Hijsmiddelen dé manier om goederen te verplaatsen

Hijsmiddelen: dé manier om goederen te verplaatsen

Hijsmiddelen dé manier om goederen te verplaatsenHijsmiddelen zijn niet weg te denken in onder andere de bouwsector, de scheepvaart en de automotive industrie. Het hijsgereedschap maakt het mogelijk om de werkprocessen efficiënter en veiliger uit te voeren.In dit artikel vertellen wij alles over hijsmiddelen.

De meest gebruikte hijsmiddelen

Voor het veilig verplaatsen en tillen van zware objecten en machines wordt er gebruikgemaakt van hijsmiddelen. De meest gebruikte hijsmiddelen zijn:
Hijsbanden: dit product wordt gekozen wanneer goederen tijdens het hijsen niet beschadigd mogen worden. Ze zijn gemaakt van polyester, wat ervoor zorgt dat ze lang meegaan en erg sterk zijn.

 • Rondstroppen: voor het hijsen en verplaatsen van zware materialen worden rondstroppen gebruikt. De strop is een ononderbroken lus, gemaakt van vezels en draden.
 • Loopkatten: worden gebruikt om zware lasten makkelijker over een hijsbalk te verplaatsen. Het materiaal bestaat uit een metalen wagentje met vier wielen die bevestigd wordt op de hijsbalk.
 • Harpsluitingen: het beveiligen van de verbinding tussen hijsgereedschap wordt gedaan met een harpsluiting. Deze zijn te verkrijgen met een borstbout of een moerbout.
 • Balkenklemmen: voor het creëren van een vast punt wordt een balkenklem gebruikt. Hierdoor is het horizontaal hijsen van stalen balken en constructies mogelijk. Daarnaast wordt het voor meerdere werkzaamheden gebruikt, zoals het verankeren en trekken van goederen.
 • Platenklemmen: voor het verplaatsen van platen van staal wordt er gebruikgemaakt van platenklemmen, ook wel hijsklemmen. Deze worden vastgeklemd aan de stalen platen en hieraan wordt bijvoorbeeld een takel bevestigd.
 • Lieren: dit middel wordt gebruikt bij het hijsen, trekken en verplaatsen van zware machines en goederen.
 • Hijskettingen: tijdens het hijsen van extreem zware goederen wordt er gebruikgemaakt van deze ketting. Ze bestaan uit een ketting, hijshaak en een topschalm en zijn van hoogwaardig staal gemaakt.
 • Hijsogen: ook wel oogbouten of oogmoeren genoemd. Deze worden als hijspunt bevestigd aan het te hijsen product.

Welk hijsmiddel heb je nodig?

Voor elke hijsklus is er weer een ander type hijsmiddel dat het beste past. Als je wilt weten welk hijsmiddel je het beste kan gebruiken, is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat is het gewicht van mijn te hijsen object?
 • Is het object dat gehesen moet worden gevoelig voor beschadigingen?
 • Wat voor vorm heeft het te hijsen object?
 • Heeft het te hijsen object al bevestigingspunten?
 • Wat is de lengte van de te hijsen last?

De rol van hijsmiddelen

Enkele sectoren waar hijsgereedschappen een cruciale rol spelen, zijn:

 • Bouwsector: goederen zoals staal en beton moeten in de bouwsector veelvuldig verplaatst worden. Dit wordt allemaal met hijsmiddelen gedaan. Hijskettingen en platenklemmen zijn producten die onmisbaar zijn in deze sector.
 • Productie: eindproducten en grote onderdelen worden door productiebedrijven gemaakt en verplaatst met verschillende soorten hijsmiddelen. Lieren worden in deze gevallen bijvoorbeeld veel gebruikt.
 • Scheepvaart: tijdens het lossen en laden van de vracht wordt er veel gebruikgemaakt van hijsogen en hijskettingen. Met deze onderdelen is het verplaatsen en hijsen van vracht nog eenvoudiger.
 • Magazijn: in magazijnen en distributiecentra wordt veel gebruikgemaakt van hijsmiddelen om zware ladingen snel en efficiënt te verplaatsen. Hijsbanden en rondstroppen worden dagelijks gebruikt om de goederen veilig te hijsen.

Hijsmiddelen: onderhoud is altijd nodig

Op de werkplaats wordt continu gebruikgemaakt van zware materialen. Het is belangrijk dat het gereedschap goed wordt onderhouden, zodat er geen ongelukken ontstaan. Dit wordt op verschillende manieren gedaan.

Jaarlijkse keuring

Elk product is voordat het verkocht wordt officieel gekeurd. Al deze hijsmiddelen moeten jaarlijks worden gekeurd. Een van de bekendste keuringen is de EKH keuring. De EKH is een branchevereniging die sinds 1993 praktische invulling aan actuele wet- en regelgeving. Met uitgebreide werkvoorschriften en keuringsschema’s die gebaseerd zijn op normen uit onder andere de Machinerichtlijn, de Arbowet, NEN en DIN houden ze het veiligheidsniveau op peil.
Een EKH-keuring wordt gedaan door een officiële keurmeester en mag dus niet zelf gedaan worden. Na de keuring krijgt het gereedschap een certificaat.

Een andere bekende keuring is de NEN 3140 keuring. Een NEN 310 keuring wordt ingezet om eventuele problemen bij specifiek elektrisch gereedschap in kaart te brengen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan elektrische installaties of gereedschappen. Door deze keuring op regelmatige basis uit te laten voeren, voldoe je aan de Arbo-wet en weet je bovendien zeker dat jij en je medewerkers veilig aan het werk gaan.
Bij een NEN keuring wordt het elektrische gereedschap geïnspecteerd en gecontroleerd. Als de gereedschappen zijn goedgekeurd, dan worden ze voorzien van een keuringssticker.

Dagelijkse inspectie

Het is belangrijk het gereedschap voor elk gebruik te controleren, let hierbij op de volgende eigenschappen:

 • Bouwjaar
 • Fabrikantgegevens
 • Datum van de laatste keuring
 • CE-markering
 • Materiaalkwaliteit
 • De werklast in kg of ton

Daarnaast wordt er gelet op vormen van slijtage en beschadigingen, zoals scheuren en barsten. Verder is het belangrijk dat er geen overmatige roestvorming op het gereedschap is. Let hier goed op, want hierdoor voorkom je ongelukken op de werkvloer.

Berg de hijsmiddelen veilig op

Het is belangrijk dat hijsgereedschap na de werkzaamheden goed wordt opgeborgen. Hierdoor worden de producten minder blootgesteld aan UV-licht en worden ze minder snel vies. Vervoer kleinere gereedschappen, zoals hijsbanden, rondstroppen en lieren, bijvoorbeeld via een box om beschadigingen te voorkomen.

Repareer nooit zelf het gereedschap

Het hijsgereedschap moet gerepareerd worden wanneer het beschadigd is. Laat dit altijd doen bij een gecertificeerde keurmeester, zodat je zeker weet dat het correct wordt gedaan. Daarbij krijg je vaak een aangepast keuringscertificaat, waardoor je kan aantonen dat het gereedschap zonder zorgen gebruikt kan worden.

Maak gebruik van olie

Sommige hijsmiddelen, zoals loopkatten, maken gebruik van draaibare delen. Hierbij is het van belang dat deze delen regelmatig worden ingesmeerd met een geoliede doek. Hierdoor wordt de wrijving verminderd en verleng je de levensduur van de apparatuur.

Veiligheid boven alles

Tijdens het gebruik van hijsmiddelen is het belangrijk dat alle medewerkers die gebruikmaken van de middelen de juiste training hebben ontvangen. Hierdoor wordt het risico op ongelukken aanzienlijk verkleind. Verder is het van belang dat je nooit over personen heen hijst en de werklast nooit wordt overschreden. Overbelasting kan namelijk tot beschadigingen aan de apparatuur leiden. Dit zorgt wederom voor gevaarlijke situaties. Zorg daarnaast voor een omgeving waarin hijsmiddelen vrij staan van obstakels en houd rekening met de wind, regen, temperatuur en andere weersomstandigheden wanneer er buiten wordt gewerkt.
Tijdens het gebruik van deze apparatuur is het van belang dat de medewerkers bekend zijn met de wet- en regelgeving. Hierbij kun je denken aan de Arbowet, gericht op de veiligheid van werknemers en het gebruik van hijsmiddelen. Ook zijn er Europese normen die eisen stellen aan het ontwerp, fabricage en gebruik van hijsapparatuur.

Conclusie

Hijsmiddelen spelen een belangrijke rol in verschillende soorten industrieën en dragen bij aan de efficiëntie en productiviteit van de werkzaamheden. Zorg tijdens het gebruik dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd en dat de producten tussendoor regelmatig worden gecontroleerd. Ga daarnaast zorgvuldig met het gereedschap om en voorkom beschadigingen. Hierdoor ontstaat er een veilige omgeving op de werkvloer en gaat iedereen zonder zorgen te werk.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: emmaposthumus
Aantal keer gelezen: 308x
Toegevoegd: 16-10-2023 12:13
Gewijzigd: 18-10-2023 11:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!