woning

Overwaarde woning

woningDe overwaarde van de woning, wat is dat en wat kun je er mee? In dit artikel worden deze vragen beantwoord.

Overwaarde huis gebruiken

Jouw huis kan na een paar jaar meer waard zijn dan toen je het hebt gekocht. Je hebt destijds een hypotheek genomen voor het aankoopbedrag. De huizenprijzen zijn gestegen. Bij verkoop ontvang je meer geld voor je huis dan de hoogte van je hypotheek. Je houdt dus geld over als jij je huis verkoopt en de hypotheek hebt afgelost. Deze overwaarde kan gebruikt worden zodat je bij de aankoop van een nieuwe woning een lagere hypotheek nodig hebt. Overwaarde is ook het geld dat in je huis zit waar je in woont: het huis is 200.000 waard en je hypotheek is 50.000 euro. De overwaarde is dan 150.000 euro. Daar kun jij je huis mee verbouwen als de bank je hypotheek wil verhogen.

Of je laat de overwaarde zoals deze is en hebt er straks profijt van, een spaarpotje voor je oude dag als je dan je huis verkoopt. Er zijn dus verschillende mogelijkheden om iets met de overwaarde van de woning te doen. Voordat je de keuze gaat maken wat je gaat doen, is het van belang te weten wat de opties zijn en wat daarvan de voordelen en de nadelen zijn. Je kunt namelijk wel het geld gebruiken om te verbouwen, maar wil je wel verbouwen? Misschien wil je wel een nieuwe woning kopen, maar wat zijn dan de opties? Zorg dat je je goed voorbereid op wat er allemaal kan, want dan pas kun je op een goede manier de overwaarde van de woning gebruiken. Je kunt jezelf inlezen en er zijn ook genoeg instanties die je hierbij kunnen helpen en je daar informatie over kunnen geven. Maak bijvoorbeeld een afspraak met een financieel adviseur.

Overwaarde en bijlenen

Bij de overwaarde van de woning kun je te maken krijgen met een bijleenregeling. Als je over een bijleenregeling spreekt, dan gaat het er over dat wanneer je een nieuwe hypotheek af zou willen sluiten, dat je dan de overwaarde gaat gebruiken voor je hypotheek op een nieuwe woning. De rente mag dan af worden getrokken over maximaal de aankoopprijs van je nieuwe huis min de overwaarde van de oude woning. De overwaarde kan op veel manieren gebruikt worden. De vraag is alleen, wat zijn je wensen, welke plannen heb je voor de toekomst en hoe ga je het realiseren? Het is goed om daar over na te denken voordat je de keuze gaat maken wat je gaat doen. Ook is het goed om te kijken wat er fiscaal het meest aantrekkelijk is om met de overwaarde van de woning te doen. Als je niet op de hoogte bent van alle regeltjes (en dat is vaak het geval) laat je dan adviseren door de boekhouder, een bankmedewerker of financieel adviseur, wat in jouw situatie de beste keuze is.

Gebruiken overwaarde

Als je door middel van een bijleenregeling een nieuwe woning gaat kopen, dan gebruik je de winst op je oude woning en dan is de hypotheek op je nieuwe woning lager. De maandlasten zijn dan ook een stuk lager en het zou ook kunnen zijn dat de winst van de woning gelijk is aan het bedrag wat er extra is geleend. Als dat zo is dan heb je voor dat deel geen hypotheekrenteaftrek.

  • Wanneer je een nieuwe woning gaat kopen, heb je niet altijd de overwaarde direct nodig. Het zou kunnen zijn dat je nieuwe woning goedkoper is.
  • Als je van een koopwoning naar een huurwoning gaat verhuizen en je koopt binnen drie jaar een nieuwe woning, dan kun je de bijleenregeling gebruiken. De overwaarde telt dan ook mee voor het bepalen van het bedrag waar je de rente over af kunt trekken.
  • Verbouwen kan ook met de overwaarde van je woning. Als je geld gaat lenen voor het onderhoud of voor het verbeteren van jouw woning, dan is de rente fiscaal aftrekbaar, maar let op, onder bepaalde voorwaarden!
  • Er zijn ook mensen die de overwaarde willen gebruiken voor wat anders dan de woning. Je kunt het geld namelijk ook beleggen of sparen. Je zou er ook je pensioen mee aan kunnen vullen. Let hierbij dan ook weer op de bijleenregeling, je hebt daardoor mogelijk minder aftrek van de hypotheekrente.

Overwaarde berekenen

Het berekenen van de overwaarde kan online, je vult dan de verkoopprijs in, daar haal je de verkoopkosten vanaf, vervolgens haal je de eigen woningschuld van de verkochte woning er af en je hebt de netto-opbrengst. Bij de verkoopkosten kun je denken aan:

  • Makelaarskosten
  • De kosten voor het verplichte energielabel

Zorg dat je de kosten van tevoren duidelijk hebt, dan kun je namelijk gemakkelijk de overwaarde in kaart brengen. De kosten kun je eenvoudig opvragen en misschien heb je deze zelf al op papier. Neem de papieren er bij en ga eens even rekenen wat de mogelijkheden zijn. Als je weet wat de overwaarde van de woning is, dan weet je ook wat je ermee kunt doen.

Negatieve overwaarde

Het kan zijn dat de verkoopprijs van je huis lager is dan de eigen woningschuld en de verkoopkosten van de woning. Als dat zo is, dan heb je te maken met een restschuld.

  • Als je voor de eerste keer je eigen woning met een negatieve overwaarde gaat verkopen, dan heb je te maken met een negatieve eigen woning reserve.  
  • De maximale eigen woningschuld kun je vaststellen door je eigen woning reserve af te halen van de aankoopprijs van de woning.

Voorbeeld bijleenregeling

Als je je woning voor een bedrag van 200.000 euro gaat verkopen en je eigen woningschuld is 120.000 euro. Dan wil dat dus zeggen dat je een eigen woning reserve hebt van 80.000 euro. Als je een nieuwe woning gaat kopen, moet je eerst je eigen woning reserve van de aankoopsom van de nieuwe woning aftrekken. Als je nieuwe woning 380.000 euro kost,  dan haal je daar dus de 80.000 euro af en dan heb je een nieuwe woningschuld van 300.000 euro. Dit is maar een voorbeeld, het kan natuurlijk ook over heel andere bedragen gaan. Het is om je een beeld te geven van de mogelijkheden en wat dan de kosten bedragen. Ga nooit over een nacht ijs en vraag advies als het om dergelijke belangrijke zaken gaat waarover je moet beslissen of waarover je gewoon eerst meer wilt weten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3130x
Toegevoegd: 13-10-2016 09:42
Gewijzigd: 05-11-2016 00:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!