Het lekkerste snoepgoed: toffees en jawbreakers

Het lekkerste snoepgoed: toffees en jawbreakers

Het lekkerste snoepgoed: toffees en jawbreakersSnoepgoed, suikergoed, suikerwaren en zoetwaren: er zijn ontzettend veel verschillende soorten snoep met een smaak voor ieder wat wils. Ben je meer fan van salmiak? Of ga je toch liever voor een echt zout dropje? Natuurlijk kun je ook kiezen voor de klassieke winegum, of juist voor een stuk chocola. De keuze is reuze! Maar heb je ook wel eens een goede jawbreaker of plakkerige toffee geprobeerd? Ook dat zijn echte aanraders!

Al meer dan 700 jaar snoep

Snoep zoals wij het kennen bestaat inmiddels al meer dan 700 jaar. Het eerste echte snoepje ontstond namelijk in het jaar 1510. Dit was in het Graafschap Vlaanderen. Daarvoor bestond snoep natuurlijk ook al, veelal bekend onder de naam ‘suikerwerk’. Het was zelfs zo dat belangrijke gebeurtenissen vaak hun eigen suikerwerkje kregen. Ook in eerdere tijden, zoals de oertijd, hielden mensen al van zoete dingen. Denk bijvoorbeeld aan zoete vruchten en honing. En als we toch de geschiedenis in duiken: al in 3000 jaar voor Christus haalde mensen al suiker uit suikerriet. Zoetigheid eten is dus altijd al onderdeel geweest van het dieet van de mens.

Verschillende soorten snoep

Hoeveel verschillende soorten snoep er bestaan is niet duidelijk. Er is namelijk zo verschrikkelijk veel. Niet alleen qua smaken, maar ook qua formaten en structuren. Van zuurtjes tot spekjes, van kauwgom tot chocolade en van lolly’s tot pepermunt. Er is voor ieder wat wils. Veel mensen snoepen niet alleen omdat ze zin hebben in iets zoets, maar veel mensen vinden er ook troost en gezelligheid in. Daarnaast wordt het veelal gebruikt bij feestdagen of verjaardagen. Met snoep zit je altijd goed!

Snoepen tijdens de feestdagen

Zoals je eerder al las is een hoop snoep ook feestdaggebonden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

·        Sinterklaas: met chocoladeletters, pepernoten en taai taaipoppen?

·        Kerst: met kerstkransjes en zuurstokken

·        Pasen: met natuurlijk paaseitjes

·        Sint Maarten: waarbij kinderen langs de deuren gaan om alle soorten snoep te verzamelen

Snoep: overal verkrijgbaar

Snoep is tegenwoordig overal verkrijgbaar: supermarkten, drogisten en zelfs snoepwinkels. Het zal je dan ook vast niet verwonderen dat een gemiddelde Nederland gemiddeld 6 kilo snoep per jaar eet. Sterker nog: alle Nederlanders bij elkaar werken elk jaar zo’n 36 miljoen kilo snoep weg! Er zijn zelfs mensen met een snoepverslaving. Deze mensen voelen zich daadwerkelijk slecht als ze een dag niet kunnen snoepen.





De populairste snoepjes

In Nederland is drop natuurlijk het meest populair. Van alle snoepsoorten wordt drop in Nederland het meest gegeten: maar liefst 20% van de verkochte snoepjes in Nederland is namelijk drop! Ook toffees zijn in Nederland erg populair. Dit zijn zoete taaie snoepjes die worden gemaakt van ingekookte suikerstroop met boter en melk. Niet voor niets zeggen mensen vaak dat ze een toffee op de tong voelen smelten. Dit komt door de romige bestandsdelen in dit vaak vierkante snoepje.  Om een toffee nog lekkerder te maken wordt deze vaak gecombineerd met chocola of drop. Daarnaast bestaan er zelfs toffees met fruitsmaak. Ook hier zie je weer: de keuze is reuze!

Gekke en verrassende snoepjes

Naast bekende snoepjes zoals drop en winegums zijn er ook gekke en verrassende snoepjes op de markt te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bekende jawbreakers, ook wel bekend als toverballen? Deze ronde snoepjes lijken een beetje op kleine kogels, en zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Wanneer je een jawbreaker eet, zuig je de ene laag na de andere eraf. Ze zijn namelijk zo hard, dat je er niet op kunt kauwen. Tijdens het ‘eten’ veranderd de kleur van de jawbreaker steeds, omdat elke laag een eigen kleur heeft. Daardoor verandert je tong ook steeds van kleur. Steek deze maar eens uit als je een goeie jawbreaker aan het wegwerken bent!


Ben je een echte daredevil? Dan zijn er ook pittige jawbreakers te vinden. De zogenaamde fireballs. Deze zijn naast groot en stevig ook nog eens heet van smaak, wat een extra dimensie geeft aan de toverbal.

De ingrediënten in snoep

Welke ingrediënten er in het snoep zit dat je eet hangt natuurlijk af van het snoepgoed van jouw voorkeur. Er zijn echter wel een paar ingrediënten die bijna altijd terugkomen in snoepgoed. Zoals bijvoorbeeld:

·        Suiker

·        Gelatine

·        Glucosestroop

·        Zetmeel

·        Water

Alle ingrediënten gaan in fabrieken samen in een grote mengmachine, waardoor er een kleverige massa ontstaat. In snoepfabrieken wordt dit ook wel ‘het deeg’ genoemd. Als dit deeg helemaal naar smaak is, wordt het in de juiste gietmachines gepompt en vervolgens in een mal gegoten. Hier worden snoepjes gevormd naar de vorm zoals ze in de winkel te koop zijn. Vervolgens moeten de snoepjes nog een aantal dagen goed drogen voordat ze ingepakt kunnen worden.

Snoep bewaren

Omdat er vaak veel suiker in snoep zit is snoep lang houdbaar. Ga uit van minimaal 18 maanden bij snoepjes mét suiker, en minimaal 12 maanden bij snoepjes zonder suiker. Dit zijn natuurlijk richtlijnen, dus houdt altijd de THT-datum op de verpakking in de gaten.


Wil je snoep ook op de juiste manier bewaren? Dan is het ’t beste op een donkere en droge plaats te bewaren, waar het tussen de 12 en 21 graden is. In een keukenkastje of voorraadkast is een erg geschikte plek. Wil je zeker weten dat je harde drop niet zacht wordt, of je zachte toffees niet hard? Zorg dan ook dat het snoepgoed in een goed afgesloten zak zit, zodat de structuur van het snoepje bewaard blijft.

Snoep, chips en chocolade

Bij snoep denkt men vaak aan snoepjes zoals eerder al genoemd: toffees, drop, winegums, pepermuntjes en lolly’s. Maar is chocolade eigenlijk ook snoep? Dat antwoord is helaas niet zo zwart wit. Veel mensen zeggen van wel, omdat onder snoep alles valt wat als een (zoet) lekkernij wordt gezien. Echter: omdat suiker niet het hoofdingrediënt van chocolade is zeggen anderen weer dat het níet onder snoep valt. Wat vind jij? Voor chips geldt eigenlijk hetzelfde als chocola: suiker is niet het hoofdingrediënt van chips, en is daarom niet officieel snoep. Chips valt onder hartige snacks, omdat dit over het algemeen zout is. Aan de andere kant: een handje chips wordt wel vaak gezien als even snoepen. Of is het misschien even snacken?

Lekker snoepen, maar met mate

Een snoepje op z’n tijd kan geen enkele kwaad. Iedereen lust wel eens een dropje, een chocolaatje of een lekkere plakkerige toffee. Net zoals met vele andere dingen is het advies ook met snoepen: geniet met mate. Want in een gezond dieet horen van tijd tot tijd ook ongezonde dingen.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: oaneseomarketeer
Aantal keer gelezen: 1230x
Toegevoegd: 04-01-2023 08:53
Gewijzigd: 04-01-2023 10:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!