Nikon D3300, de beste camera voor beginners

Nikon D3300, de beste camera voor beginners

Nikon D3300, de beste camera voor beginnersAls je wilt beginnen met fotograferen kan het moeilijk zijn om een geschikte camera te vinden. Er spelen allerlei zaken mee in je beslissing. De Nikon D3300 is een zeer geschikte beginnerscamera, waarin goede groeimogelijkheden zijn.

Specificaties

De Nikon D3300 bevat zeer goede specificaties voor zijn prijs. Ze worden per onderdeel besproken.


Prijs
De Nikon D3300 is rond 400 euro verkrijgbaar, een spotprijsje voor een spiegelreflex camera. Vaak zijn er aanbiedingen, waarin je de kitlens voor ongeveer 50 euro erbij kan krijgen.


Sensor
Met een cameraresolutie van 24,75 Mega Pixels springt de Nikon D3300 boven al zijn concurrenten uit. Geen enkele instapcamera met de prijs van een Nikon D3300 zal deze cameraresolutie hebben. Met het sensortype CMOS, het sensorformaat APS-C 1.5x en een cropfactor van 1.5x is ook nauwelijks te concurreren.
De ISO-gevoeligheid, dit geeft aan hoeveel licht er nodig is voor een goede foto, is bij deze camera ook prima, hoewel het beter kan. De Nikon D3300 heeft namelijk een ISO-gevoeligheid van 100 tot 25600.


Video
De camera heeft een video functie waarmee kan worden opgenomen in hoge video resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dat is behoorlijk goed voor een fotocamera. De video framerate is 60fps, wat ook prima volstaat. Een nadeel van deze camera is dat het niet kan worden opgeladen met een kabel en er maximaal 20 minuten achter elkaar kan worden gefilmd. Dat is meestal geen probleem, maar als je bijvoorbeeld time-lapse video's wilt opnemen, kan het problemen geven.
Als je de camera voornamelijk wilt aanschaffen voor video, zijn de camera's van Canon misschien meer iets voor jou.


Focus
De focus van een camera is van belang voor veel foto's. Gelukkig zit dat wel goed bij een Nikon D3300. Met 11 autofocuspunten en een focusmechanisme met AF-Lens en MF, stijgt de camera boven concurrenten uit.


Opslagruimte
Standaard kan je geen foto's opslaan op de camera, daar heb je een SD, SDHC of een SDXC kaart voor nodig. Maar geen nood, die zijn vaak erg goedkoop en kan je mee laten leveren met je camera. Aan te raden is om een SD kaart van tenminste 32 GB te kopen, de opslagruimte zal snel vol raken met de zware foto's en video's.


Verbindingen
Wil je graag de camera regelmatig verbinden met je PC, laptop of televisie? Dat kan zeer gemakkelijk met de Nikon D3300. De camera is te verbinden met de bijgeleverde Mini-USB naar USB voor de computer en met de mini HDMI kabel voor de televisie. Als een goede audiokwaliteit belangrijk is voor je video's, kan je ook nog een externe microfoon aansluiten.


Overig
De camera bevat uiteraard een flitser en een Live View. Met de Live View kun je live kijken wat je opneemt op het schermpje van 3" en kun je precies zien hoe je foto eruit komt te zien. Eventueel kun je er ook nog voor kiezen om een aparte adapter te kopen, waarmee je camera kan worden verbonden met het internet via WiFi.

Lenzen

Een camera is uiteraard niets zonder een lens. Wil je meteen goed beginnen, dan is het verstandig om direct de juiste keuze te maken. Je wil misschien later een betere lens kopen, maar je kan dan beter even door sparen, want de goedkoopste lenzen zal je later toch nooit meer gebruiken.
 

Als je echt helemaal nieuw bent in de fotografiewereld, kun je er wel voor kiezen om de standaard Nikon 18 tot 55mm II te nemen. Met deze lens kun je niet heel veel, maar het is goed om deze te gebruiken om je camera te leren kennen. De lens kan ook zeer nuttig zijn als je wilt oefenen met nieuwe composities en dergelijke. Doordat de lens licht en compact is, kun je het gemakkelijker meenemen.

 

Na de Nikon 18 tot 55mm is het mogelijk over te stappen naar de Sigma 18 tot 200 mm. Deze lens is wat duurder, maar hiermee kan je enorm inzoomen. Handig als je bijvoorbeeld vogels wilt fotograferen, maar ook bijvoorbeeld in steden en dergelijke. Deze camera is nog lichter en compacter dan de 18 tot 55mm lens.

 

Voor de macrofotografie is de Nikon 40 mm f/2.8G AF-S DX aan te raden. Deze lens is niet erg duur en je kunt er prachtige macrofoto's mee schieten.

 

Voor de iets professionelere fotografen kan de duurdere Nikon 50mm f/1.4G goed van pas komen. Deze lens staat bekend om zijn hoge lichtsterkte.


Voordelen & Nadelen

De camera die je wilt kopen moet bij je passen. Iedereen heeft andere eisen en wensen, dus beslis voor jezelf of deze camera geschikt is voor je wensen. We beginnen met de voordelen, daarna met de nadelen. De voordelen kunnen misschien voor jou niet per se positief zijn en de nadelen hoeven niet per se nadelig te zijn voor je. Bekijk de onderstaande lijst goed, lees de specificaties nog eens een keer door, je hebt dan vast en zeker een veel beter beeld van de Nikon D3300 en of deze camera bij je past.
Voordelen

  • Goede resolutie
  • Zeer scherpe prijs
  • Live view
  • Flitser
  • Goed focusmechanisme

Nadelen

  • Niet oplaadbaar met de kabel
  • Maximaal 20 minuten achter elkaar filmen
  • Redelijke ISO-gevoeligheid

Belangrijk om te weten is dat alle bovenstaande informatie gebaseerd is op specificaties, eigen ervaring en andermans ervaring. Zoals al eerder gezegd is het belangrijk dat je de camera kiest die bij jou past, niemand kan voor jou beslissen welke camera perfect is.
Hopelijk ben je weer wat informatie rijker over de Nikon D3300 en kun je snel beginnen met je geweldige fotografiehobby.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Olivier
Aantal keer gelezen: 6672x
Toegevoegd: 22-08-2015 14:31
Gewijzigd: 23-08-2015 20:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!