswerk. Als je veel huiswerk hebt, kun je het beste de hele avond je huiswerk doen. Plan niet teveel dingen in tijdens je studie. Ga ook niet tijdens je studie naar buiten, want dan heb je minder energie over voor leren. Begin ook ruim van te voren in zodat je niet onder druk komt te staan.

2. Zorg voor een rustige omgeving. Je kunt niet goed leren als je steeds afgeleid wordt door andere dingen of als je door de televisie of de radio afgeleid wordt. Als je niet in je eigen kamer kunt studeren, neem dan een rustige plek in de bibliotheek of de gang.

3. Blijf alert. Als je te moe bent of te weinig hebt gegeten, kun je last krijgen van vermoeidheid. Je kunt dan niet goed meer leren. Als je erg moe bent, is het verstandig om even een pauze te nemen en dan in een rustige omgeving.

4. Zorg voor het juiste studiemateriaal. Zorg voor de juiste hulpmiddelen om het leren gemakkelijker te maken. Heb je bijvoorbeeld een vergrootglas nodig, dan moet je dit natuurlijk meenemen. Zorg ook voor voldoende kleurpotloden en schriften.

5. Wees consequent in je studie. Als je eenmaal een plan hebt gemaakt, moet je dat ook consequent volgen. Als je bijvoorbeeld een paar keer hebt geoefend met de doe-het-zelf-werkboeken, moet je die ook consequent gebruiken
.
6. Houd je aan je plan. Als je jezelf een plan voor je studie hebt gemaakt, moet je dit goed nakomen. Dit houdt in dat als je op de fiets naar school gaat, je je huiswerk doet als je thuis bent. Als je in dezelfde klas zit als je broer of zus, moet je je huiswerk ook doen als die het ook doet.

7. Wees creatief. Als je niet lekker in je vel zit, ga dan even een rondje in de tuin lopen. Dan kom je alsnog weer tot rust. Of gebruik je creativiteit om een ander plan te bedenken.


Hoe je concentratie verhogen?

Om je concentratie te verhogen is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je doet. Het is niet zo dat je gewoon even kunt gaan zitten en het er dan uithaalt. Om je concentratie te verhogen moet je het in je hoofd zetten.

Zoals je in de vorige paragraaf kon lezen, moet je je bezighouden met je omgeving. Je moet je bewust zijn van wat er om je heen gebeurt, om je concentratie te verhogen. Ook als je een bijzonder project aan het doen bent, moet je je daarop concentreren.
Ook moet je niet te hard van stapel lopen. Veel mensen zeggen dat je je beste resultaten haalt wanneer je een project in kleine stukjes uitvoert. Je zou bijvoorbeeld een klein gedeelte van je project kunnen uitvoeren en daarna even rust nemen. Op deze manier kun je de kwaliteit van je resultaat verhogen, maar ook je concentratie.

Een andere tip om je concentratie te verhogen, is om een tijdpad aan te houden. Als je een tijdpad aan houdt, krijg je een gevoel van overzicht. Je weet wat je te doen staat en hoe je tijd gebruikt. Hierdoor kun je je beter concentreren.

Blijf dus vooral geconcentreerd op je werk en laat je niet teveel afleiden. Zorg dus dat je geen prikkels meer om je heen hebt. Leg je telefoon dus even weg. Kan je je thuis niet goed concentreren? Ga dan naar een rustige plek toe waar je je goed kan concentreren. Doe muziek in zodat je helemaal gefocust bent op je werkzaamheden. Op deze manier moet het lukken om je concentratie te verhogen.

Met deze manieren moet het dus mogelijk zijn om je beter te concentreren bij het leren voor een tentamen.

Hopelijk heb je veel waarde kunnen halen uit deze blog. Ben je op zoek naar meer tips rondom studeren? Neem dan een kijkje op studententip.nl. Op zoek naar leuke tips om ook maximaal te kunnen genieten tijdens je studententijd. Lees dan bijvoorbeeld een blog over drankspelletjes voor studenten om inspiratie op te doen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jeroenbikker
Aantal keer gelezen: 1338x
Toegevoegd: 04-01-2022 15:46
Gewijzigd: 06-01-2022 09:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!