Voor het veilig verplaatsen en tillen van zware objecten en machines wordt er gebruikgemaakt van hijsmiddelen. De meest gebruikte hijsmiddelen zijn:
Hijsbanden: dit product wordt gekozen wanneer goederen tijdens het hijsen niet beschadigd mogen worden. Ze zijn gemaakt van polyester, wat ervoor zorgt dat ze lang meegaan en erg sterk zijn.
Voor elke hijsklus is er weer een ander type hijsmiddel dat het beste past. Als je wilt weten welk hijsmiddel je het beste kan gebruiken, is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:
Enkele sectoren waar hijsgereedschappen een cruciale rol spelen, zijn:
Op de werkplaats wordt continu gebruikgemaakt van zware materialen. Het is belangrijk dat het gereedschap goed wordt onderhouden, zodat er geen ongelukken ontstaan. Dit wordt op verschillende manieren gedaan.
Elk product is voordat het verkocht wordt officieel gekeurd. Al deze hijsmiddelen moeten jaarlijks worden gekeurd. Een van de bekendste keuringen is de EKH keuring. De EKH is een branchevereniging die sinds 1993 praktische invulling aan actuele wet- en regelgeving. Met uitgebreide werkvoorschriften en keuringsschema’s die gebaseerd zijn op normen uit onder andere de Machinerichtlijn, de Arbowet, NEN en DIN houden ze het veiligheidsniveau op peil.
Een EKH-keuring wordt gedaan door een officiële keurmeester en mag dus niet zelf gedaan worden. Na de keuring krijgt het gereedschap een certificaat.
Een andere bekende keuring is de NEN 3140 keuring. Een NEN 310 keuring wordt ingezet om eventuele problemen bij specifiek elektrisch gereedschap in kaart te brengen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan elektrische installaties of gereedschappen. Door deze keuring op regelmatige basis uit te laten voeren, voldoe je aan de Arbo-wet en weet je bovendien zeker dat jij en je medewerkers veilig aan het werk gaan.
Bij een NEN keuring wordt het elektrische gereedschap geïnspecteerd en gecontroleerd. Als de gereedschappen zijn goedgekeurd, dan worden ze voorzien van een keuringssticker.
Het is belangrijk het gereedschap voor elk gebruik te controleren, let hierbij op de volgende eigenschappen:
Daarnaast wordt er gelet op vormen van slijtage en beschadigingen, zoals scheuren en barsten. Verder is het belangrijk dat er geen overmatige roestvorming op het gereedschap is. Let hier goed op, want hierdoor voorkom je ongelukken op de werkvloer.
Het is belangrijk dat hijsgereedschap na de werkzaamheden goed wordt opgeborgen. Hierdoor worden de producten minder blootgesteld aan UV-licht en worden ze minder snel vies. Vervoer kleinere gereedschappen, zoals hijsbanden, rondstroppen en lieren, bijvoorbeeld via een box om beschadigingen te voorkomen.
Het hijsgereedschap moet gerepareerd worden wanneer het beschadigd is. Laat dit altijd doen bij een gecertificeerde keurmeester, zodat je zeker weet dat het correct wordt gedaan. Daarbij krijg je vaak een aangepast keuringscertificaat, waardoor je kan aantonen dat het gereedschap zonder zorgen gebruikt kan worden.
Sommige hijsmiddelen, zoals loopkatten, maken gebruik van draaibare delen. Hierbij is het van belang dat deze delen regelmatig worden ingesmeerd met een geoliede doek. Hierdoor wordt de wrijving verminderd en verleng je de levensduur van de apparatuur.
Tijdens het gebruik van hijsmiddelen is het belangrijk dat alle medewerkers die gebruikmaken van de middelen de juiste training hebben ontvangen. Hierdoor wordt het risico op ongelukken aanzienlijk verkleind. Verder is het van belang dat je nooit over personen heen hijst en de werklast nooit wordt overschreden. Overbelasting kan namelijk tot beschadigingen aan de apparatuur leiden. Dit zorgt wederom voor gevaarlijke situaties. Zorg daarnaast voor een omgeving waarin hijsmiddelen vrij staan van obstakels en houd rekening met de wind, regen, temperatuur en andere weersomstandigheden wanneer er buiten wordt gewerkt.
Tijdens het gebruik van deze apparatuur is het van belang dat de medewerkers bekend zijn met de wet- en regelgeving. Hierbij kun je denken aan de Arbowet, gericht op de veiligheid van werknemers en het gebruik van hijsmiddelen. Ook zijn er Europese normen die eisen stellen aan het ontwerp, fabricage en gebruik van hijsapparatuur.
Hijsmiddelen spelen een belangrijke rol in verschillende soorten industrieën en dragen bij aan de efficiëntie en productiviteit van de werkzaamheden. Zorg tijdens het gebruik dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd en dat de producten tussendoor regelmatig worden gecontroleerd. Ga daarnaast zorgvuldig met het gereedschap om en voorkom beschadigingen. Hierdoor ontstaat er een veilige omgeving op de werkvloer en gaat iedereen zonder zorgen te werk.