vlees

Gezond vlees, meer informatie

vleesDe vraag of vlees gezond is, stellen veel mensen aan zichzelf. In dit artikel meer informatie over vlees en de verschillende soorten vlees.

Is vlees gezond?

De vraag: "Is vlees gezond?", zal met ja en nee worden beantwoord. Of men stelt dat vlees eten nodig is, maar niet teveel.

  • Een gezond eetpatroon bevat meestal onbewerkt mager vlees voor de eiwitten, de mineralen en de vitaminen. Je kunt het vlees echter ook vervangen door vleesvervangende producten, daarover later meer.
  • Teveel vlees eten geeft meer kans op kanker, diabetes type 2 en een beroerte. Dit zal je tot nadenken zetten en je zult waarschijnlijk minder vlees gaan eten en kiezen voor gezond vlees.
  • Rauw en verbrand vlees moet je weggooien, dit is namelijk schadelijk voor je gezondheid.
  • Nog een reden om minder vlees te gaan eten is het feit dat de grote en toenemende vraag naar vlees schadelijk is voor het klimaat.
  • Het meest schadelijke is rundvlees en het minst kippenvlees. De effecten van de productie van steeds meer vlees op het klimaat zijn: ontbossing, verdwijnen van het regenwoud en land- en watergebruik.
  • Positief is het feit dat er tegenwoordig steeds vaker en meer rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren. Let op het keurmerk als je vlees koopt, koop biologisch vlees.

Soorten vlees

Je kunt vlees verdelen in rood vlees, vlees van schapen, geiten, runderen en varkens en wit vlees, vlees van gevogelte bijvoorbeeld kippenvlees.

  • Een andere verdeling is bewerkt en onbewerkt vlees en mager en vet vlees. Onbewerkt vlees is vlees waaraan niets is toegevoegd en dat geen bewerking heeft ondergaan voordat het wordt verkocht. Voorbeelden van onbewerkt vlees zijn kipfilet, mager lamsvlees, magere runderlap, biefstuk, varkenshaas, hamlap.
  • Bewerkt vlees is vlees waaraan conserveringsmiddelen zijn toegediend en vlees dat gerookt, gezouten of gedroogd is. Dit kan bij rood vlees en wit vlees het geval zijn. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn: broodbeleg denk bijvoorbeeld aan ham, worst, paté, maar ook gemarineerd vlees.
  • Mager vlees spreekt voor zich, vet vlees bevat veel verzadigd vet (verzadigd vet is verkeerd vet en geeft gezondheidsrisico's), voorbeelden daarvan zijn de speklap, gehakt en kotelet. Je kunt nu voor jou de beste keuze maken wat betreft gezond vlees. Je hoeft vlees niet helemaal te vermijden, want gezond vlees heeft zeker ook goede eigenschappen.
  • Maar denk wel even na voordat jij die lekkere vette rookworst of hamburger zo even tussendoor eet! Zoals dat geldt voor alle producten eet met mate en varieer! En vervang de meest vette soorten vlees door een ander soort.
  • Eet in plaats van gezond vlees een keer vis, ook dat wordt aanbevolen voor je gezondheid.

Wat is een vegetariër?

Een vegetariër is een persoon die geen vlees eet (ook geen gezond vlees), maar ook geen vis, geen insecten en geen schaaldieren. Ook etenswaren waarin genoemde voedingsmiddelen zijn verwerkt worden niet gegeten. Zuivel en eieren staan wel op het menu van de vegetariër. Een vegetariër eet namelijk geen producten van gedode dieren. Voor melk en eieren worden geen dieren gedood. Veganisten gaan nog een stapje verder. Zij gebruiken ook geen dierlijke producten als leer en wol, denk aan een wollen trui en een leren tas of schoenen. Mensen kiezen ervoor om vegetariër of veganist te worden omdat zij vinden dat vlees ongezond is en omdat het beter is voor het milieu om minder/geen vlees te eten.

Vleesvervangers

Er zijn mensen die zich zorgen maken dat zij een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen krijgen als ze geen gezond vlees eten. Het is inderdaad zo dat in gezond vlees veel belangrijke stoffen zitten: vitaminen, mineralen en eiwitten. Hoe kun je dat opvangen? Je kunt ervoor kiezen om vleesvervangers te eten in plaats van het vlees dat je gewend was.

Vleesvervangers passen in het eetpatroon van vegetariërs of mensen die minder vlees willen eten. In plaats van gezond vlees dat veel goede voedingsstoffen bevat kun je kiezen voor producten die de volgende voedingsstoffen bevatten: eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. Denk aan producten als eieren, peulvruchten, soja, noten. Veganisten die naast vlees en vis ook geen eieren eten moeten vitamine B12 slikken om hieraan geen tekort te krijgen.

De nieuwste eiwitbronnen die als vleesvervangers gaan dienen zijn algen, wieren en insecten (nog volop in ontwikkeling). Je hoeft uiteraard niet al het gezond vlees aan de kant te schuiven, je kunt er ook voor kiezen om drie dagen vleesvervangers te gebruiken, een dag vis te eten en drie dagen het gezond vlees dat je gewend was. Je kunt ook de hoeveelheid gezond vlees per keer te verminderen, koop dunnere runderlapjes en deel je varkenshaasje of eet er twee dagen van. Er zijn veel manieren om aan je gezondheid te denken door je eetpatroon te veranderen, als je het echt wil lukt het!

Beter leven voor de dieren

Als je van een lekker en gezond stukje vlees houdt, dan weet je dat daar een prijskaartje aanhangt. Je weet echter waarom je meer betaalt voor dat malse stukje gezond vlees. Deze dieren hebben namelijk een prettig leven gehad. Voor varkens geldt dat ze meer leefruimte krijgen, dat het vervoer diervriendelijker gebeurt, dat er iets wordt gedaan tegen de verveling van de varkens, dat castratie is verboden. Voor runderen geldt dat ze meer buiten mogen zijn, dat kalfjes langer door de moeder worden gezoogd en dat het transport diervriendelijker gebeurt. Gezond vlees is jouw geld meer dan waard als je ziet wat het verschil voor de dieren is. Dit geldt uiteraard ook voor kippen. Let er bij de aankoop van jouw gezond vlees op dat je verantwoord vlees koopt, dat ook nog eens veel lekkerder is. Je koopt gezond vlees van prima kwaliteit en dat proef je.

Wat is gezond vlees?

Gezond vlees is onbewerkt vlees, vlees waaraan niets is toegevoegd en dat onbewerkt is. Niet iedereen zal het met het woord gezond eens zijn, want er worden in de discussie over wel of geen vlees eten veel negatieve aspecten bijgehaald, zoals dat er is aangetoond dat de stijgende vraag naar vlees schadelijk is voor het klimaat, het milieu, dierenleed, dieren die leven in te kleine ruimten, teveel antibiotica in het vlees dat wij eten, verzadigd vet, kans op kanker, beroerte enz. Daar word je niet vrolijk van als je dit zo leest. Aan sommige aspecten kun je zelf een positieve draai geven door het goede vlees te kopen, vlees met een keurmerk, biologisch vlees. Je kunt ook minder gezond vlees gaan eten zodat de kans op kanker enz. vermindert. Neem hierin je eigen verantwoordelijkheid door een bewuste keuze te maken waar jij achter staat. In dat geval hoef je gezond vlees niet helemaal uit je leven te bannen, want het is wel erg lekker en de eiwitten, mineralen en vitaminen die in gezond vlees zitten zijn belangrijke voedingsstoffen. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2843x
Toegevoegd: 16-11-2016 08:38
Gewijzigd: 03-12-2016 00:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!