Het is niet de bedoeling je te laten schrikken. Wel kom je er na de volgende weetjes achter waarom het zo belangrijk is om dagelijks je vieze vaatdoekje te vervangen!
Het gemiddelde vaatdoekje in Nederland wordt pas na 2 weken vervangen. Dat is op zich een schokkend feit! Het betekent dat er dus ook veel mensen zijn die nog langer over 1 vaatdoekje doen alvorens die in de was gaat. Bacteriën krijgen zo de kans om zich dag in dag uit te verdubbelen en zich te verspreiden over de keuken. En wie weet hoeveel van die bacteriën wel niet direct of indirect in het voedsel terechtkomen?
Voorkom dat je ziek wordt en vervang dagelijks je vaatdoekje voor een fris exemplaar! Hiertoe mag je ook het schuursponsje rekenen. Vaatdoekjes kan je goed mee wassen in de wasmachine of vaatwasser. Was wel minimaal op 60 graden. Anders gaan de bacteriën niet dood. Wat je ook kan doen is het vaatdoekje en/of schuursponsje goed natmaken en vervolgens een minuut of 2 in de magnetron te stoppen. Ook hierbij is het belangrijk dat je de regelaar op minimaal 800 Watt zet. Hieronder leggen we je uit waarom je het beste je gele vaatdoekjes in de ban kunt doen.
Wat ons betreft vervang je alle gele vaatdoeken voor microvezeldoeken. Gele vaatdoeken (van die goedkope) rafelen snel en maken bovendien minder goed schoon. Microvezeldoeken daarentegen zijn veel slijtvaster en gaan tot wel 300 tot 400 wasbeurten mee, als het niet meer is... Ook maken ze beter schoon. Een ander groot voordeel van dit soort doekjes is dat je voor het schoonmaken ook veel minder druk hoeft uit te oefenen. Schaf dit soort doekjes direct in wat grotere aantallen aan en als je slim bent met verschillende kleuren. Gebruik bijvoorbeeld rode microvezeldoekjes voor het schoonboenen van je wc, groene voor de keuken en blauwe voor de koelkast. Deze vaatdoekjes kan je gewoon in je wasmachine op 60 graden wassen. Of laat ze mee wassen in de vaatwasmachine. Na afloop wel even goed laten drogen is ons devies.
Of weggooien natuurlijk!
Gebruik je toch gele vaatdoekjes of heb je er nog een hele partij van liggen? Een pak met van die gele vaatdoekjes kost nauwelijks iets. Gooi ze na gebruik gewoon weg en overweeg daarna om over te stappen op slijtvaste microvezeldoeken.
Natuurlijk heb je niets aan een frisse vaatdoek zonder keukenreiniger. We raden je aan om dagelijks je keuken minimaal 1 keer een frisse schoonmaakbeurt te geven, het liefst na het koken. Met een goede keukenreiniger (bij voorkeur schoonmaakazijn) ontvet je de keuken. Schoonmaakazijn bevat 8 % azijnzuur en daarmee verwijder je vet heel goed. Het is ook nog eens goedkoop en vele malen milieuvriendelijker dan veel andere keukenreinigers. Schoonmaakazijn werkt het beste als je dit toevoegt aan lauwwarm water. Schoonmaakazijn heeft van zichzelf een sterke, frisse geur. Bovendien neutraliseert azijn andere (vervelende) geurtjes in de keuken! In plaats van schoonmaakazijn kun je ook groene zeep gebruiken.
Op deze pagina besteden we aandacht aan het feit dat het dagelijks verschonen van je vaatdoekje je gezondheid ten goede komt. Maar datzelfde geldt voor je handdoeken en theedoeken. Die twee moet je ook gewoon dagelijks verschonen. Koop daarom een extra stel handdoeken voor in de keuken en was ze na gebruik op minimaal 60 graden maar het liefst op 90 graden. Blijven je handdoeken, theedoeken en vaatdoeken nadat ze in de was zijn geweest ruiken? Dan heb je waarschijnlijk óf te weinig wasmiddel gebruikt, op een te lage temperatuur gewassen óf je hebt ze onvoldoende laten drogen. Als je doekjes nog ruiken dan is het een teken dat er waarschijnlijk nog bacteriën in zitten.
We begonnen dit artikel met de melding dat maar liefst 2000 mensen in Nederland dagelijks ziek worden van bacteriën in eigen keuken. Dat aantal liegt er niet om. Vaak gaat het tijdens de bereiding van het eten al mis en komt bijvoorbeeld (rauw) vlees in contact met groenten. We noemen dit kruisbesmetting. Of het voedsel komt in direct of indirect contact met het keukenblad. En als deze daarvoor is 'schoongemaakt' met een smerig keukendoekje, dan kan je wel raden wat er gebeurt: Voedselvergiftiging ligt op de loer....
Wees gerust: Als je voedselvergiftiging hebt opgelopen dan kan dat voor heel vervelende klachten zorgen maar gevaarlijk is het niet, tenzij je oud bent en een lage weerstand hebt. Vrijwel iedereen die besmet voedsel eet is daar gewoonlijk na een aantal dagen weer van opgeknapt. De klachten die kunnen wijzen op voedselvergiftiging zijn misselijkheid en daarbij braken en/of diarree. Elk jaar hebben naar schatting zo'n 700.000 Nederlanders hier mee te maken. Grote aantallen dus! Maar het aantal mensen dat uiteindelijk hieraan komt te overlijden wordt op enkele tientallen geschat door het RIVM. Het is wel een probleem voor het bedrijfsleven en de samenleving. De kosten van deze voorkombare ziekten worden namelijk op zo'n 400 miljoen euro geschat. Geen misselijk bedrag dus...