Verschil tussen skateboards en longboards

Het verschil tussen skateboards en longboards

Verschil tussen skateboards en longboardsAls je nog niet zo thuis bent in de wereld van de boards is het zeer begrijpelijk dat het je nog niet echt duidelijk is wat precies het verschil tussen een skateboard en een longboard is.

Op het eerste gezicht zien ze er ongeveer hetzelfde uit. Het is in beide gevallen in de basis een plank op wieltjes. Daar houdt de overeenkomst echter op. In dit artikel leggen we graag aan je uit wat de verschillen tussen skateboards en longboards zijn, zodat je exact het juiste board kunt gaan kopen die het best aansluit op je persoonlijke wensen.

De lengte van de plank

Het meest duidelijk zichtbare verschil tussen een skateboard en een longboard is de lengte van de plank. De naam zegt het eigenlijk al, de plank van een longboard is langer. Als je deze twee boards naast elkaar zet, zie je ook meteen dat een skateboard aan beide uiteinden van de plank een verhoging heeft, terwijl dat bij een longboard absoluut niet het geval is. Die verhogingen op het skateboard zorgen ervoor dat je er – na een beetje oefenen – gemakkelijk mee kunt springen.

Het onderstel van een skateboard

Kijk je naar de onderkant van een skateboard, dan zie je dat het onderstel (ook wel de truck genoemd) vrij kort is, waardoor je laag bij de grond blijft. De wieltjes die aan het onderstel zijn bevestigd, zijn klein. Ze zijn gemaakt van hard kunststof waardoor ze niet snel zullen slijten. Het harde materiaal van de wieltjes betekent aan de andere kant ook dat het niet bepaald comfortabel is om met een skateboard over oneffen terrein te rijden. De stevige constructie van het onderstel van een skateboard heeft daarnaast als prettig bijkomend voordeel dat je stabiel landt na een sprong met je board.

Wieltjes aanpassen op een skateboard

Het is natuurlijk mogelijk om een skateboard naar je eigen smaak aan te passen door er andere wieltjes onder te zetten. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor wieltjes van zachter materiaal. Het nadeel daarvan is echter dat je te maken krijgt met een veel grotere slijtage en dat je dit soort wieltjes dus ook veel vaker moet gaan vervangen. Omdat het onderstel in dat geval nog steeds hetzelfde blijft schiet je met zo’n aanpassing eigenlijk weinig op. Het rijden op je skateboard wordt er nauwelijks comfortabeler door en je board is nog steeds niet geschikt voor het afleggen van langere afstanden.

Het gevaar van te grote wielen

Er zijn ook boarders die de kleine wieltjes vervangen door een ietwat grotere variant om zo het rijcomfort te vergroten. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een slimme oplossing, maar kan uiteindelijk tot gevaarlijke situaties leiden. Omdat er ook in dit geval niets aan het onderstel verandert, kunnen de grotere wieltjes klem komen te zitten tijdens het rijden. Het gevolg is, dat je dan als boarder plotseling van je plank gelanceerd wordt, met alle mogelijke nadelige gevolgen voor jezelf van dien. In skaters-termen wordt zo’n lancering overigens een ‘wheel bite’ genoemd.


Boards in verschillende maten

Eerder in dit artikel stipten we al even het verschil in lengte van zowel skateboards als longboards aan. Als we wat dat betreft gedetailleerder naar skateboards kijken, zien we dat er drie verschillende maatklassen zijn: mini, medium en large. In de wereld van de boards wordt lengtes normaal gesproken aangegeven in inches. Omgerekend naar centimeters komt het er dan op neer dat 1 inch gelijk staat aan 2,54 centimeter. Een mini-skateboard heeft een lengte tussen de 7,0 en 7,4 inch, de mediumvariant is tussen de 7,4 en 7,75 inch lang en skateboards in de maat large hebben tenslotte een lengte tussen de 7,6 en 8,2 inch. Welke boardlengte het meest geschikt voor je is, is met name afhankelijk van je lichaamslengte. De mini-skateboards zijn bedoeld voor personen die maximaal 1,30 meter lang zijn, medium boards voor een ieder die een maximale lengte van 1,60 meter heeft en de large variant is dan natuurlijk voor boarders die groter zijn dan 1,60 meter.

Longboards blinken uit in comfort

In tegenstelling tot een skateboard zijn longboards juist wel heel erg geschikt om er op comfortabele wijze grote afstanden mee af te leggen. Dit is mede te danken aan de grote zachte wielen en het stuurvermogen van het onderstel. De grote zachtere wielen zorgen ervoor dat je je gemakkelijker op een oneffen terrein kunt voortbewegen. De wielen rollen langer door, zodat je met een longboard een hogere snelheid kunt bereiken dan met een skateboard. Het onderstel is op zo’n manier gemaakt, dat je met je longboard vrij gemakkelijk kunt sturen.

Longboards ongeschikt voor sprongen

Omdat het onderstel van een longboard op een andere manier gemaakt is dan die van een skateboard, zijn longboards dus ook minder stabiel dan een skateboards. Die instabiliteit heeft natuurlijk als voordeel dat het board veel wendbaarder is, maar betekent aan de andere kant ook, dat je longboards beter niet kunt gebruiken om mee te springen. Vanwege de instabiliteit van dit board is het namelijk erg lastig om je evenwicht te bewaren als je na een sprong met board en al de bodem bereikt. Stunten met longboards is letterlijk vragen om ongelukken en dus ten zeerste af te raden!

Lengte op basis van gebruiksdoel

Net als skateboards zijn ook longboards in verschillende lengtes verkrijgbaar. Ook al speelt je lichaamslengte ook in dit geval een belangrijke rol bij de keuze van de juiste longboard, toch is dat niet de enige factor waar je rekening mee moet houden. Voor de aanschaf van een longboard is het namelijk ook erg verstandig om vooraf goed na te gaan denken over het uiteindelijke doel van de aankoop van je longboard. Wil je er bijvoorbeeld mee gaan dansen of het board vooral gebruiken voor een downhill-actie? Er zijn namelijk longboards verkrijgbaar, die speciaal voor bepaalde activiteiten zijn geoptimaliseerd. Zo heeft bijvoorbeeld een dansboard een langere plank, waardoor je meer ruimte hebt om je dansmoves te maken. De meest gangbare typen longboards zijn op dit moment downhill boards, freeride boards, dans boards, pomp- en carve boards, cruisers en mini cruisers.

Samenvatting

Kort samengevat kunnen we dus stellen dat je intenties in eerste instantie het allerbelangrijkst zijn bij de keuze voor skateboards of longboards. Wat wil je er precies mee gaan doen? Wil je ermee gaan springen, stunten of dansen of wil je het board als vervoermiddel gaan gebruiken? Vervolgens bepaal je de juiste maat van je skateboard of longboard op basis van je lichaamslengte en rond je het selectieproces af met een design wat goed aansluit op je persoonlijke smaak.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JIBD
Aantal keer gelezen: 4926x
Toegevoegd: 14-11-2017 12:31
Gewijzigd: 16-11-2017 10:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!