Het kiezen van je nieuwe keuken

Het kiezen van je nieuwe keuken

Het kiezen van je nieuwe keukenGa je binnenkort verhuizen en bevat je nieuwe woning nog geen keuken, of is je huidige keuken aan renovatie toe? Wat je reden ook is, de keuze voor een nieuwe keuken is een belangrijke beslissing die veel impact zal hebben op de algemene sfeer van je huis. In dit artikel bespreken we de verschillende opties die je hebt wanneer je een nieuwe keuken overweegt, plus de belangrijkste voor- en nadelen waar je tegenaan kunt lopen.

Welke stijlen keukens zijn er?

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de verschillende benamingen die gehanteerd worden voor de keukenstijlen en heb je wel een beeld bij de verschillende keukentypes. Maar om je zo uitgebreid mogelijk te informeren, lopen we graag de belangrijkste stijlen nog eens bij langs en leggen we jou uit wat deze in de praktijk zullen inhouden.

De moderne keuken

De moderne keuken is de keuken die je in de meeste nieuwbouwwoningen zult tegenkomen. Dit zijn strakke keukens in neutrale kleuren die in de meeste huizen niet zullen misstaan.
Over het algemeen zijn moderne keukens redelijk eenvoudig qua uiterlijk, maar zijn ze uitgerust met de nieuwste bergingsmogelijkheden. Zo kun je al jouw potten en pannen eenvoudig kwijt en behoud je de rust in huis waar je zo naar snakt.

De industriële keuken

Veel industriële keukens zijn moderne keukens, maar moderne keukens hoeven niet per se industrieel te zijn. Wat de industriële keuken onderscheidt, is het gebruik van robuuste materialen die je ook in een fabriek of houtzagerij zou kunnen tegenkomen. Hierbij kun je denken aan ruw hout, massief staal en zichtbare leidingen.
De meeste industriële keukens maken gebruik van donkere kleuren, zoals zwart en onbewerkt donker hout. Hierdoor is dit wel een stijl die goed in jouw woning moet passen. Een industriële keuken komt vooral tot zijn recht in een woning waar er de ruimte voor is.

De landelijke keuken

De naam van de landelijke keuken zegt het eigenlijk al: dit is het type keuken dat je ook in een landelijke boerderij zou kunnen tegenkomen. Deze keukens maken vaak gebruik van warme materialen, zoals hout, en standaard zullen ze met meer details zijn afgewerkt dan bijvoorbeeld de gemiddelde moderne keuken.
De landelijke keuken maak je helemaal af met een indrukwekkende schouw, afzuigkap en bijpassend boerenbont. Zo creëer je dat echte, knusse thuisgevoel. Net als de industriële keuken moet de landelijke keuken wel bij jouw woning passen; vooral in oudere woningen en boerderijen zal deze stijl schitterend staan. Natuurlijk is dit wel een kwestie van smaak!

De design keuken

Wat design keukens onderscheidt van de andere types is dat ze specifiek ontworpen zijn om op te vallen. Vaak zijn dit moderne keukens met speciale elementen die een waar genot voor het oog zijn. De design keuken hoeft overigens niet modern te zijn; het belangrijkste is dat het design met zorg is ontwikkeld en dat er veel aandacht is uitgegaan naar de exacte stijl en afwerking.
Kies je voor een design keuken, dan zal daar wel een prijskaartje aan hangen. Als je echter veel waarde hecht aan de uitstraling van jouw woning, dan kan dit het zeker waard zijn.

Uit welke materialen kun je kiezen voor jouw keuken?

Nu gaan veel stijlen keukens wel automatisch samen met bepaalde materialen, maar het kan ook zijn dat je meer interesse hebt in de materialen dan in een specifieke stijl. Daarom bespreken we hieronder ook graag de verschillende materialen die veelvuldig in keukens terugkomen.

Houten keukens

De houten keuken is zeer veelzijdig. Het hout kan donker of licht zijn, overgeschilderd of juist grotendeels onbewerkt. Wel creëer je met een houten keuken standaard een huiselijke stijl, die wat knusser zal aandoen dan bijvoorbeeld een stalen keuken. Vooral in woningen in Scandinavische stijl zul je deze houten keukens aantreffen.
Een populaire houtsoort voor de keuken is bijvoorbeeld het massieve eikenhout, dat er prachtig uitziet en tegelijkertijd ook goed tegen een stootje kan. Daarbij staat eikenhout natuurlijk bekend om zijn typische kleur en nerven, maar hier kun je prima jouw eigen draai aan geven met een likje verf of lak. Zo maak je jouw houten keuken helemaal eigen.


Stalen keukens

Stalen keukens zijn eigenlijk de tegenhanger van de houten keuken. Ze zijn strak en stoer, en vaak doen ze aan alsof je ze in een ware restaurantkeuken zou kunnen tegenkomen. Het glanzende metaal is een lust voor het oog en doet bovendien zeer hygiënisch aan, waardoor je hier met veel plezier zult koken.
Zoek je toch enige warmte? Door te kiezen voor een keuken met zowel stalen als houten elementen, breng je dat beetje knusheid dat je zoekt terug in jouw woning. Dit is een van de varianten op de industriële keuken: dan weet je waar je naar op zoek bent!

Keukens met glazen of stenen elementen

Voor een echt opvallend design kies je voor een keuken met glazen of stenen elementen. Een mat of transparant glazen keukenblad tilt jouw moderne keuken bijvoorbeeld naar het hoogste niveau, terwijl je met een stenen keukenblad wat klasse toevoegt aan jouw keuken. Deze materialen zijn perfect om mee te mixen en matchen, voor een bijzondere keuken zoals niemand anders die heeft.

Hoe je de ruimte in jouw keuken het best benut

Natuurlijk is de stijl van jouw keuken van groot belang, maar ook fysiek moet deze goed in jouw woning passen. Houd daarom rekening met de indeling van jouw woning voordat je verliefd wordt op een specifieke keuken, zodat je kunt spelen met jouw eigen eisen en wensen.

De kombuiskeuken: perfect voor minimale ruimte

Veel oudere woningen zijn uitgerust met een smalle kombuiskeuken, waarbij het aanrechtblad, de koelkast en het fornuis zich standaard aan één zijde van de ruimte bevinden.
Bij de kombuiskeuken is een efficiënte indeling van het grootste belang: je wilt namelijk niet dat je koelkastdeur in de weg zit tijdens het koken. Om ruimte te besparen, is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van hoogteverschillen en moderne opbergtechnieken.
Qua stijl zul je waarschijnlijk voor een wat lichtere keuken willen kiezen. Tenslotte is de ruimte in kombuiskeukens beperkt, wat ze al snel klein en bedompt kan doen aanvoelen. Dit effect kun je voorkomen door goede verlichting te installeren en grote massa’s zwart te vermijden.

De hoekkeuken: voor grote en kleine ruimtes

In vrijwel iedere woning is wel plaats voor de hoekkeuken! In huizen met een open vloerplan zul je deze vaak aantreffen in een hoek van de woonkamer of algemene leefruimte; zo kun je eenvoudig koken en tegelijkertijd met jouw gasten blijven praten. Zorg er dan wel voor dat je algehele inrichting samengaat, en dat de hoekkeuken past bij de stijl van grote meubels als je bank en kasten.
Ook in een grotere, losse keuken kan de hoekkeuken ideaal zijn. Zo heb je nog alle ruimte voor een eettafel, zodat je gezellig met je gezin in de keuken kunt eten. Bovendien creëer je met een hoekkeuken extra ruimte voor bijvoorbeeld een magnetron; die kun je kwijt in de hoek, die je anders toch niet zou gebruiken.

De keuken met kookeiland: voor extra ruimte

Voor wie echt een grote keuken heeft, is het kookeiland eigenlijk ideaal. In een keuken met kookeiland heb je alle ruimte om te kokkerellen, samen te eten en eigenlijk je hele leven door te brengen, en dat in stijl.
Er bestaan verschillende soorten keukens met kookeiland: soms is het fornuis hierin ingebouwd, soms alleen de gootsteen, en soms is er alleen sprake van een los eilandblok. Welke soort keuken met kookeiland jouw voorkeur heeft, zal daarom liggen aan jouw wensen: wil je vooral het gemak van een groot aanrecht, of wil je dat het eiland ook dienstdoet als tafel? Overweeg dit goed!

Laat jouw keuken op maat maken

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste natuurlijk dat je keuken naadloos aansluit op je woning. Om dit te bewerkstelligen, kun je je nieuwe keuken het best op maat laten maken.
Door persoonlijk advies in te winnen bij jouw keukenspecialist, ben je gegarandeerd van de beste fit en kwaliteit. Laat het eindresultaat keuken dus niet aan het toeval over, maar zorg ervoor dat je hiervoor een professional inschakelt. Zo zul je nog jarenlang met plezier van je nieuwe keuken blijven genieten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: emmaposthumus
Aantal keer gelezen: 86x
Toegevoegd: 11-01-2023 15:18
Gewijzigd: 13-01-2023 10:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!