hoogspanning

Energie vergelijken: eenvoudig geld besparen

hoogspanningEr kan veel geld bespaard worden als je naar de energierekening gaat kijken. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? In dit artikel leer je hoe je eenvoudig kunt besparen en hoe je energie kunt vergelijken.

Energie besparen

Iedereen wil toch eenvoudig geld besparen? Dit kan heel gemakkelijk met energie. Energie is namelijk erg duur en als je op een verantwoorde manier met energie om gaat, dan kun je hierdoor per maand een aanzienlijk bedrag besparen.

Ander energiebedrijf

Als je energie wil besparen kun je op zoek gaan naar een ander energiebedrijf. Je gaat dan verschillende energiebedrijven met elkaar vergelijken, maar waar moet je dan op letten?

  • Zorg dat je weet wat je huidige jaarverbruik is voor de energie. Hoeveel energie verbruik je nu per jaar? Je kunt daarvoor je energiebedrijf bellen en dit navragen. Je kunt het ook op je jaarrekening bekijken.
  • Het beste kun je twee of drie bedrijven met elkaar vergelijken, zodat je het overzicht houdt.
  • Ga na wat voor energiecontract je af wil sluiten. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in een contract voor onbepaalde tijd en voor bepaalde tijd. Bij een contract voor de onbepaalde tijd heb je niet afgesproken hoelang je bij een energiebedrijf blijft. Bij een contract voor bepaalde tijd is er wel afgesproken hoelang je bij een energiebedrijf blijf (dit kan een jaar zijn, maar bijvoorbeeld ook twee of drie jaar). Als je dat contract op gaat zeggen voor de afgesproken datum, dan is de kans groot dat je een vergoeding (een boete, omdat jij je niet aan de afspraak houdt) moet betalen. Hoe hoog dat dit bedrag is, staat in de algemene voorwaarden beschreven.
  • Als je over gaat stappen naar een ander energiebedrijf dan hoef je niet op te zeggen. Je nieuwe energiebedrijf regelt dat namelijk voor jou. De overstap neemt maximaal zes weken in beslag en daarin zitten 14 dagen bedenktijd voor je nieuwe contract en een opzegtermijn van dertig dagen voor je oude contract. Je nieuwe energiebedrijf kan je ook eerder over laten stappen dan zes weken. Je kunt dan bijvoorbeeld na de opzegtermijn van dertig dagen overstappen. Als je dat wil kun je dat van tevoren doorgeven aan je nieuwe energiebedrijf.
  • De algemene voorwaarden in het energiecontract zijn erg belangrijk. Alle bedrijven hebben andere en soms ook bijzondere voorwaarden. De voorwaarden bij de een kunnen beter zijn dan bij de ander. Als je de voorwaarden door gaat nemen let dan goed op wanneer je een boete krijgt als je bijvoorbeeld niet op tijd betaalt, hoe je dan kunt betalen en wat de kosten zijn, of je ook over kunt stappen zonder kosten wanneer je dat zou willen en wat er gebeurt als je aan het einde van de looptijd bent van het contract. Is het dan zo dat het contract automatisch wordt verlengd of moet je dat zelf regelen?
  • De prijzen van gas en elektriciteit zijn belangrijk. Er zijn namelijk mooie aanbiedingen die erg verschillend zijn. Ze kunnen soms ook erg aantrekkelijk zijn. Je betaalt altijd voor de vaste kosten en de kosten die afhankelijk zijn van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Er kan een hoog vast bedrag per maand worden gerekend, maar dat kan ook lager zijn. Bekijk ook goed welke kortingen er zijn, je krijgt vaak korting op de leveringskosten.
  • Als je een aanbieding ziet met een lage prijs, let dan goed op hoelang de prijs geldig is. Als je een contract hebt met een variabele prijs, dan mag een energiebedrijf de prijs namelijk verhogen tijdens de looptijd van je contract. Je bent bij de verhoging dus duurder uit. Vaak worden tarieven rond 1 juli of 1 januari veranderd en daar dien je wel rekening mee te houden.
  • Let er op aan wie je moet betalen. Je kunt aan je energiebedrijf een rekening per maand vragen. Iedere maand moet je dan een termijnbedrag betalen aan je energiebedrijf. Bij een termijnbedrag betaal je een deel van je jaarlijkse energienota. Je betaalt daarbij de verbruikte energie en ook de transportkosten aan een energiebedrijf.

Besparen met energie vergelijken

Sommige huishoudens kunnen tot wel 500 euro besparen als zij energie gaan vergelijken. Toch zijn er mensen die het niet doen, omdat ze denken dat het erg ingewikkeld is en veel tijd in beslag neemt. Maar het is juist een manier om eenvoudig geld te besparen! Energieprijzen vergelijken kan op verschillende manieren.

  • Je kunt energie vergelijken op prijs.
  • Je kunt energie vergelijken op soort (gewone stroom, groene stroom of variabele of een vaste prijs).
  • Energie vergelijken kan ook op duurzaamheid (groene energie met groene energie vergelijken en niet met grijze, om een helder beeld te krijgen).
  • Energie vergelijken op prijszekerheid wordt ook vaak gedaan.
  • Energie vergelijken aan de hand van de totale kosten is ook een goede keuze.
  • De looptijd van een contract kan ook een reden zijn om de energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

Waarom energie vergelijken?

Er zijn in Nederland meer dan dertig energieleveranciers actief en zij zijn steeds op zoek naar nieuwe klanten. Ze hebben scherpe aanbiedingen, omdat ze graag nieuwe klanten aan willen trekken. Voor jou een reden om over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier en geld te besparen. Het is voor jou alleen maar een voordeel als je goedkoper uit kunt zijn, want dan kun je geld besparen. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3500 kWh stroom en 1700 m3 gras.

  • Een huishouden met één persoon heeft een gemiddelde energienota van 1500 euro per jaar. De mogelijke besparing per jaar door over te stappen is 350 euro, dat is een mogelijke besparing van 23%.
  • Een huishouden met twee personen heeft een gemiddelde energienota van 2000 euro per jaar. De mogelijke besparing per jaar door over te stappen is 400 euro, dat is een mogelijke besparing van 20%.
  • Een huishouden met drie personen heeft een gemiddelde energienota van 2200 euro per jaar. De mogelijke besparing per jaar door over te stappen is 450 euro, dat is een mogelijke besparing van 20%.
  • Een huishouden met vier personen heeft een gemiddelde energienota van 2400 euro per jaar. De mogelijke besparing per jaar door over te stappen is 450 euro, dat is een mogelijke besparing van 19%.
  • Een huishouden met vijf personen heeft een gemiddelde energienota van 2600 euro per jaar. De mogelijke besparing per jaar door over te stappen is 500 euro, dat is een mogelijke besparing van 19%.

Energie vergelijken CO2 uitstoot

Energie vergelijken kan ook voor het milieu. Het kan voor jou dus geld opleveren, maar ook een milieuwinst zijn. Als je voor groene stroom kiest en niet voor grijze stroom, dan verminder je de uitstoot van CO2.

  • Een huishouden dat uit een persoon bestaat, verbruikt ongeveer 2400 kWh elektriciteit per jaar. Er is sprake van ongeveer 1100 kg/jaar minder CO2 uitstoot door de overstap naar groene stroom.
  • Een huishouden dat uit twee personen bestaat, verbruikt ongeveer 3500 kWh elektriciteit per jaar. Er is sprake van ongeveer 1600 kg/jaar minder CO2 uitstoot door de overstap naar groene stroom.
  • Een huishouden dat uit drie personen bestaat, verbruikt ongeveer 4100 kWh elektriciteit per jaar. Er is sprake van ongeveer 1800 kg/jaar minder CO2 uitstoot door de overstap naar groene stroom.
  • Een huishouden dat uit vier personen bestaat, verbruikt ongeveer 4700 kWh elektriciteit per jaar. Er is sprake van ongeveer 2100 kg/jaar minder CO2 uitstoot door de overstap naar groene stroom.
  • Een huishouden dat uit vijf personen bestaat, verbruikt ongeveer 5300 kWh elektriciteit per jaar. Er is sprake van ongeveer 2400 kg/jaar minder CO2 uitstoot door de overstap naar groene stroom.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4708x
Toegevoegd: 27-07-2016 08:59
Gewijzigd: 11-08-2016 16:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!