Examen VWO

VWO examen, wat is dat?

Examen VWOBinnenkort een VWO examen? In dit artikel krijg je meer informatie over het VWO examen en de voorbereiding op het examen.

Wat betekent VWO?

De afkorting VWO betekent voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. De opleiding duurt 6 jaar als je elk jaar met goed resultaat afsluit. De leerlingen die op het VWO zitten zijn tussen de 12 en 18 jaar als zij de opleiding VWO volgen. Als alles volgens plan verloopt kun je op je achttiende je VWO examen afleggen en daarna verder studeren. Een VWO diploma is een goede basis.

Wat kun je met een VWO diploma?

Als je voor je VWO examen slaagt dan kun je verder studeren aan het HBO en WO. HBO betekent hoger beroepsonderwijs, deze opleiding is beroepsgericht en praktijkgericht. WO betekent wetenschappelijk onderwijs, deze opleiding is wetenschappelijk gericht en theoretisch. Maar er zijn nog meer verschillen. Verdiep je hierin op het moment dat je een keuze moet maken.

De opleiding VWO

Het VWO heeft een onderbouw en een bovenbouw. In de onderbouw van het VWO volgen alle leerlingen dezelfde vakken, de basisvakken. In de bovenbouw verandert dit. Leerlingen volgen vakken waarin ze soms al in klas 4 en 5 een vak afsluiten met een VWO schoolexamen. Het VWO kent 4 profielen. Profielen is een andere naam voor vakkenpakketten. De volgende profielen kunnen gekozen worden:

  • Cultuur en Maatschappij, bij dit profiel ligt de nadruk op talen en maatschappij
  • Economie en Maatschappij, ook bij dit profiel ligt de nadruk op talen en maatschappij
  • Natuur en Gezondheid, bij dit profiel ligt de nadruk op wiskunde en natuurwetenschappen
  • Natuur en Techniek, ook bij dit profiel ligt de nadruk op wiskunde en natuurwetenschappen

De verplicht vakken zijn: Nederlands, Engels, wiskunde, CKV (culturele kunstzinnige vorming), ANW (algemene natuurwetenschappen), een tweede vreemde taal, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding. Een leerling met een dubbelprofiel krijgt als hij of zij voor het VWO examen slaagt een diploma voor beide profielen.

Voorbereiding VWO examen

Veel leerlingen zijn nerveus als zij een VWO examen moeten afleggen, of zij vinden het op zijn minst spannend. Om zo rustig mogelijk de dagen van het VWO examen in te gaan is een goede voorbereiding van belang. Wanneer jij namelijk van jezelf weet dat jij je optimaal hebt voorbereid zul je minder stress ervaren. De docenten spelen een belangrijke rol. Zij kunnen je helpen om je VWO examen goed voor te bereiden. Zij kunnen je tips geven, zij weten waar je nog aan moet werken en kunnen je extra bijspijkeren, bijles geven in een bepaald vak als dat nodig blijkt te zijn. Geef dat wel op tijd aan!

Hoe bereid jij je voor op het VWO examen?

De meeste jongeren weten heel goed hoe ze het VWO examen ingaan. Ze weten welke punten er tijdens het afgelopen schooljaar zijn behaald en welke punten ze nog nodig hebben om te slagen voor het VWO examen. Sommige vakken zijn al met een VWO schoolexamen afgesloten, dus minder vakken om je druk over te maken. Je kunt je vervolgens richten op de vakken waarin je het VWO examen nog moet afleggen. Maak gebruik van online proefexamens, ook al zul je die tijdens de opleiding ook al maken. Herhaling en oefening zijn het allerbelangrijkste als je voor het VWO examen zit. Online vind je naast oefeningen tevens praktische tips bij het maken van het VWO examen. Een heel belangrijke tip is dat je goed uitgerust aan je VWO examen dient te beginnen. Leer niet de hele nacht door, dat zal verkeerd uitpakken. Je moet helder kunnen nadenken en daarvoor moet je goed uitgerust aan het VWO examen beginnen.

Wat kun je met je VWO diploma op zak?

Je hebt het VWO examen met goed resultaat afgelegd. Je bent geslaagd en hebt een mooi VWO diploma op zak. Dat pakken ze je niet meer af, proficiat! En nu verder….. Je kunt er voor kiezen om na je VWO examen eerst eens te gaan reizen om wat ervaring en kennis op te doen in andere landen met de taal bijvoorbeeld. Daar moet je dan wel het geld voor hebben! Je kunt ook verder studeren, je kunt naar de Universiteit. Het VWO is een voorbereidende opleiding, dus als je graag verder studeert is het VWO diploma een mooie start voor je verdere studie. Informeer en praat erover met anderen die ook het VWO examen hebben afgelegd en nu nadenken over wat ze verder willen gaan doen, of praat met een docent die weet wat je waard bent.

Heb je het helemaal gehad met studeren en wil je echt niet meer verder studeren dan kun je gaan solliciteren met een mooi VWO diploma op zak, een diploma dat gewaardeerd wordt. Het ligt aan je profiel aan welke banen je kunt denken. Wil je accountant worden dan zul je economie in je profiel moeten hebben. Kijk naar je profiel en welke banen daar goed bij aansluiten. Werkgevers waarderen het VWO diploma, toch zul je in de praktijk wellicht een opleiding moeten volgen, maar meestal kan dan werken en leren samengaan. Je gaat zelf geld verdienen en dat geeft je de mogelijkheid om zelfstandig te gaan wonen. Velen willen deze vrijheid maar al te graag. Sommigen echter zullen na verloop van tijd toch weer een studie opnemen. Die mogelijkheden heb je allemaal na je VWO examen.

Data VWO examen

De data van het VWO examen 2017 staan online: datum, tijdstip en vak staan genoteerd, van woensdag 10 mei 2017 tot en met 24 mei 2017 worden de VWO examens afgenomen. Op 14 juni 2017 wordt de normering bekend gemaakt van het VWO examen en de meeste scholen maken ook dan de uitslag bekend, een spannende dag! De normering van de herexamens wordt bekend gemaakt op 30 juni 2017. Het Centrale VWO examen is een afsluitend examen door de wet geregeld.  Het schriftelijk centrale VWO examen kent drie tijdvakken:

  • Het centrale examen, mei 2017, 1e tijdvak
  • Herhaling en herkansing, juni 2017, 2e tijdvak
  • Herkansing, augustus 2017, 3e tijdvak

In de VWO examen weken is het belangrijk dat je voldoende rust neemt en niet tot diep in de nacht door leert of uit gaat. Leef altijd, maar zeker ook dan, gezond! Als jij je voldoende hebt voorbereid voor het VWO examen dan hoeft dat in die laatste dagen niet meer. Zorg dat je ruim voor aanvang van het VWO examen (eigenlijk gedurende de hele opleiding) de tips, de leerstrategieën en de leertechnieken ter harte neemt. Dan is het voldoende om kort voor het VWO examen nog wat samenvattingen bijvoorbeeld door te nemen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2538x
Toegevoegd: 10-10-2016 09:10
Gewijzigd: 02-11-2016 16:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!