Hoe veilig is het online kopen van medicijnen?

Hoe veilig is het online kopen van medicijnen?

Hoe veilig is het online kopen van medicijnen?Sinds de corona pandemie kopen we steeds meer en vaker online. Voor corona bleef dit vaak beperkt tot kleding en gebruiksgoederen. Nu kopen we ook medicijnen online. Er gaat haast geen dag voorbij, of we worden met nieuwe online apotheken geconfronteerd. Ook het aantal medicijnen die op internet worden aangeboden, wordt alsmaar groter. Oppassen is hier dé boodschap. Het gaat tenslotte over onze gezondheid. Kortom, hoe veilig is het kopen van medicijnen op het internet

Nepmedicijnen zijn vaak levensgevaarlijk

Onze overheden doen er alles aan om ons maximaal tegen zogenaamde nepmedicijnen te beschermen en de online verkoop ervan zo veilig mogelijk te laten verlopen. En ook de Europese Unie laat zich hierbij niet onbetuigd. Zo moet voortaan elk medicijn dat online wordt verkocht, voorzien zijn van een unieke code. Toch betekent dit niet dat nu alle geneesmiddelen die via het internet worden verkocht, betrouwbaar zijn. Haast dagelijks worden er nepmedicijnen onderschept. Volgens ingewijden is dit slechts het topje van de ijsberg. Oplichters zoeken namelijk constant naar nieuwe en betere manieren om hun waar op de markt te brengen. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties, want deze nepmedicijnen zijn  vaak levensgevaarlijk.

Wat zijn nepmedicijnen?

Namaakgeneesmiddelen of nepmedicijnen worden vervaardigd door onbetrouwbare bedrijven die geen enkele kwaliteitsprocedure of richtlijn volgen. Niemand weet welke werkzame stoffen er in hun medicijnen aanwezig zijn en hoeveel. Deze illegale fabrikanten van namaakgeneesmiddelen gebruiken de goedkoopste grondstoffen. Daarom zullen de ingrediënten van hun producten nooit hetzelfde zijn. Soms zit er de ene keer te weinig en de andere keer teveel van deze actieve bestanddelen in hun medicijnen. Je weet dus nooit wat je koopt.

Onder- of overdosis

Het gevaar van een onder- of een overdosis is zo dus nooit ver weg. Betrouwbare geneesmiddelen worden streng gecontroleerd voor ze bij de apotheker of de drogist terechtkomen. Bij deze medicijnen mag de hoeveelheid werkzame stof maximaal slechts vijf procent afwijken van de dosis die op de verpakking staat. Bij nepmedicijnen is van controles geen sprake. Vaak vind je in deze nepmedicijnen zelfs helemaal geen werkzame stof. Vaak bevatten deze 'geneesmiddelen' zelfs schadelijke stoffen. Maar altijd wordt van de goedkoopste stoffen gebruikgemaakt. Die zijn vaak oorzaak van ongewenste en zelfs levensgevaarlijke bijwerkingen.

Deze medicijnen worden het meest online verkocht 

Alle geneesmiddelen worden niet evenveel online verkocht. Met name haargroeimiddelen, erectiemiddelen, kalmeringsmiddelen, krachtige pijnstillers en medicijnen voor gewichtsverlies worden vaak online gekocht. Het aanbod aan ongecontroleerde medicijnen is hier dan ook het grootst.

Zo herken je berouwbare medicijnen op het internet

Koop je toch medicijnen online, dan kun je vaak ook hier het kaf van het koren onderscheiden. Het eerste waar je op moet letten is de leverancier. Betrouwbare en veilige  online apotheken hebben dit logo altijd op hun website. Via dit logo kom je terecht op de website van het Federaal agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, kortweg het FAGG. Hier vind je ook een lijst met alle officieel erkende alle online apotheken. Staat je online apotheek er niet tussen, dan gaat het om een illegale verkoper en is de kwaliteit van je geneesmiddel niet gegarandeerd.

Andere ernstige aanwijzingen van een onbetrouwbare leverancier zijn:

  • Het verkopen van receptgeneesmiddelen zonder recept
  • Kortingen op zelfzorgmedicijnen waar geen recept op voorschrift voor nodig is zoals paracetamol en ibuprofen. Reclame voor deze producten is wél toegestaan
  • Betrouwbare online apotheken informeren hun klanten zo goed mogelijk over:
  • Het geneesmiddel de naam van het product
  • De werkzame ingrediënten
  • Bestanddelen die eventueel voor bijwerkingen kunnen zorgen, zoals allergische reacties of overgevoeligheid
  • Het gebruik van het geneesmiddel
  • Waarschuwingen wanneer het middel niet mag worden gebruikt, zoals bij zwangerschap, borstvoeding, allergie, bij sommige aandoeningen of bij het gebruik van andere medicijnen
  • Mogelijke bijwerkingen
  • De gegevens van de producent
  • De datum waarop deze informatie over het medicijn voor het laatst werd bijgewerkt
  • De vervaldatum

Veilig medicijnen online bestellen

Alleen je vertrouwde huisarts of specialist mag een recept voorschrijven. Daarmee kun je bij een apotheker terecht. Moet je dit geneesmiddel meermaals gebruiken? Dan kun je met een zogenaamd herhaalrecept ook bij een internetapotheek terecht, als die tenminste het officiële Europese logo op zijn website heeft. Dit logo stuurt je naar een overzicht met officieel erkende en dus betrouwbare onlineapotheken.



Medicijnen zonder recept

Medicijnen waar je geen recept voor nodig hebt, haal je bij de apotheker, de drogist of in de supermarkt.

De voordelen van online medicijnen kopen

Medicijnen en andere gezondheidsproducten kopen op het internet heeft uiteraard voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Maximale privacy
  • Gebruiksvriendelijk: je moet je er niet meer voor verplaatsen: Je kiest en bestelt je medicijnen van thuis uit
  • Minder tijdrovend
  • Snelle levering: vaak de ochtend na je bestelling
  • Het uitgebreide aanbod
  • Meestal goedkoper dan bij de apotheker of de drogist

Nadelen van online medicijnen kopen

Naast deze voordelen, zijn er ook heel wat nadelen verbonden aan het kopen van medicijnen via het internet. Het is aan jou om voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. De belangrijkste nadelen zijn ongetwijfeld:

  • Weinig of geen controle 
  • Hun gebruik: sommige geneesmiddelen die je niet samen mag gebruiken. Dat kan voor een tegenovergestelde of verminderde weking zorgen
  • Het gevaar van nepmedicijnen en hun samenstelling: over hun actieve stoffen en hun hoeveelheid is niets bekend. Hun samenstelling is ook nooit hetzelfde
  • Het aanbod van grote verpakkingen
  • Medicijnen waarvan de gebruiksdatum vervallen is
  • Wees terughoudend bij het verkrijgen van medicijnen op recept zonder je over een beschikt 

Illegale online apotheken met een professionele website

De website van een onwettige onlineapotheek is nauwelijks van professionele internetapotheken te onderscheiden. Daarin schuilt ongetwijfeld het grootste gevaar. Deze illegale online apotheken opereren meestal vanuit het buitenland. Hun merkloze en goedkope medicijnen zijn vaak afkomstig uit India. Maar wanneer ze hun gevaarlijke nepmedicijnen vanuit een Europees land aanbieden, is er niets aan de hand en kan er zelfs niet tegen worden opgetreden.

Conclusie: koop alleen online medicijnen  waar geen recept voor nodig is

Bij betrouwbare online apotheken kun je lang niet alle medicijnen kopen. Dat zijn alleen diegenen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Dat is ook het geval voor die medicijnen die koel bewaart en vervoert moeten worden bewaard moeten worden. Sterke pijnstillers en geneesmiddelen waarbij de patiënt extra informatie en begeleiding nodig heeft zijn wettelijk niet via internet verkrijgbaar.

Koop alleen bij online apotheken met een Europees keurmerk

Medicijnen online kopen is makkelijk dus erg makkelijk. Het is vooral een geschikte manier voor medicijnen die je kent en regelmatig gebruik. Bij betrouwbare online apotheken krijg je alle nodige informatie en het juiste advies vragen van geschoolde en ervaren apothekers. Bestel altijd bij online apotheken die een officieel erkend label dragen. Zo ben je altijd verzekerd van de kwaliteit van hun producten. Koop nooit medicijnen online waar een recept voor nodig is. En controleer of je online apotheek over een officieel Europees keurmerk beschikt. Koop je medicijnen dus niet zomaar bij de eerste de beste online apotheek die je online tegenkomt. Bespaar ook nooit op de kostprijs van je medicijnen, en koop nooit medicijnen met korting. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Textweb
Aantal keer gelezen: 1958x
Toegevoegd: 20-08-2021 18:55
Gewijzigd: 21-08-2021 11:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!