Hoe duur is een tattoo? Dit zijn de kosten

Hoe duur is een tattoo? Dit zijn de kosten

Hoe duur is een tattoo? Dit zijn de kostenEen tattoo is een uitstekende manier om je persoonlijkheid en waar je voor staat te laten zien. Het is ook een kans om creatief te zijn met je lichaamskunst. Met zoveel verschillende ontwerpen zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Of je nu iets kleins en subtiels wilt of iets uitgebreider, tattoos zijn een geweldige manier om jezelf uit te drukken.

Hoeveel kost een tattoo?

De gemiddelde kosten van een tattoo bedragen €100 tot €1.500. De exacte prijs hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte, de complexiteit, het uurtarief van de artiest, de plek op het lichaam en andere variabelen. De prijzen variëren ook tussen verschillende landen en zelfs steden. Over het algemeen geldt: hoe groter de tattoo, hoe hoger de prijs, omdat de artiest meer tijd zal moeten besteden aan het ontwerp en uitvoering. Complexe ontwerpen met meerdere kleuren zijn duurder dan één kleurige tatoeages. Enkele andere factoren die de uiteindelijke prijs beïnvloeden zijn het uurtarief van de artiest, het type apparatuur dat gebruikt wordt (b.v. machine versus handgereedschap), de overheadkosten van de shop, en de locatie van de shop (b.v. stad vs. landelijk gebied). Kunstenaars in grote steden vragen bijvoorbeeld meer per uur dan die in dorpjes, omdat de huur en andere kosten van levensonderhoud in de stad doorgaans hoger is. Wat ook vooral een grote rol speelt is de bekendheid van de tattoo artiest. Hoe duur een tattoo is hangt samen met vraag en aanbod. Een artiest met een lange wachtlijst kan meer rekenen dan een beginner.

Materiële kosten

Tattoo artiesten gebruiken een verscheidenheid aan materialen in hun werk, waaronder pigmenten, flash (vooraf gemaakte stencils), en andere apparatuur. Tattoo inkt is over het algemeen gemaakt van een mix van water, mineralen en organische pigmenten waaronder ijzeroxide, titanium dioxide, carbon black, en andere materialen. De kosten van tattoo inkt worden vaak over het hoofd gezien, maar kunnen aanzienlijk zijn. De keuze van de kunstenaar van pigmenten beïnvloedt de prijs van de inkt, evenals de hoeveelheid inkt gebruikt op de klant. Een enkel potje inkt van één fabrikant kan €20 tot €100 of meer kosten. Naast inkt gebruikt de artiest ook flash (sjablonen voor specifieke tatoeages) en andere apparatuur, zoals naalden, handschoenen en andere materialen. Ook tattoo machines kunnen meer dan 1000 euro kosten. Deze andere benodigdheden beïnvloeden de kosten van de tattoo, maar worden vaak over het hoofd gezien wanneer de prijs van een tatoeage wordt besproken. verder maakt een shop kosten aan huur, energie, vergunningen en natuurlijk belasting.

Tattoo uurloon

De kosten van het materiaal maken een klein deel uit van de totale kosten van een tatoeage. Het uurloon van de artiest is een veel belangrijkere kostenpost. Het uurloon van een tattoo artiest ligt gemiddeld rond de €100 met hier en daar uitschieters tot wel €250. Het werkelijke loon van een kunstenaar hangt af van zijn ervaring, vaardigheidsniveau en reputatie. Tatoeëerders vallen niet onder de minimumloonwetten, dus ze kunnen vragen wat ze willen. Gemiddelde tarieven variëren per locatie, reputatie en andere factoren. De beste manier om een schatting te krijgen van het uurloon van een tatoeëerder is om contact op te nemen met een paar shops in je omgeving en te vragen hoeveel zij rekenen. Niet alle artiesten rekenen een uurloon, veel werken met een vooraf afgesproken prijs.


Hoeveel tijd is er nodig voor een tattoo?

De benodigde tijd voor een tattoo verschilt in grote mate. Voor een kleine tattoo ben je binnen een uur misschien al klaar. Voor een groot stuk zoals een hele arm ben je al snel 20 tot 30 uur kwijt. De ene artiest werkt snel, de andere wat langzamer. Voor een tattoo van handformaat zit je gemiddeld 2 tot 4 uur in de stoel. Daarnaast zijn er ook nog wat uren voor het ontwerp nodig. Over het algemeen is die tekentijd al verwerkt in het uurtarief. Je betaalt daar dus niet extra voor.

Kwaliteit is belangrijker dan de prijs

Prijs shoppen voor een tattoo is niet het beste plan. Je wilt iemand vinden die goed is in wat hij doet en je een tattoo van hoge kwaliteit zal geven, niet een amateur die je huid zal verpesten. Ga bij het kiezen van een tatoeëerder niet alleen af op de prijs. Kijk in plaats daarvan naar hun portfolio, vraag andere mensen wie ze getatoeëerd hebben, en zoek uit of ze een vergunning hebben en verzekerd zijn. Zorg ervoor dat de artiest schone, gesteriliseerde apparatuur gebruikt, een goede reputatie heeft, en de nodige training heeft gevolgd. Je kunt de artiest ook vragen of ze één soort pigmenten gebruiken of meerdere soorten. Pigmenten geven tatoeages hun kleur, dus kwaliteitspigmenten zijn de sleutel tot een geweldige tatoeage. Nederland heeft onlangs de regels aangescherpt voor tattoo inkt.

Tips om de beste deal voor een tattoo te krijgen

Naast de hierboven besproken factoren zijn er nog een paar andere manieren om de beste deal voor een tattoo te krijgen. Vraag prijzen van meerdere artiesten en shops in je omgeving. Misschien heb je wel een vriend of familielid die artiest is en je een betere deal voor de tattoo kan geven als je die via hen boekt. Grote stukken zoals een sleeve betaal je normaal gesproken in termijnen. Dit kan vooral nuttig zijn als je een grote tattoo krijgt en je zorgen maakt over de kosten. Bijna alle tattoo shops bieden gratis bijwerken van tattoos aan. Daar zijn gelukkig dus geen extra kosten aan verbonden. Wil je écht het beste werk: bekijk dan eerst de portfolio van de betreffende artiest en begin dan pas over de prijs. Vergeet niet dat een tattoo permanent is.

Conclusie

Tatoeages zijn een geweldige manier om jezelf uit te drukken en je persoonlijkheid te tonen. Tattoos kunnen een spannende ervaring zijn en iets wat je voor de rest van je leven met je mee draagt. Een tattoo laten zetten is echter niet goedkoop; het kan 100 tot 1500 euro of meer per sessie kosten, afhankelijk van waar je woont, de grootte en complexiteit van de tatoeage, en andere factoren. Er zijn ook enkele verborgen kosten verbonden aan het krijgen van een tatoeage. Hoe duur een tattoo is, daar ben je vooral voor de tijd mee bezig. Echter, als je een slechte tattoo op je lichaam hebt dan wordt je hier elke dag aan herinnert, terwijl je de bespaarde kosten dan al lang bent vergeten. Advies is dus om niet te veel op de kosten te letten, maar vooral op de ervaring en kwaliteit van de tattoo artiest.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Pietster
Aantal keer gelezen: 1332x
Toegevoegd: 16-11-2022 11:13
Gewijzigd: 16-11-2022 12:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!