De vraag: "Is vlees gezond?", zal met ja en nee worden beantwoord. Of men stelt dat vlees eten nodig is, maar niet teveel.
Je kunt vlees verdelen in rood vlees, vlees van schapen, geiten, runderen en varkens en wit vlees, vlees van gevogelte bijvoorbeeld kippenvlees.
Een vegetariër is een persoon die geen vlees eet (ook geen gezond vlees), maar ook geen vis, geen insecten en geen schaaldieren. Ook etenswaren waarin genoemde voedingsmiddelen zijn verwerkt worden niet gegeten. Zuivel en eieren staan wel op het menu van de vegetariër. Een vegetariër eet namelijk geen producten van gedode dieren. Voor melk en eieren worden geen dieren gedood. Veganisten gaan nog een stapje verder. Zij gebruiken ook geen dierlijke producten als leer en wol, denk aan een wollen trui en een leren tas of schoenen. Mensen kiezen ervoor om vegetariër of veganist te worden omdat zij vinden dat vlees ongezond is en omdat het beter is voor het milieu om minder/geen vlees te eten.
Er zijn mensen die zich zorgen maken dat zij een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen krijgen als ze geen gezond vlees eten. Het is inderdaad zo dat in gezond vlees veel belangrijke stoffen zitten: vitaminen, mineralen en eiwitten. Hoe kun je dat opvangen? Je kunt ervoor kiezen om vleesvervangers te eten in plaats van het vlees dat je gewend was.
Vleesvervangers passen in het eetpatroon van vegetariërs of mensen die minder vlees willen eten. In plaats van gezond vlees dat veel goede voedingsstoffen bevat kun je kiezen voor producten die de volgende voedingsstoffen bevatten: eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. Denk aan producten als eieren, peulvruchten, soja, noten. Veganisten die naast vlees en vis ook geen eieren eten moeten vitamine B12 slikken om hieraan geen tekort te krijgen.
De nieuwste eiwitbronnen die als vleesvervangers gaan dienen zijn algen, wieren en insecten (nog volop in ontwikkeling). Je hoeft uiteraard niet al het gezond vlees aan de kant te schuiven, je kunt er ook voor kiezen om drie dagen vleesvervangers te gebruiken, een dag vis te eten en drie dagen het gezond vlees dat je gewend was. Je kunt ook de hoeveelheid gezond vlees per keer te verminderen, koop dunnere runderlapjes en deel je varkenshaasje of eet er twee dagen van. Er zijn veel manieren om aan je gezondheid te denken door je eetpatroon te veranderen, als je het echt wil lukt het!
Als je van een lekker en gezond stukje vlees houdt, dan weet je dat daar een prijskaartje aanhangt. Je weet echter waarom je meer betaalt voor dat malse stukje gezond vlees. Deze dieren hebben namelijk een prettig leven gehad. Voor varkens geldt dat ze meer leefruimte krijgen, dat het vervoer diervriendelijker gebeurt, dat er iets wordt gedaan tegen de verveling van de varkens, dat castratie is verboden. Voor runderen geldt dat ze meer buiten mogen zijn, dat kalfjes langer door de moeder worden gezoogd en dat het transport diervriendelijker gebeurt. Gezond vlees is jouw geld meer dan waard als je ziet wat het verschil voor de dieren is. Dit geldt uiteraard ook voor kippen. Let er bij de aankoop van jouw gezond vlees op dat je verantwoord vlees koopt, dat ook nog eens veel lekkerder is. Je koopt gezond vlees van prima kwaliteit en dat proef je.
Gezond vlees is onbewerkt vlees, vlees waaraan niets is toegevoegd en dat onbewerkt is. Niet iedereen zal het met het woord gezond eens zijn, want er worden in de discussie over wel of geen vlees eten veel negatieve aspecten bijgehaald, zoals dat er is aangetoond dat de stijgende vraag naar vlees schadelijk is voor het klimaat, het milieu, dierenleed, dieren die leven in te kleine ruimten, teveel antibiotica in het vlees dat wij eten, verzadigd vet, kans op kanker, beroerte enz. Daar word je niet vrolijk van als je dit zo leest. Aan sommige aspecten kun je zelf een positieve draai geven door het goede vlees te kopen, vlees met een keurmerk, biologisch vlees. Je kunt ook minder gezond vlees gaan eten zodat de kans op kanker enz. vermindert. Neem hierin je eigen verantwoordelijkheid door een bewuste keuze te maken waar jij achter staat. In dat geval hoef je gezond vlees niet helemaal uit je leven te bannen, want het is wel erg lekker en de eiwitten, mineralen en vitaminen die in gezond vlees zitten zijn belangrijke voedingsstoffen.