chocoladeletter

Geef mij maar een chocoladeletter

chocoladeletterMet een lettervreter wordt iemand bedoeld die veel leest. Maar letters kun je ook letterlijk opeten, en dan het liefst de exemplaren die van chocola zijn gemaakt. Chocoladeletters zijn voor velen één van de hoogtepunten van de decemberfestiviteiten, met name in de sinterklaasperiode.

Snoep

Gezond eten is natuurlijk erg belangrijk, daar zijn we ons allemaal wel van bewust. Maar zo nu en dan genieten van een stukje snoepgoed, dat is toch wel erg lekker. Er zijn verschillende soorten zoete lekkernijen, maar chocolade neemt te midden van alle snoepvarianten toch wel een prominente plaats in. In de decemberperiode, vooral in de sinterklaastijd kun je je hart ophalen. Is er normaal gesproken al een overvloed van snoep in snoepwinkels en bij supermarkten te koop, in de sinterklaastijd is snoepgoed namelijk in nog veel meer soorten en vormen verkrijgbaar.

Sinterklaastijd

Voor kinderen is de sinterklaastijd een spannende en magische periode. Het idee dat je ’s avonds een schoen kunt zetten, gevuld met een wortel en een mooie tekening voor de Sint en dat in de ochtend ingewisseld zien voor een zakje chocolademunten, een snoepmuis of pepernoten is een wonderlijk gegeven. Kinderen kunnen er helemaal in op gaan, en ook de ouders en grootouders zijn diep betrokken bij het hele gebeuren en doen er alles aan om de sinterklaaservaring zo positief mogelijk te doen verlopen. Bijzonder magisch wordt het als het kind in de ochtend een bijzonder stukje snoepgoed aantreft: de eerste letter van zijn naam, geheel in chocolade uitgevoerd.

Een letter om op te eten

Je zult chocoladeletters in het buitenland maar moeilijk kunnen vinden, het is een typisch Nederlands product. De geschiedenis van eetbare letters gaat ver terug, alhoewel de eerste varianten niet van chocolade maar waarschijnlijk van brooddeeg werden gemaakt.  Waarschijnlijk kan de historie tot in middeleeuwse tijden worden herleid, waar eetbare letters op kloosterscholen werden ingezet om het leesproces een smakelijk handje te helpen.  Ook is het mogelijk dat de broodletters op sinterklaasochtend gebruikt werden om de juiste presentjes aan te duiden – de letter verwees dan naar de eerste letter van de naam van de gelukkige.  En natuurlijk werden in die tijden de letters niet alleen gebruikt om mee te lezen of om de juiste cadeaus aan te duiden, uiteindelijk werden eetbare letters gewoon opgegeten.

Letters van chocolade

Tegenwoordig kom je broodletters niet meer in de winkel tegen, maar je kunt ze natuurlijk maken. Afgezien van de banketletter, die gemaakt wordt van bladerdeeg en gevuld is met spijs, zijn de meeste eetbare letters in de sinterklaastijd van chocolade. De tegenwoordige chocoladeletter wordt gemaakt in diverse smaken. Je hebt natuurlijk de normale chocoladevarianten wit, melk en puur. Daarnaast zijn er ook letters die met allerlei smakelijke versieringen worden uitgerust, denk aan nootjes, marsepein, karamel. Je hebt ook chocoladeletters die met behulp van andere chocoladevarianten worden versierd. De meeste chocoladeletters worden door fabrieken op grote schaal geproduceerd, daarnaast zijn er ook bakkerijen die handgemaakte letters afleveren.

Lettertype

Chocoladeletters moeten stevig zijn en niet al in de verpakking stuk gaan. Het kiezen van een duidelijk en robuust lettertype is dus voorwaarde voor chocoladeletters die heel moeten blijven. Er wordt meestal gebruik gemaakt van het lettertype Egyptienne, een lettertype met een duidelijke schreef. (Een lettertype met een schreef is te herkennen aan verticale streepjes aan de pootjes van  de letters.)

Wie krijgt het meeste?

Niet alle letters in ons alfabet zijn even groot. Dat verschil valt vooral op als je de verschillende letters naast elkaar ziet. Wie dol is op chocola kijkt misschien wat jaloers naar letters van anderen. Zo lijkt de letter M of W heel wat meer chocola te bevatten dan bijvoorbeeld de letter I of T. Vroeger was dit misschien ook inderdaad wel het geval, maar tegenwoordig hebben alle letters in een bepaalde klasse en merk hetzelfde gewicht. Om dat voor elkaar te krijgen zullen sommige letters dus wat breder of dikker zijn dan andere.  Dat gezegd hebbend is duidelijk dat de lettervorm zelf bijdraagt aan de stevigheid van de letter – of juist niet.  Het is dus beter om met de gekochte letters voorzichtig om te gaan om de meeste kans te hebben dat ze heelhuids uit de verpakking gaan komen.



Verkrijgbare letters

Heb je een populaire voornaam, dan heb je in de lange aanloop tot het sinterklaasfeest de meeste kans dat jouw letter volop verkrijgbaar is in je favoriete smaak. Heb  je een voornaam die minder vaak voorkomt en bovendien met een minder vaak voorkomende beginletter, zoals de X, Y of Q dan kon je vroeger nogal eens pech hebben en verraste de Sint je met een alternatief. Net zo lekker, maar toch minder leuk. Vroeger werden de weinig voorkomende beginletters vaak niet eens gefabriceerd. Tegenwoordig worden alle letters gemaakt, maar de minder vaak voorkomende letters zullen waarschijnlijk nog steeds het snelste uit de schappen verdwijnen. Het blijft dus slim om er op tijd bij te zijn. De meest voorkomende letters zijn de M en de S. De M omdat die behalve als beginletter van een naam ook gebruikt wordt voor mama of moeder. De S is populair omdat dat ook de beginletter is van Sinterklaas zelf en daarom uitstekend als alternatief voor elke naam gebruikt kan worden. In iets mindere mate geldt dat ook voor de P, die ook voor Piet (welke kleur dan ook) en voor papa kan staan.

Speciale letters

Niet iedereen kan of mag chocoladeletters eten. Chocola bevat bijvoorbeeld suiker en is daarom voor mensen met diabetes niet zo geschikt. Gelukkig zijn er ook bakkerijen die aan diabetici gedacht hebben en die speciale chocoladeletters op de markt brengen, meestal alleen de letter S. Hoewel sommigen zeggen dat dit de letter is van suikerziekte, het is natuurlijk beter en bovendien veel leuker op het op de S van Sint te houden.

Genieten

Of je in de sinterklaastijd in de winkel voor jezelf een chocoladeletter hebt gekocht of deze van Sint en Piet cadeau hebt gekregen, het is elke keer weer genieten. Een beetje op de tanden en de calorieën letten is overigens niet verkeerd: een chocoladeletter hoeft echt niet in één keer te worden opgegeten!

Voordelig

Ben je dol op chocoladeletters en wil je ze voordelig kunnen kopen? In de dagen net ná vijf december bieden de supermarkten de restanten vaak tegen interessante prijzen aan. De kans dat precies de beginletter van jouw naam dan ook in die restant-verkoop zit is waarschijnlijk niet zo groot. Maar dat mag de pret niet drukken: de smaak van de verschillende letters is gewoon hetzelfde!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 2399x
Toegevoegd: 05-01-2017 16:43
Gewijzigd: 05-01-2017 22:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!