Fotograferen tips
Wil je graag leren fotograferen en kun je wel wat tips gebruiken? Dan kun je in dit artikel meer te weten komen over het fotograferen. Het is niet gemakkelijk om de perfecte plaatjes te schieten, maar aan de hand van deze tips zal het je zeker lukken en zul je trots zijn op de volgende foto's die je maakt met deze tips in je achterhoofd!
Fotograferen
Steeds meer mensen willen het leren, fotograferen. Het lijkt soms heel eenvoudig, een druk op de knop en je hebt het gewenste moment vastgelegd. Maar werkt het ook echt zo? Als je details wil fotograferen of actiefoto’s wil maken, dan is het belangrijk om wat meer te weten te komen over het fotograferen. Het is dan namelijk niet zo dat je de fotocamera op automatisch zet en dat er dan een mooie foto wordt gemaakt. De instellingen zijn namelijk heel belangrijk net als de belichting. Hoe dat allemaal moet, hangt er vanaf wat je wensen zijn en of je beginner bent om te leren of er al het een en ander vanaf weet.
Doel fotograferen
Als je gaat fotograferen, is het goed om een doel voor ogen te hebben. Wil je bijvoorbeeld voor je hobby fotograferen, wil je dieren fotograferen, of wil je ingehuurd worden als fotograaf op evenementen? Wil je in een studio fotograferen of buiten? Het zijn allemaal aspecten waar je rekening mee dient te houden als je wil leren fotograferen.
Thema fotograferen
Een thema kiezen omdat je gaat fotograferen, een goede keuze, maar wat gaat het worden?
- Sporten
- Dieren
- Mensen
- De natuur
- Cultuur
- Bewegende beelden
- Voertuigen
- Studio beelden
Er zijn thema’s genoeg waarin je je kunt verdiepen. Bij dieren kun je bijvoorbeeld denken aan dieren in de dierentuin, maar ook in het buitenland. Je kunt ook kiezen voor insecten of honden bij een show. Er zijn volop mogelijkheden en daar kun jij nu zelf een keuze in maken en jezelf daarin verdiepen.
Fotograferen apparatuur
Bij het fotograferen heb je natuurlijk goede apparatuur nodig. Er wordt vaak gedacht dat de apparatuur het belangrijkste is, maar zo is het niet. Je apparatuur is namelijk maar een klein deel van de fotografie. Het heeft hierdoor ook maar een kleine invloed op het eindresultaat. Uiteraard zijn er ook wel technieken en onderwerpen die beter tot hun recht komen met bepaalde apparatuur, maar een goede fotograaf kan mooie foto’s maken met iedere camera.
Fotografie en techniek
Om een goede foto te kunnen maken hoef je niet alles over de techniek te weten. Je hoeft ook niet alles over de sluitertijd, ISO, witbalans en een diafragma te weten. Het beste kun je gewoon beginnen met foto’s maken en door ervaring kom jij er dan ook achter hoe het allemaal werkt. Je gaat stapsgewijs aan de slag met alle mogelijkheden. Let daarom ook niet steeds op de techniek die je nodig hebt, maar let op de instellingen en de effecten. Wanneer je namelijk weet welke instellingen voor welke effecten zorgen, weet jij genoeg en kun jij het uitproberen in de praktijk. Doordat je verschillende instellingen in diverse situaties uit gaat proberen, zie je ook wat daar de resultaten van zijn. Een verdieping in de diafragmagetallen kan leerzaam zijn, maar je kunt het ook gemakkelijker doen:
- Bij een lager getal, zoals f/2,8, is er minder licht nodig om een scherpe foto te maken en dan wordt de achtergrond gemakkelijk onscherp.
- Is er sprake van een hoger getal? Dan is er veel licht nodig en dan is ook bijna alles op de foto scherp.
- Als je iets wilt onthouden over de lichtgevoeligheid: een hogere ISO waarde zorgt voor minder bewogen foto’s bij weinig licht, maar veroorzaakt wel ruis in je foto.
Fotograferen, goede compositie
De compositie is bij veel foto’s van groot belang, de techniek speelt daarin een minder grote rol. Het maakt dan niet uit welke instellingen je gebruikt, het gaat om de juiste compositie. Dit maakt de foto een stuk interessanter. Meer hierover:
- Bij de compositie gaat het over de manier waarop je een beeld kiest. Je gaat de zoeker van de camera gebruiken en dan zorg je dat hetgeen je ziet prettig oogt. Je let hierbij op een paar aspecten, namelijk dat je een onderwerp niet in het midden van je beeld gaat plaatsen. Let daarbij ook goed op de achtergrond. Het is daarbij goed om erop te letten dat er geen bomen of andere storende elementen uit jouw onderwerp steken.
- Zorg dat je op dezelfde hoogte bent als waarop het onderwerp zich bevindt. Zeker bij het fotograferen van huisdieren en bij kinderen kan dat je erg goed helpen. Ga bijvoorbeeld zelf ook op de grond liggen of zitten. Hierdoor zal de foto ook meteen veel beter worden. Het is niet ingewikkeld, maar je moet dit even weten en toepassen om een mooie foto te kunnen maken.
- Je kunt zelf de compositie van de foto vaak verbeteren door een paar cm met je camera te bewegen. Probeer het ook eens uit in de praktijk, een paar keer heen en weer bewegen en kijk dan hoe een beweging effect heeft op de achtergrond.
Veel oefenen met fotograferen
Bij het leren fotograferen is het belangrijk dat je veel gaat oefenen. Je kunt dingen je pas echt eigen maken als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Als je iedere dag een uur oefent, dan kun je veel meer bereiken dan wanneer je zomaar af en toe de camera pakt. Zorg dat je het leuk vindt en stel jezelf niet iedere keer een doel. Je kunt zomaar een ronde wandelen en bekijken wat je tegenkomt en dat fotograferen. Als het beter gaat kun je bijvoorbeeld dieren of mensen gaan fotograferen. Natuurlijk kun je mensen vragen die voor je willen poseren, zodat je kunt oefenen. Maar onthoud wel dat je niet iedere keer een doel moet hebben om te leren fotograferen.
- In en om de woning is er veel wat je kunt fotograferen.
- Zorg dat je bij het oefenen een keer in de regen gaat oefenen, maar ook in de zon, wat ook voor speelse effecten kan zorgen. En wat denk je van een regenboog!
- Oefen op verschillende momenten van de dag, daarbij kan de lichtinval een rol spelen.
- Ga fotograferen wanneer je daar zin in hebt.
- Je hoeft geen vaste tijd te nemen om te fotograferen. Soms ben je een half uur bezig en soms een paar uur, het gaat om het plezier!
Fotograferen eenvoudig houden
Zorg dat je het fotograferen eenvoudig gaat houden. Het gaat hierbij vaak over rustige foto’s zonder storende elementen. Maak jij het jezelf dan ook niet moeilijk.
Tips fotograferen
Bij het fotograferen kun je vast en zeker wat tips gebruiken:
- Het stilhouden van de camera is van groot belang als je gaat fotograferen. Een foto kan al snel onscherp zijn en hoe komt dat? Meestal is dat omdat jij de camera beweegt. Zorg dat je jezelf een manier gaat aanleren zodat je je camera stabiel kunt houden. Je kunt daarbij het beste je beide armen gebruiken. Ondersteun met je linkerhand het objectief (let op niet de camera) en gebruik je rechterhand om af te drukken. Let goed op, trilling moet zoveel als mogelijk voorkomen worden.
- Een statief gebruiken kan ook, het ligt er aan waar je gaat fotograferen. Er kan per situatie bekeken worden of dat een statief handig is, ook daarvoor geldt dat experimenteren de beste optie is.
- Het controleren van de instellingen van je camera is een van de uitgangspunten als je foto’s gaat maken. Het gaat er om dat jij weet hoe de basisinstellingen van je camera zijn. Vanuit deze standaard instellingen kun je gaan experimenteren en ontdekken wat voor jou het fijnste werkt.
- Foto’s bewerken kan ook erg leuk zijn. Steeds meer mensen maken veel foto’s en kiezen er dan een aantal uit die ze gaan bewerken. Een goed fotobewerkingsprogramma speelt daarin een grote rol. Dit kun je eenvoudig leren, ook online.
- Wissel tips over fotograferen en ervaringen uit met anderen, bijvoorbeeld op een forum. Je kunt elkaar tips en feedback geven hoe je de foto nog mooier kunt maken. Zet in je bericht dan duidelijk dat je graag voorzien wil worden van feedback, anderen zijn vaak bereid je te helpen en geven dan eerlijk hun mening.
- Online een fotografiecursus volgen kan ook zorgen voor meer verdieping.
- Vraag anderen jou te helpen, vraag wat zij hebben gedaan om de basis te leren.
- Zorg dat je weet wat jij wil leren met fotograferen. Aan de hand daarvan kun jij kijken wat jij aan wil pakken. Je hebt een doel voor ogen, bijvoorbeeld dieren fotograferen. Het is een hele kunst om dat te leren, maar dit kun je alleen wanneer je tijd vrij gaat maken en gaat investeren om dit onder de knie te krijgen. Oefenen is het belangrijkste woord bij het leren fotograferen, dus zorg dat je tijd hebt en wil leren en dan is fotograferen een fantastische hobby. De meest indrukwekkende en fraaiste foto's worden "per ongeluk" gemaakt, dus als je er niet op uit bent. Ook bij fotografie moet je op het juiste moment op de juiste plek zijn.