Financiële kansen en risico’s bij een crisis

Financiële kansen en risico’s bij een crisis

Financiële kansen en risico’s bij een crisisTijdens een crisis worden we allemaal op de proef gesteld, zowel privé als zakelijk en financieel. We komen in een situatie die we totaal niet kennen.

Waar we zo gewend waren aan het redelijk zekere leven dat we hadden en ook redelijke voorspelbaarheid van inkomen en klanten, draait het opeens een andere kant op. Dit is een kant die we niet kennen en die sommige mensen daarom bang maakt. Angst en onzekerheid slaan toe, bij de één wat meer dan bij de ander. Wat grote invloed heeft op de economie, is dat het consumentenvertrouwen afneemt, mensen geven minder snel geld uit. Ze houden het liever vast omdat de toekomst in financiële zin onzeker is. Wat betekent dat voor jouw business? Zijn jouw klanten ook voorzichtiger met hun bestedingen en investeringen? Wat zijn de risico’s en waar liggen juist de kansen voor jouw bedrijf? Eén en ander is uiteraard ook afhankelijk van jouw vertrouwen en je durf om te blijven ondernemen.

Financiële buffer

Hoe groot is de financiële reserve van jouw bedrijf? Welk bedrag zou jij zo uit je bedrijf kunnen nemen zonder dat je business in gevaar komt? Is jouw buffer aan de krappe kant, dan zou je dus al snel in de problemen kunnen komen, bijvoorbeeld als het aantal bestellingen opeens flink terug loopt. Hoe ga je dat opvangen? Is je bedrijfshypotheek afgelost en kun je hiervan weer een deel liquid maken. En kan jij je opdrachtgevers nog betalen als de omzet dus fors minder wordt? Hierin zit dus een risico: een beperkende, want te kleine reserve. Ondernemen is investeren, maar ondernemen is ook zorgen dat je niet teveel uitgeeft, zodat je een klap kan opvangen.

Vaste klanten

Waarschijnlijk hoef je je niet zoveel zorgen te maken over je vaste klanten. Die bestellen wellicht tijdelijk minder of niet, maar ze komen straks waarschijnlijk geleidelijk weer op het oude bestelniveau. Uiteraard gaan we er hierbij van uit dat deze crisis niet leidt tot een ernstige recessie. Een risico zit wel in de klanten die af en toe bij jou bestellen. Komen ze terug na deze lastige tijd? Of gaan ze shoppen?

Waar ligt straks ruimte?

Er komt een moment dat de crisis zijn dieptepunt heeft bereikt. Vanaf dat moment gaan mensen weer wat rustiger ademen. Als bekend wordt gemaakt dat de crisis voorbij is, zullen ze wel nog even voorzichtig zijn. Maar er komt zeker een moment waarop mensen weer geld gaan uitgeven, dat bedrijven weer gaan investeren et cetera. Er ontstaat dan dus ruimte. De economie wordt als het ware even opgeschud en moet zichzelf weer hervinden. De vraag is nu: wie durft er gebruik te maken van die ruimte, en misschien nog belangrijker: wie durft daar nu al een voorschot op te nemen en zelf hierin te investeren?

 

Oppotten van je spaargeld

Bij financiële onzekerheid kiezen mensen vaak direct voor de optie om zoveel mogelijk geld te sparen, maar Is het nog wel slim om te sparen bij een bank met negatieve rente? Je hebt het vast wel in het nieuws voorbij zien komen: het onderwerp over negatieve spaarrente op bankrekeningen. Waar vele mensen voorheen ervoor kozen om een speciale spaarrekening te openen waar ze hun geld op kwijt konden en waarop er kon worden gespaard met rente, zijn de tijden veranderd. Nu zijn we terechtgekomen in een tijd waarin de spaarrente helaas niet in ons voordeel werkt. De spaarrente zal zelfs negatief komen te staan op de rekeningen waardoor het straks zelfs noodzakelijk kan zijn dat je moet betalen voor het spaargeld dat je op de rekening hebt staan. Is het dan nog wel zo slim om te sparen bij een bank met negatieve rente?

Wat is de oorzaak van de negatieve rente?

Maar hoe komt het dat wij nu geen rente meer kunnen vangen op onze spaarrekeningen? Daar zijn een aantal oorzaken voor te vinden. Ook al zijn de economen er nog niet over uit, er zijn drie verschillende oorzaken aan te wijzen voor het probleem, namelijk: inflatie, het beleid van de centrale banken en de spaargolf. De inflatie heeft als oorzaak dat er globalisering in de bedrijven ontstond. Er wordt steeds meer geproduceerd tegen een goedkope prijs. Daarnaast is het China toegetreden tot de wereldeconomie. Deze heeft een grote reserve aan goedkope arbeidskrachten ontsloten. Daarnaast zijn mensen ook steeds meer gaan sparen. Azië bevond zich in de jaren 1997 en 1998 in een crisis. Zij zijn in die tijd forse financiële reserves aan gaan leggen. Deze reserves zijn helaas vaak in de vorm van staatsleningen van de Verenigde Staten en van de Europese landen. Een laatste oorzaak is te vinden in de centrale banken die de rentes verlagen. Deze banken hebben zich vooral gericht op monetaire versoepeling waarin er wordt gesteld dat lage rentes leiden tot ook de rente op lang lopende leningen omlaag te krijgen.

 



 

Staat het al vast dat je straks moet betalen voor je geld?

Het is natuurlijk een vooruitzicht die haast niet te vermijden is, dat je straks zou moeten betalen voor het spaargeld dat je op je spaarrekening hebt staan. Maar kan dat wel zomaar? De ABN bank heeft al geroepen dat zij geen rente door klanten laat betalen als het gaat om een bedrag lager dan tienduizend euro dat op de rekening staan. In het begin zal het waarschijnlijk niet nodig zijn dat mensen gaan betalen voor hun negatieve spaarrente, omdat banken dit nog aan kunnen. Wat er zal gebeuren als de spaarrentes nog meer dalen, dat is nog te bezien. In België geldt een wet dat stelt dat het verboden is om de spaarrente lager uit te laten komen dan nul euro, maar in Nederland geldt zo'n wet niet. Daarom is het dus goed om te kijken wat er in de toekomst gaat gebeuren en wat je van plan bent om te gaan doen met je geld. Naar verwachting zullen vele mensen wel op zoek gaan naar alternatieven voor het onderbrengen van hun spaargeld. Er zijn aardig wat alternatieven waarmee je wellicht verder komt dan wanneer je het op een spaarrente laat staan waar een negatieve spaarrente tegenover staat.

Beleggen, sparen, je hypotheek aflossen

Een voorbeeld van het onderbrengen van je spaargeld anders dan op een spaarrekening is het beleggen van je geld. Door middel van een inleg te doen investeer je in een bedrijf. Deze groeit in waarde en je vangt hier rendement over. Het is natuurlijk ook niet altijd gegarandeerd dat je winst zal behalen met het beleggen, want je kan namelijk ook altijd een deel van je inleg verliezen. Je geld is door middel van het beleggen wel meer in beweging. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om thuis te gaan sparen. Zodra je merkt dat de spaarrente negatief wordt, kan je er ook voor kiezen om je geld van je bank te halen en dit vervolgens thuis in de kluis te bewaren waar je dit geld spaart. Je geld zal dan niet, zonder eigen inleg, in waarde stijgen maar je zal ook niks hoeven af te lossen aan negatieve rente. Een laatste optie is om ervoor te kiezen om je hypotheek af te lossen. Door dit te doen zal je sneller van je lening af zijn en hoef je ook niet meer zo lang te hoeven betalen aan de rente die eraan verbonden zit. Wanneer er sprake is van een negatieve spaarrente op de spaarrekeningen is het nog niet zeker hoe alle banken ermee om zullen gaan. Als het ter sprake komt dat mensen moeten gaan betalen voor hun spaargeld, dan zullen zeker veel mensen actie ondernemen om hun spaargeld elders onder te brengen. Er zijn gelukkig veel meer andere opties dan een spaarrente die je zou kunnen overwegen. Naast de mensen die op zoek zullen gaan naar een alternatief, zullen er ook genoeg mensen zijn die hun geld desondanks gewoon op de spaarrekening zullen laten staan.

Andere vraag?

Moeilijk te voorspellen is in welke tempo de economie zich daarna weer helemaal herstelt. Niemand weet ook of de verdeling hetzelfde blijft. Gaan mensen geld uitgeven zoals ze dat altijd deden, bestellen jouw klanten zoals voorheen? Of ontstaat er een andere vraag? Wellicht heeft het zin om de economische berichtgeving goed te volgen. Stel, het lijkt erop dat veel minder mensen dit jaar naar het buitenland op vakantie gaan. Ze blijven in eigen land, of gaan een jaartje niet op vakantie. Dit heeft gevolgen voor heel veel bedrijven die hier afhankelijk van zijn. Hoe kan jij hier met jouw bedrijf op in springen? Een ander voorbeeld: stel dat blijkt dat er minder grotere auto’s worden besteld. Mensen bestellen wel een auto, zoals ze dat al van plan waren, maar kiezen vooral voor de middelgrote en kleinere auto’s. Ook dit heeft consequenties voor tal van producenten en leveranciers. Wat kan jij hier mee? In welke zin kan jij hier gebruik van maken, door een product of dienst aan te bieden die rekening houdt met deze veranderende behoefte?

Creativiteit

Het gaat er dus om dat je creatief bent en een gedurfde beslissing durft te nemen. Het kan immers twee kanten op. Je hebt de juiste keuze gemaakt: de ingezette trend zet door en jouw product of dienst slaat gigantisch aan. Concurrenten weten niet hoe snel ze iets soortgelijks moeten aanbieden. Het tegenovergestelde is ook een mogelijkheid: de trendwatchers zaten ernaast en voor jouw product of dienst is geen enkele belangstelling. En uiteraard zijn alle tussenliggende scenario’s ook mogelijk. Ben jij een ondernemer met lef?






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: petervk
Aantal keer gelezen: 2112x
Toegevoegd: 28-05-2020 13:18
Gewijzigd: 29-05-2020 11:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!