Insecten eten, welke kun je eten?

Insecten eten, welke kun je eten?

Insecten eten, welke kun je eten? Veel mensen eten wel eens insecten of ze hebben het een keer geprobeerd. Maar weet jij welke insecten je kunt eten? We leggen het graag aan je uit, want je kunt niet zomaar alle insecten eten!

Insecten eten

Je kunt tegenwoordig overal lezen of horen dat je met een gerust hart bepaalde insecten kunt eten. Het is zelfs zo dat je op de wereld meer dan 1300 verschillende soorten insecten hebt die voor een mens te eten zijn. Als je weet dat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen kun je dit als een grote kans zien als een grote bron van eiwitrijk voedsel. De eetbare insecten die te eten zijn voor mensen vind je over de gehele wereld, ongeveer 25 procent leeft hiervan in Amerika, ook in Azië leeft 25 procent van deze insecten, in Afrika leven er ongeveer 35 procent en de rest kun je terug vinden in Europa. Als je eetbare insecten bijvoorbeeld gaat vergelijken met mais dan kom je wat betreft de insecten zeer gunstig uit, de insecten bestaan ongeveer voor 60 procent uit eiwitten, mais heeft ongeveer een proteïne gehalte van maar een procent of 10.

Veel soorten insecten

Er zijn insecten die als voedsel worden gebruikt, dit zijn bijvoorbeeld de sprinkhanen, reuzenwaterwantsen, keverlarven en kakkerlakken, deze insecten worden allemaal gebakken voor de menselijke consumptie. Wanneer je een keertje op vakantie gaat naar Thailand dan kun je zien dat ze daar ook naast de insecten ook nog spinnen, schorpioenen en duizendpootachtige dieren eten. Deze dieren moet je dan eerst wel ontdoen van de gifkaken en stekels voordat je ze gaat frituren. Omdat er in sommige landen nogal eens soldaten worden getraind om te vechten in de jungle valt het eten van insecten ook onder je opleiding, dit is dan omdat je dan langer zou kunnen overleven.

Mieren eten

Ook zijn er verschillende soorten mieren die je als mens kunt eten, bijvoorbeeld de Carpenter mier, de blad-cutter mier, de honingpot mier en de citroenmier kun je als mens allemaal eten. Vaak is het zo als je een documentaire uit Australië ziet dat je dan regelmatig Aboriginals honingmieren ziet eten, deze mieren smaken erg zoet omdat ze zich helemaal volzuigen met nectar. Als je een rauwe mier gaat eten dan zul je zeggen dat hij smaakt naar citroenlimonade. Kom je in Thailand dan zul je vaak genoeg kunnen zien dat er iemand rode mieren met eitjes aan het eten is in de salade, meestal doen ze er dan wat zout op.

Bamboe worm eten

Een bamboe worm wordt je vaak in Thailand aangeboden, dit zijn eigenlijk de larven van de grasmot. Bijenlarven worden in veel culturen gezien als smakelijke hapjes, als je hier goed over nadenkt is dit ook wel logisch, ze eten alleen maar zoetigheid zoals stuifmeel en honing. Als je de bijenlarven gaat bakken in boter krijg je de smaak van mushroom spek. Als je volwassen bijen wilt eten kun je deze het beste roosteren. Daarna kun je ze vermalen en gebruiken als bloem. In China kun je bijen eten omdat ze daar ook gebruikt worden als remedie tegen keelpijn.

Kakkerlak eten

Je zou het niet zeggen maar de kakkerlak kun je ook eten. Nu moet je geen kakkerlak eten die je tegen komt in en rondom je huis. Het is anders dan veel mensen denken, een kakkerlak die je kunt eten kan schoon en lekker zijn. Als je de kakkerlakken veel groenten en vers fruit laat eten zijn ze heerlijk. Je kunt kakkerlakken roosteren, bakken, braden of gekookt eten. Als je de sissende kakkerlakken uit Madagaskar eet dan zul je zeggen dat ze naar kip smaken.

Krekel eten

Ook een krekel kun je gebakken, gekookt of geroosterd eten. Eet je een krekel dan eet je een van de tien eetbaarste insecten, ze worden veel gegeten in Mexico, Thailand en Cambodja.

Meelwormen eten

Overal waar je kunt eten kun je meelwormen eten, een meelworm is een larve van de kevermeelworm. Meelwormen kun je koken, bakken of roosteren en ze smaken naar garnalen.

Schorpioen bakken

Schorpioenen zie je mensen niet zo snel eten, maar in Thailand en China zie je wel vaak dat ze deze bakken. Als je gebakken schorpioen eet zul je merken dat deze naar krab smaakt. Wil je deze schorpioenen kopen dan moet je ze alleen maar kopen als ze zijn gekweekt voor menselijke consumptie. Schorpioenen worden op een speciale manier gekweekt, dit doet men om het gif uit de schorpioen te verwijderen.

Libellen eten

Libellen zie je ook hier genoeg vliegen, in China worden ze ook nog gegeten. Loop je in China door een van de vele straatjes dan zie je hier meer dan genoeg marktkraampjes waar ze te zien zijn. De Chinezen prikken de gebakken libellen aan een stokje en worden zo aangeboden om ze te eten. Als je ergens gaat eten in China kun je ook wel libellen krijgen als bijgerecht, vaak worden ze dan met andere insecten vermengd. Als je een visliefhebber bent kun je gerust libellen eten, ze smaken namelijk naar krab.

Insecten rauw eten

Als je gewend bent om dieren of delen daarvan te eten dan weet je dat deze dieren eerst moeten worden gedood en schoongemaakt, dit geldt natuurlijk ook als je insecten wilt eten. Nu is het natuurlijk wel zo dat je landen genoeg hebt waar insecten rauw gegeten worden, dit doet men omdat je dan op deze manier de meeste voedingstoffen binnen krijgt, maar in Nederland ziet men toch liever dat ze dood zijn. Je kunt op vele manieren insecten bereiden, is het voor jou de eerste keer dat je insecten gaat bereiden dan is het aan te raden dat je ze eerst kookt en dan bakt of frituurt. Doe je het op deze volgorde dan gun je jezelf de tijd om aan de smaak van de insecten te wennen.

Gerechten met insecten

Je zou als voorbeeld kunnen nemen een sushi met insecten. Je moet beginnen met een bepaalde hoeveelheid insecten die nog in leven zijn, je spoelt ze dan eerst af en maakt ze droog. Doe je dit voor de eerste keer dan kun je het beste beginnen met meelwormen. Je moet hierna de meelwormen in een vergiet of zeef gieten en dan vlug afdekken met een doek. Dan ga je de insecten goed spoelen en drogen door met het vergiet zolang te schudden tot dat al het water weggelopen is. Heb je dit allemaal gedaan dan doe je de insecten in een plastic zak en doe ze in een diepvries tot ze allemaal dood zijn, let wel op je moet de insecten niet laten bevriezen. Voor dit alles moet je ongeveer vijftien minuten rekenen. Na een kwartiertje in de vriezer te hebben gelegen neem je de insecten er uit en spoelt ze af onder koud water. Het is niet perse nodig om de insecten schoon te maken maar je kunt er als je wilt het hoofdje afhalen. Ben je bezig met krekels dan kun je het hoofdje, de achterpoten of de vleugels verwijderen. De meeste mensen halen de krekelbeentjes er wel vanaf omdat je er dan geen last van hebt dat ze tussen je tanden gaan zitten. De insecten zijn nu klaar voor gebruik, je kunt ze nu gaan koken, bakken of frituren.

Insecten eten is gezond

Het eten van insecten is gezond. Insecten zitten namelijk vol met proteïne en zijn rijk aan calcium, zink en ijzer. Ook zitten er weinig vetten in en leveren ze voldoende vitamine B12.

Hoe eet je insecten?

Het eten van insecten is voor veel mensen misschien nog wat vreemd. Dit komt omdat het nog niet als ‘normaal’ wordt gezien, in steeds meer landen buiten Nederland wel. Je kunt insecten in een ander land gewoon op de markt kopen als snack. Je kunt ze ook in een restaurant bestellen.

  • Insecten kun je in Nederland bakken, frituren of koken, je kunt ze dan eten met of zonder sausje.
  • Insecten kun je ook camoufleren, dan zijn ze niet te herkennen (dus vermalen en ergens in verwerken). 

Voordelen insecten eten

Het eten van insecten zorgt voor een aantal voordelen voor je gezondheid:

  • Insecten zitten vol met vitamine B12.
  • Ze bevatten veel proteïne, zink, ijzer en calcium.
  • Je kunt insecten in zijn geheel opeten.
  • Kweken van insecten is minder milieubelastend.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 11092x
Toegevoegd: 22-07-2015 17:36
Gewijzigd: 22-08-2015 13:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!