En kan dat dan alleen met zo’n peperdure camera, met allerlei verschillende lenzen en flitsers en Photoshop? Of is dit allemaal overbodig en heb je alleen een telefoon met camera nodig om een soortgelijk resultaat te krijgen?
Zoals je misschien wel weet bestaat er een opleiding voor architectuurfotografie en bestaan er verschillende interieurfotografie cursussen. Tijdens deze opleiding en/of cursussen leer je natuurlijk alle fijne kneepjes en krijg je persoonlijk les en feedback. Maar laten we eerlijk zijn, bijna niemand heeft hier tijd voor, en al helemaal niet als het gaat om sporadische foto’s van het interieur of architectuur. Gelukkig is er altijd nog het internet. Tegenwoordig staan er vele tips en trucs over het fotograferen op internet, de belangrijkste bespreken we in dit artikel. Ondanks dat we het niet aanraden om een hele opleiding te volgen, raden we het wel aan om niet te fotograferen met een telefoon. Om de beste resultaten te verkrijgen is het namelijk van belang dat er het één en ander aangepast wordt qua instellingen, en dat is op vele telefoons niet mogelijk. En ja, een goede camera is duur en de lenzen die erbij horen zijn ook zeker niet goedkoop. Gelukkig verwachten wij ook niet dat iedereen zomaar duizenden euro’s ergens heeft liggen om te besteden aan een nieuwe camera. Op bepaalde websites kan je al voor een klein prijsje een camera huren. De kwaliteit die een professionele camera biedt is het zeker waard.
Bij interieurfotografie wil je natuurlijk graag de ruimte laten zien. Hiervoor is het belangrijk om de juiste lens te gebruiken om de ruimte zo goed mogelijk in beeld te brengen. Wij raden aan om te kiezen voor een groothoeklens. Een voorbeeld van een groothoeklens is de full frame 16-35mm of bijvoorbeeld een 10-20mm met een camera met APS-C-sensor. Een groothoeklens is ideaal, omdat de gehele ruimte dan in één shot kan worden geplaatst. Zijn er nou heel veel details in het interieur en moet dat juist naar voren komen? Of bestaat het interieur juist uit leuke kleine hoekjes? Dan raden wij aan om een andere lens te gebruiken. Bij dit soort foto’s is het ook belangrijk om een groot diafragma te hebben. Voor detailfoto’s raden wij dus aan om een 50mm f/1.8 objectief te gebruiken. Eigenlijk geldt hetzelfde voor architectuur. Zijn er prachtige details te zien, gebruik dan een lens met een kleine hoek, zoals bijvoorbeeld de hier bovengenoemde 50mm f/1.8. Draait het meer om het hele gebouw en wil je dus het gehele gebouw op beeld krijgen? Gebruik dan bijvoorbeeld de full frame 16-35mm. Wil je architectuur fotograferen waarin veel patronen, lijnen en vormen op te zien zijn en wil je deze juist accentueren? Dan is een teleobjectief uitermate geschikt om dit in beeld te brengen. Zijn de juiste lenzen binnen? Dan moeten we gaan kijken naar de compositie van het beeld. Er is niks vervelender dan lijnen die niet recht lopen op een foto. Zorg ervoor dat de camera helemaal recht staat, maak desnoods gebruik van een statief met waterpas als je geen vaste hand hebt.
Het hebben van perfecte rechte lijnen op een foto werkt zeer rustgevend en maakt een ruimte gelijk al aantrekkelijker. Ook oogt het heel professioneel. Voor detailfoto’s is het altijd mooi als het onderwerp haarscherp is, en de achtergrond wazig, zodat de volledige aandacht gaat naar het onderwerp. Dit is heel makkelijk voor elkaar te krijgen, namelijk met het gebruik van de diafragma. Wil je het onderwerp dus isoleren van de achtergrond? Gebruik dan een groot diafragma. Voor overzichtsfoto’s moet je gebruik maken van een kleiner diafragma. Bij het fotograferen van interieur en architectuur hebben we ook vaak te maken met ramen en dus weerspiegeling. Er is natuurlijk niks zo vervelend als het schieten van een mooi plaatje, en er dan achter komen dat je zelf te zien bent in het raam. Dit kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de foto gelijk amateuristisch lijkt, en dat is nou wat we precies niet willen. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen, namelijk door gebruik te maken van een polarisatiefilter. Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat een weerspiegeling als het ware weg wordt gefilterd. Ideaal voor dit soort foto’s dus. Voor het maken van interieurfoto’s is het het best om zoveel mogelijk natuurlijk licht te hebben. De beste tijd om foto’s te maken is dus ook tussen 12 uur en 3 uur, hiertussen is het daglicht het helderst. Voor architectuurfotografie is het mooi om foto’s te maken tijdens het welbekende gouden uur, ook wel het magische uur genoemd. Wanneer het precies het gouden uur is, wisselt heel erg. Gouden uur vindt twee keer per dag plaats, net na de zonsopgang en net voor zonsondergang. Zoek dus per dag op wanneer het gouden uur precies is.
Zoals al eerder gezegd: er bestaan hier opleidingen en cursussen voor, en dat is natuurlijk niet voor niks. Fotografie is een zeer moeilijk vak waar een oog voor detail nodig is en een hoop kennis. Zelfs met de beste camera ter wereld en met allerlei soorten lenzen tot je beschikking is het vak alsnog onmogelijk om eenzelfde soort foto te maken als dat een professional zou doen. Professionals weten waar ze op moeten letten, vanuit welke hoek ze moeten fotograferen en hoe het licht het best kan vallen. Wij raden het dus altijd aan om echt belangrijke klusjes uit te besteden aan de professionals. Wil je bijvoorbeeld je huis verkopen? Dan zijn prachtige foto’s waarin gespeeld is met licht en diepte natuurlijk aantrekkelijker dan een simpele (soms onscherpe) foto gemaakt met een mobieltje. Op dit soort momenten is het dus beter om het uit te besteden aan iemand die hier zijn of haar beroep van heeft gemaakt. Vaak zijn foto’s de eerste indruk op het moment dat een huis verkocht wordt, dus dan moet deze indruk natuurlijk wel goed zijn. Wil je zelf experimenteren met het vastleggen van interieur en architectuur? Of ga je binnenkort op vakantie en wil je de mooie straatjes van Rome of het luxe interieur van hotels in Dubai vastleggen? Dan hoef je dit natuurlijk niet uit te besteden en kan je hier zelf mee aan de slag.