Hoe koop je de beste DAB-radio

Hoe koop je de beste DAB-radio?

Hoe koop je de beste DAB-radioOndanks de opkomst van streaming is het luisteren naar de radio nog lang niet dood. Eigenlijk is het zelfs actueler dan ooit te voren dankzij de DAB radio die bevrijd is van storende statische elektriciteit en het beperkt aantal AM- en FM-zenders.

Hier is wat je moet weten om de beste DAB-radio te kopen

Ondanks de opkomst van streaming is het luisteren naar de radio nog lang niet dood. Eigenlijk is het zelfs actueler dan ooit te voren dankzij de DAB radio die bevrijd is van storende statische elektriciteit en het beperkt aantal AM- en FM-zenders. Van keukenradio's tot autoradio's, miljoenen mensen stemmen elke dag af om naar hun favoriete zender op de radio te luisteren. Maar hoe en waar we luisteren verandert nog steeds. Dus: hoewel naar de radio luisteren populair blijft, is het belangrijk om te weten welke radio je moet kopen als je de komende jaren een top luisterervaring wilt. Laten we eens nader bekijken hoe de DAB-technologie werkt, welke voordelen het oplevert en waar je op moet letten bij het aankopen van een nieuwe DAB radio.

Hoe werkt DAB radio?

Zoals je waarschijnlijk al weet, wordt FM-radio verzonden op een bepaalde frequentie. Maar elk radiostation heeft slechts een zeer beperkte frequentie beschikbaar, zodat de stations elkaar niet kunnen overlappen en storen. Als je buiten die frequentie afdwaalt, zul je snel een golf van statische elektriciteit tegenkomen. DAB-radio werkt echter op een heel andere manier. De digitale transmissie bestaat uit een reeks enen en nullen. Aangezien er geen frequentiebanden zijn die je kunt vasthouden, kan hetzelfde signaal meerdere keren worden verzonden. Dit betekent dat jouw DAB radio meer kansen heeft om een betrouwbaar signaal op te pikken dan zijn FM-tegenhanger. Maar ook de manier waarop DAB-signalen worden verzonden, heeft enkele extra voordelen. Om te beginnen betekent de bredere band van DAB-radiostations dat ze aanvullende informatie kunnen verzenden. Dit omvat dingen zoals de naam van de artiest en het nummer dat momenteel wordt afgespeeld, iets dat uiteraard handig is als je graag nieuwe muziek ophaalt van de radio en de tracknaam niet helemaal hebt opgevangen. DAB-signalen werken ook beter rond obstakels tussen jouw radio en het radiostation, zoals bijvoorbeeld grote gebouwen. Bovendien dragen ze hun eigen bescherming tegen transmissiefouten.

Hoe een DAB-radio kopen?

Het is zinvol om eerst wat meer informatie in te winnen hierover. Een DAB radio betekent dat een groot aantal kanalen beschikbaar voor je worden. Daarnaast bieden deze radio's ook een verbeterde kwaliteit met minder interferentie, automatische zenderafstemming en programma-informatie. Als je een DAB radio koopt, is het goed om rekening te houden met de voor jou belangrijke functies. Deze zullen je uiteindelijk een betere ervaring geven. Enkele belangrijke functies zijn: Bluetooth-connectiviteit, solide bouwkwaliteit en de mogelijkheid om veel stations vooraf in te stellen. Anderen kunnen verbinding maken met jouw WiFi, zodat je toegang krijgt tot meer dan 30.000 radiostations via het internet. Bovendien kun je ook afstemmen op al jouw favoriete podcasts. Met een oneindig aanbod aan luistermogelijkheden, is het onmogelijk dat je helemaal niks vindt om naar te luisteren! Enkele van de grote merken in DAB zijn JVC, Sony, König, Pure en Imperial, dus kijk hiernaar wanneer je onderzoek doet naar een aankoop!


Het belang van bluetooth-connectiviteit

Helaas zijn niet alle DAB-radio's in staat om rechtstreeks muziek van Spotify en dergelijke te streamen of om naar internetradiostations te luisteren. Dat is in principe vervelend, omdat zeker de laatste jaren dit de meest gebruikte wijze is van naar muziek luisteren. Niet voor niets hebben velen hun lp- en cd-verzameling de deur uit gedaan om ruimte te maken. Kleine digitale apparaten hebben hun plaats ingenomen. Gelukkig hebben veel van die kleine toestellen de mogelijkheid om via Bluetooth verbinding te maken met andere apparaten. Dat betekent dat je je telefoon of tablet kunt aansluiten en overal naar toe kunt streamen. Daartoe bevat de overgrote meerderheid van de DAB-radio's deze functie, maar sommige radio's ook niet. Bekijk online alle uitvoeringen en bepaal daarna keuze voor de beste DAB-radio, bijvoorbeeld met Bluetooth. Overigens is het niet hebben van bluetooth niet altijd een ramp, zeker als je toch al van plan was je speler via een kabel op een aux aansluiting aan te sluiten. Daar moet het apparaat dan wel over beschikken uiteraard.

Alles wat je moet weten over DAB+

Hoewel de DAB-radio technologie sinds 1995 op grote schaal is geïmplementeerd, hebben velen erover geklaagd dat de geluidskwaliteit niet veel beter is dan de oudere FM-frequenties. De radio's en luidsprekers zijn verbeterd, maar nieuwe geluidsnormen met een betere geluidskwaliteit zijn traag van start gegaan. Een DAB+ radio biedt deze betere geluidskwaliteit, inclusief de geavanceerde audiocodering (AAC) die de maatstaf is voor de meeste moderne hifisystemen. De verkoop van DAB+ zit in de lift. In Europa wordt de lancering van DAB+ in Nederland het meest succesvol genoemd. Dit dankzij de hoge verkoopcijfers voor DAB-radio's. De commerciële radiostations (VCR) en de openbare radiostations (NPO) hebben beide een dekking van 95%. NPO versterkte begin 2014 de dekking van zijn bestaande DAB-multiplex van 70% naar 95% en migreerde diensten naar DAB+ in 2013. Sinds 2013 werden commerciële stations gelanceerd en het totaal aantal radiostations steeg van 9 naar 21. Digital Radio Nederland leidt de promotie van DAB+, met behulp van het internationale DAB+ logo. Meer dan 875.000 apparaten zijn reeds verkocht in Nederland. 39% van de verkochte nieuwe auto's is standaard uitgerust met DAB+ autoradio. Met een DAB+ radio is het mogelijk DAB-radio zenders te beluisteren, maar met een DAB radio kun je geen DAB+ zenders beluisteren. Omdat DAB+ sterk in de lift zit en om jouw radio te beveiligen voor de toekomst, kun je dus beter overwegen om te investeren in een DAB+ radio.

FM is op weg te verdwijnen

Zoals hiervoor al is vermeld, is de wereld van radio luisteren aan het veranderen. In 2018 lag het luisterpubliek van digitale radio voor het eerst voor op de luisteraars van FM en AM. Samen met de verkoopcijfers van DAB radio en DAB+, lijkt het dus zeker dat op een bepaald moment in de nabije toekomst FM volledig zal verdwijnen. Er is weliswaar een verschil tussen lokale en nationale zenders, maar wellicht zullen vroeger of later de meeste stations overstag gaan. Dus, als je van het luisteren naar radio houdt, blijf dan niet achter. Stap vandaag nog aan boord van de digitale revolutie en bekijk het ruime aanbod DAB-radio’s online.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 1814x
Toegevoegd: 13-03-2019 09:32
Gewijzigd: 16-03-2019 11:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!