spaarvarken met munten

Hoe krijg ik de hoogste spaarrente?

spaarvarken met muntenMet de steeds lagere spaarrente is het van belang om het onderste uit de kan het halen. Het is daarom van belang dat je je spaargeld bij een bank zet die je vertrouwd, maar daarnaast ook een goede rente oplevert. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: "Hoe krijg ik de hoogste spaarrente?"

Wanneer je van plan bent om geld te gaan sparen is het verstandig om eerst goed alle soorten spaarrekeningen te bekijken. Een spaarrekening bestaat namelijk uit verschillende onderdelen zoals rente, looptijd en voorwaarden die per bank verschillen. Veel spaarrekeningen weken met beperkende voorwaarden, wat inhoudt dat je een hogere rente krijgt wanneer je voldoet aan deze voorwaarden. Voorbeelden van beperkende voorwaarden zijn eventuele opnamekosten of de verplichting om een betaalrekening te openen bij dezelfde bank.

Daarnaast is het erg belangrijk om rekening te houden met inflatie en vermogensrendementsheffing, omdat beiden ervoor kunnen zorgen dat je verlies gaat lijden in plaats van dat je geld zal gaan verdienen. Je betaalt namelijk 1,2% vermogensrendementsheffing wanneer je meer dan 24.437 euro op je spaarrekening hebt staan. Een spaardeposito kan ervoor zorgen dat je veel rente ontvangt. Het lastige aan deze spaarrekening is dat je tussentijds nooit een bedrag kunt opnemen. Het is erg verstandig om de spaarrentes van verschillende banken te vergelijken om zo tot een goede keuze te komen. Door je aan de tips te houden zorg je ervoor dat je een hoge spaarrente zal krijgen.

Spaardeposito

Een spaardeposito levert over het algemeen de meeste rente, met name vergeleken met een vrij opneembare spaarrekening. Een spaardeposito levert veel rente op omdat je een bedrag dat je lange tijd niet nodig zult hebben voor een vooraf bepaalde rente en een afgesproken periode vast laat zetten op een deposito. Een deposito kan een looptijd hebben van een jaar maar ook van bijvoorbeeld 10 jaar. Deze deposito’s worden ook wel langetermijndeposito’s genoemd. Een deposito met een korte looptijd heeft vaak een looptijd van minder dan een jaar. De rente die je voor een kortetermijndeposito krijgt zal uiteraard veel lager zijn dan de rente die je krijgt voor een langetermijndeposito. Bij sommige spaardeposito’s zal het mogelijk zijn om tussentijds een bedrag op te nemen, alleen moet je hiervoor wel een boete betalen. Een aantal banken stellen de eis dat je minimaal een bepaald bedrag in moet leggen, terwijl er ook banken zijn waarbij er geen minimale inleg nodig is. Enkele banken verlengen de looptijd van de spaardeposito automatisch wanneer je het niet op tijd opzegt. In dat geval moet je ervoor zorgen dat je op tijd de spaardeposito hebt opgezegd.

Beperkende voorwaarden

Het kan zijn dat een spaarrekening beperkende voorwaarden heeft. Het voordeel van deze beperkende voorwaarden is dat je een hogere rente krijgt wanneer er sprake is van veel beperkende voorwaarden. Voorbeelden van beperkende voorwaarden zijn een minimale eerste storting, een minimaal vereist tegoed om rente te ontvangen, het bedrag per maand dat vrij opneembaar is, eventuele opnamekosten en wel of geen verplichting om een betaalrekening te openen bij dezelfde bank. Wanneer je voldoet aan de meeste voorwaarden en als je het geen probleem vindt om aan de voorwaarden te voldoen kan dit je veel rente opleveren. Wanneer je een spaarrekening uitzoekt is het dus verstandig om te kijken naar de beperkende voorwaarden en dus niet alleen naar de hoogte van de rente. Wanneer je wel aan de voorwaarden voldoet maar als je dit liever niet doet is het verstandiger om een spaarrekening uit te zoeken die beter past bij je wensen.

Inflatie en vermogensrendementsheffing

Het voordeel van een hoge spaarrente is het feit dat je geld meer waard wordt wanneer je het niet gebruikt. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je een spaarrekening kiest die een spaarrente biedt die hoger is dan de inflatie. Mocht dit niet zo zijn dan zal je geld niet meer waard worden en loop je zelfs de kans dat je spaargeld minder waard wordt. Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is vermogensrendementsheffing. Dit houdt in dat je 1,2% vermogensrendementsheffing betaalt wanneer je meer dan 24.437 euro op je spaarrekening hebt staan. Voor mensen die getrouwd zijn geld een bedrag van 48.874 euro. Wanneer je het vermogensrendementsheffing optelt bij de inflatie dan moet dit lager zijn dan de rente die je ontvangt. Wanneer het opgetelde percentage hoger is dan de rente die je zult ontvangen dan zal je uiteindelijk geld moeten betalen en zal je verlies gaan lijden. Houdt hier dus goed rekening mee wanneer je besluit een spaarrekening te openen.

Spaarrente vergelijken

Het vergelijken van de spaarrentes van verschillende banken kan je per jaar door het renteverschil een behoorlijk bedrag opleveren. Wanneer je niet hebt gekozen voor een spaarrekening met een vastgestelde doorlooptijd is het vaak mogelijk om over te stappen naar een andere bank. Een andere bank kan namelijk veel meer rente bieden waardoor je uiteindelijk meer geld zult verdienen dan wanneer je je geld op de spaarrekening van je oude bank zou laten staan. Via internet kun je heel gemakkelijk de spaarrentes van een bank bekijken waardoor je ze erg gemakkelijk kunt vergelijken. Je kunt er ook voor kiezen om naar een site te gaan waar alle spaarrentes al op staan, zodat je dit niet zelf op hoeft te zoeken. Op deze manier kun je erg snel en gemakkelijk de spaarrentes vergelijken en kun je een goede keuze maken. Let naast de spaarrente ook op de beperkende voorwaarden van een spaarrekening.

Tips voor een hoge spaarrente

Let er op dat je in nooit een bedrag van meer dan 100.000 euro op één spaarrekening hebt staan. Wanneer de bank namelijk in problemen komt is 100.000 euro het maximale bedrag waarvoor de Staat garant staat. Wanneer je een bedrag van 100.000 op een spaarrekening wilt zetten zorg er dan altijd voor dat je onder dit bedrag zit, zodat je de ontvangen rente ook verzekerd is. Het garantiestelsel geldt naast de bank ook voor de dochterondernemingen van de bank. Zorg er dus voor dat je nooit twee spaarrekeningen hebt lopen bij zowel de bank zelf als de dochteronderneming. Het bedrag dat je ontvangt aan rente is natuurlijk afhankelijk van het bedrag dat je op je spaarrekening hebt staan. Zorg er dus altijd voor dat je in het dagelijks leven veel geld bespaard. Op deze manier houdt je meer geld over en kun je meer geld op je spaarrekening zetten.

Haal jij het onderste uit de kan wat betreft het rendement op jouw spaargeld?


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Boris
Aantal keer gelezen: 2971x
Toegevoegd: 12-10-2016 19:31
Gewijzigd: 19-10-2016 00:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!