Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprekEen sollicitatiegesprek kan ontzettend spannend zijn! In het bijzonder wanneer je gaat solliciteren voor je droombaan, wanneer het je eerste sollicitatiegesprek ooit is, enzovoorts. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je goed op een dergelijk gesprek voor te bereiden. Heb je de juiste outfit in de kast hangen? Weet je welke diensten of producten een bedrijf aanbiedt? In dit artikel leggen we je stapsgewijs uit, hoe je jezelf kunt voorbereiden!


Begin vol goede moed aan je sollicitatiegesprek

Voordat je aan een sollicitatiegesprek mag denken, zal je een motivatiebrief en je cv naar een organisatie moeten sturen. De organisatie stelt vervolgens een selectiecommissie samen, die bepaalt welke kandidaten worden uitgenodigd voor een eerste gesprek. Vaak krijg je dit uiterlijk twee weken na het verlopen van de vacature te horen. Afhankelijk van de populariteit van een functie en het aantal beschikbare plekken zal dit om vijf tot tien man per positie gaan. Een organisatie kan besluiten om direct over te gaan op de sollicitatiegesprekken met deze kandidaten. Als alternatief is ook speeddaten populair! Hierbij worden korte gesprekken gehouden om een eerste indruk van een kandidaat te krijgen. Dit is echter nog geen officieel sollicitatiegesprek.

 

Het feit dat je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd, geeft aan dat een organisatie iets in je ziet. In de motivatiebrief heb je beschreven waarom je geschikt bent voor een functie en waarom je voor juist deze organisatie wilt gaan werken. In combinatie met je ervaring en opleidingen heeft dit de organisatie overtuigd van je kunnen. Reden genoeg om vol goede moed aan het sollicitatiegesprek te beginnen! Je bent immers niet voor niets gevraagd om langs te komen.

Zorg voor een passende outfit bij je gesprek

Bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk om een goede eerste indruk te maken op de aanwezigen. Zorg er daarom voor, dat je een passende outfit draagt! Deze outfit moet aansluiten bij de functie die je wilt gaan bekleden en het type organisatie waar je solliciteert. De ene organisatie zal het voldoende vinden, wanneer je met een blouse en pullover op je gesprek verschijnt. Daar waar men bij andere organisaties dagelijks in pak loopt! Hoewel je de outfit enigszins moet aanpassen op de organisatie waar je gaat solliciteren, is het vooral belangrijk dat je jezelf bent in de outfit. Als je straks voor de organisatie komt te werken zal je immers ook kleding willen dragen die bij je past.

 

Tip: zoek op sociale media naar foto’s van medewerkers van de organisatie, als je het lastig vindt om in te schatten wat een passende outfit is. Op deze foto’s krijg je vaak een goed beeld van de kledingstijl op de werkvloer.

Lees je motivatiebrief nog eens door en bekijk je cv

Nu je een passende outfit gevonden hebt, is het belangrijk om je motivatiebrief nog eens door te lezen. Vaak is het al even geleden, dat je deze brief geschreven hebt. Je wilt tijdens het gesprek voorkomen, dat je tegenstrijdigheden vertelt! Waarom wilde je juist voor deze organisatie werken? Wat waren je argumenten, die maken dat jouw profiel aansluit bij het profiel van de beschikbare functie bij een organisatie? Enzovoorts. Daarbij geeft dit je handvaten tijdens het gesprek. Bij vragen over je motivatie kun je verwijzen naar de argumenten in je motivatiebrief.

 

Ook is het verstandig om je cv nog eens een keer door te nemen. Welke ervaring heb je al opgedaan in het verleden? Wat waren unieke situaties, waar je tegenaan liep in specifieke functies? Enzovoorts. Je kunt deze informatie gebruiken om je ervaring verder toe te lichten tijdens een sollicitatiegesprek. De STAR-methode kan je hierbij helpen.

STAR-methode gebruiken bij sollicitaties

STAR staat voor “Situatie, Taak, Actie en Reactie”, wat je kan helpen om een situatie uit het verleden te beschrijven tijdens een sollicitatiegesprek. Het is bijvoorbeeld niet onwaarschijnlijk, dat je gevraagd zal worden om een moeilijke situatie uit het verleden te beschrijven. Middels de STAR-methode voorkom je dat het verhaal al snel warrig wordt en dat aanwezigen het overzicht verliezen. Beschrijf de situatie, geef hierbij aan wat je taak was en beschrijf vervolgens hoe je gehandeld hebt. Welke acties heb je ondernomen? Je sluit het verhaal af met de reactie van andere betrokkenen bij de situatie.

Bekijk de LinkedIn-profielen van aanwezigen

Voorafgaand aan een sollicitatiegesprek ontvang je vaak een mailtje met de aanwezigen tijdens het sollicitatiegesprek. Het kan verstandig zijn om vooraf uit te zoeken wie dit zijn, wat hun ervaring is en in welke vaardigheden zij zich onderscheiden. Maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van LinkedIn. Op LinkedIn kun je ontzettend veel informatie vinden over de zakelijke achtergrond van mensen. Voor het achterhalen van bijvoorbeeld een hobby of gezinssituatie, kun je op sociale media kijken.

Scherm je eigen sociale media af

De kans is groot, dat iemand ook op jouw profielen op sociale media zal kijken voorafgaand of na een sollicitatiegesprek. Voorkom dat zij hier foto’s zien waarop je dronken bent met vrienden! Dit geeft je direct een achterstand en staat bepaald niet professioneel. Verwijder deze foto’s of scherm je profielen goed af. Zorg er daarbij voor dat je eigen profiel op LinkedIn in lijn is met je cv. Tegenstrijdigheden kunnen je betrouwbaarheid aantasten en een reden zijn om voor een andere kandidaat te kiezen.

Bereid vragen voor die tijdens het gesprek gesteld kunnen worden

Je bent in deze fase al behoorlijk goed voorbereid op je komende sollicitatiegesprek. In je motivatiebrief heb je gelezen waarom je voor de organisatie en functie solliciteert, je hebt nagedacht over lastige situaties uit het verleden en weet meer over de mensen met wie je een gesprek voert. Nu is het zaak om na te denken over de vragen die aan jou gesteld kunnen worden bij het sollicitatiegesprek. Er zijn op internet talloze lijsten te vinden van vragen die gebruikelijk zijn bij een eerste gesprek. Vaak zijn deze vragen gericht op je motivatie, je ervaring en je karaktertrekken. Door vooraf thuis al een antwoord op deze vragen te bedenken, hoef je hier tijdens het sollicitatiegesprek minder lang over na te denken. Daarbij kom je goed voorbereid over op de andere aanwezigen bij het gesprek!

Bedenk zelf ook vragen die je kunt stellen

Ondanks de spanning die je tijdens een sollicitatiegesprek zal ervaren, hoeft het niet een eenzijdig gesprek te worden. Het sollicitatiegesprek is namelijk het ideale moment om zelf ook vragen te stellen over de organisatie, de manier van werken binnen de organisatie, enzovoorts. Mogelijk heb je bij het lezen van de vacature al met vragen gezeten, die je nu aan de medewerkers van het bedrijf kunt stellen. Dit toont daarbij aan dat je geïnteresseerd bent in de functie en organisatie! Na je gesprek is het afwachten of je voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1562x
Toegevoegd: 07-03-2019 12:20
Gewijzigd: 07-03-2019 18:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!