examen

Centraal examen, tips

examenBinnenkort centraal examen doen? Met deze tips gaat het je vast en zeker lukken. Begin op tijd met leren en gebruik de tips uit dit artikel.

Centrale examen

Het kan zijn dat je binnenkort voor je centrale examen staat. Als je het te horen krijgt, dan lijkt het vaak nog ver weg. Maar de tijd gaat erg snel, dus je kunt maar beter op tijd beginnen met leren. Hoe eerder je de stof kent, hoe beter je je goed voor kunt bereiden op de laatste beetjes van de stof. Het is namelijk beter om alles goed te kennen, zodat je vol zelfvertrouwen aan de toets kunt beginnen.

Leerstof verkennen

Je hebt meerdere vakken die je moet leren? Zorg er dan voor dat je per vak een overzicht gaat maken van alle stof die je moet leren. Je zou voor een centraal examen een schema kunnen maken per vak en daar de onderwerpen in kunnen zetten. Zorg dat je schema niet groter wordt dan twee pagina’s. Hierdoor kun je het namelijk overzichtelijk naast je neerleggen en bekijken wat je nog moet leren. Als je een kolom over gaat houden naast hetgeen je moet leren, kun je daar opmerkingen plaatsen. Of je kunt aangeven aan welke stof je extra aandacht moet geven. Je moet daar dus meer tijd aan besteden.

Planning maken

Een goede planning is altijd belangrijk als je gaat leren. Met name bij meerdere centrale examens is het van belang dat je op tijd gaat beginnen. Als je gaat plannen zijn er meerdere dingen waar je op dient te letten:

 • Zorg dat je op tijd een planning gaat maken, dan weet je namelijk wat je allemaal moet leren!
 • Verdeel alle stof die je moet leren over een langere periode, hierdoor kun je voorkomen dat je in een paar dagen ineens erg veel moet leren en daardoor wellicht in paniek raakt.
 • Zorg dat je meerdere leermomenten inplant en niet ineens drie uur achter elkaar studeert. Je kunt beter een uur leren of twee keer een half uur, dan neem je veel meer stof op, want zolang kun je je concentratie ook beter vasthouden.
 • Neem ruim de tijd om alles te leren en in te plannen. Het is beter dat je tijd over houdt om alles te herhalen, dan wanneer je tijd tekort komt en achter gaat lopen op je planning. Voorkom stress en plan daarom ruim!
 • Pauzes inplannen is erg belangrijk net als ontspannen. Neem op tijd een pauze en zorg dat je je pauze ook goed benut om te ontspannen. Ga niet langer pauzeren dan je hebt ingepland, want dan loop je meteen achter op je planning!

Begrijpend lezen

Als de planning klaar is dan kun je beginnen met leren. Het belangrijkste en het eerste wat je gaat doen is alles goed doorlezen. Zorg dat je alles wat je hebt gelezen ook goed begrijpt. Wanneer je iets niet snapt of je twijfelt, zoek het dan op en vraag anderen om hulp. Er zijn mensen in je omgeving die je kunnen helpen en anders kun je op internet veel opzoeken. Het gaat er om dat je de lesstof goed begrijpt en als je dat kunt, dan kun je je verder voor gaan bereiden op je examen.

Leerstof eigen maken

Je gaat nu op een actieve manier met de leerstof aan de slag. Alleen lezen is passief leren, maar het gaat er ook om dat je de leerstof toe kunt passen. Je kunt op verschillende manieren actief leren:

 • Een lange tekst leren, gebruik daarvoor een samenvatting of maak een mindmap.
 • Zorg dat je aan jezelf de leerstof uit kunt leggen, zodat je zeker weet dat je de stof beheerst.
 • Stel vragen aan anderen om te kijken of je de leerstof begrijpt (en andersom). Zo kun je elkaar helpen.

Leerstof toetsen en controleren

Een centraal examen voorbereiden is belangrijk en wanneer je denkt dat je alles of het grootste deel van de leerstof kent, is het goed om je te toetsen en te controleren of je echt alles kent. Dit kun je op verschillende manieren doen:

 • Laat je door iemand overhoren. Hierdoor kom je er achter welke stof je helemaal kent en waarvan je het antwoord meteen weet en welke stof of bepaalde hoofdstukken je nog eens extra moet bekijken.
 • Oefenexamens gebruiken. Hierdoor kun je zelf inzien wat je kent en wat nog extra aandacht van je vraagt. Blijf hierin wel kritisch naar jezelf, als je dingen lastig vindt of twijfelt, besteed er dan extra aandacht aan om te oefenen. Hierdoor zorg je er voor dat je zekerder aan het centrale examen kunt beginnen.
 • Welke leerstof verdient nog extra aandacht? Daar kun je voor jezelf een overzicht van maken en dan bekijken hoe je dat gaat leren. Als er dingen onduidelijk zijn, zoek ze dan eerst op of vraag hulp aan mensen in de omgeving.
 • Maak een plan om te herhalen, zeker de stof die je nog niet helemaal beheerst en houd je aan het schema. Hierdoor zorg jij ervoor dat je met alle vertrouwen aan het centrale examen kunt beginnen.

Herhalen centrale examen stof

Alle stof herhalen is van groot belang. Je hebt namelijk goed geleerd, maar blijf de stof herhalen tot je je centrale examen hebt gehad. Hierdoor kun je je geheugen op blijven frissen en ook wordt het dan beter opgeslagen in je lange termijn geheugen. Iedere dag herhalen is het beste, want daardoor wordt je geheugen er iedere dag aan herinnerd. Het is belangrijk dat jij de laatste dagen voor je centrale examen geen nieuwe lesstof meer te zien krijgt die je je eigen moet maken. Zorg dat je alles wat je moet leren dan ook kent en alleen maar de stof hoeft te herhalen. Vertrouwen is erg belangrijk als je aan je examen gaat beginnen. Daarom is het goed om op tijd te beginnen, alles te herhalen en te blijven herhalen en vragen die je hebt aan anderen te stellen. Zorg dat je ruim een week van tevoren alle stof tot je hebt genomen en weet waar je examens over kunnen gaan. Dan is het tijd om alleen maar te herhalen en te bekijken wat je allemaal kent en wat nog extra aandacht van je vraagt!

 • Zorg dat je tijdens het leren geconcentreerd blijft!
 • Rust op tijd uit!
 • Ga op tijd naar bed en houd een goed ritme aan!
 • Op de dag van je centrale examen, eet dan goed, sta op tijd op en zorg dat je goed bent uitgerust!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2772x
Toegevoegd: 15-12-2016 14:57
Gewijzigd: 29-12-2016 22:34

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!