Voordat je aan een Nederlands eindexamen begint, is het verstandig om de tekst eerst te scannen. Je gaat oriënterend naar de tekst kijken en dan kijk je naar:
Dit geeft jou een idee van de basis van de tekst en daardoor zijn de vragen gemakkelijker te interpreteren. Je kunt vaak al veel informatie uit een tekst halen als je er alleen al naar kijkt. De meeste teksten hebben wel cijfers, opsommingen of afbeeldingen. Deze geven je direct een beeld van de tekst en daardoor kun je al een goed idee krijgen over de inhoud van de tekst. Denk er nog niet teveel over na, maar probeer met de gegevens die je hebt alvast een klein beetje een beeld te vormen van waar dat de tekst over zou kunnen gaan. Ga de vragen pas beantwoorden als je de tekst helemaal hebt gelezen en de inhoud ervan begrijpt.
Als je de Nederlandse tekst hebt gescand, dan kun je de tekst het beste een keer rustig doorlezen. De volgende stap is dat je naar de vragen gaat kijken. Je moet nog geen vragen proberen te beantwoorden zonder de tekst te hebben gelezen.
Er zijn nog meer tips die je toe kunt passen als je je eindexamen Nederlands moet maken:
Als je een eindexamen Nederlands gaat maken, dan is het belangrijk dat je de vraag gaat herhalen. Bij het onderdeel tekst verklaren is het heel belangrijk dat je een deel van de vraag herhaalt in het antwoord. Herhaal eerst de vraag, want dan heb je beter door waar je een antwoord op moet geven en waar je antwoord naar toe moet.
Als je een antwoord moet geven op de vraag, gebruik dan de tekst uit een verhaal om tot een antwoord te komen. Je mag stukken uit de tekst overnemen of bepaalde woordgroepen overnemen om tot een antwoord te komen. Je kunt hierdoor bondig een antwoord formuleren. Vaak wordt dat vergeten, maar het mag dus wel en hierdoor kun je veel beter een kort en toch duidelijk antwoord geven op de vragen.
Er zijn veel opdrachten in een eindexamen Nederlands waarbij je een tekst moet samenvatten. De samenvattingen zijn vaak veel korter en worden niet altijd nagekeken op spelling, formulering en interpunctie. Als je goed naar de hoofdstructuur kijkt, dus naar de inleiding, de kern en het slot, dan krijg je een goed verhaal in je samenvatting.
Als je een tekst gaat lezen, is het goed om eerst na te gaan wat het onderwerp is van de tekst. Je zou kunnen proberen een beeld te krijgen van de inhoud van het verhaal door het onderwerp of de titel in je op te nemen. Je hebt hierdoor een houvast als je gaat lezen. Het is goed om veel over ons eigen land te kennen, want daardoor kun je veel dingen vaak beter plaatsen. Hoe jij de tekst vervolgens gaat lezen, hangt mede af van het soort tekst en wat jij er mee wil doen. Je gaat niet zomaar beginnen met het lezen van een tekst, maar vraag jezelf af wat het doel is, welke informatie wil jij er uit halen? Het doel hangt ook af van de examenvraag waar je een antwoord op moet geven. Soms is het scannen van de tekst voldoende, soms is het belangrijk dat je meer weet over de tekst om een vraag te kunnen beantwoorden. Het kan zijn dat er bepaalde gegevens worden gevraagd en deze kun je dan snel opzoeken en als antwoord noteren. Het is van belang dat je goed gaat kijken naar de trefwoorden en naar de symbolen. Een paar tips om teksten beter te begrijpen: