Een pup moet in de leeftijd van 7 weken gechipt worden. Voordat de pups 8 weken oud zijn moet de chip ook geregistreerd staan. Een pup mag namelijk vanaf de 8 weken naar de nieuwe eigenaar. Wanneer jij je pup op gaat halen zal de fokker je laten zien dat de chip geregistreerd is op zijn of haar naam. Je kunt de chip op je eigen naam laten zetten. Dit moet binnen 14 dagen gedaan worden.
Wanneer je met de hond naar het buitenland gaat, dan is een chip verplicht. Maar stel je eens voor dat je hond wordt vermist, hoe kom je er dan achter of het jouw hond is die is gevonden? Zelf zul je je hond aan het karakter herkennen, maar anderen niet. Als de hond een chip heeft, dan kan men de hond als het ware scannen als hij wordt gevonden en teruggeven aan de eigenaar. Als de hond een chip heeft dan staat hij geregistreerd in de chipdatabase. Je ziet dan de gegevens, de naam van de hond, de plaatsnaam en het telefoonnummer van de eigenaar. Daarom moet je er voor zorgen dat de gegevens die in deze database zitten altijd up to date zijn (zeker het telefoonnummer).
Er zijn altijd mensen op zoek naar honden voor de handel. Als je hond weggehaald wordt en later weer wordt gevonden kan de hond via de chip achterhaald worden. Maar let op want alleen chippen is niet voldoende. Er zijn in Nederland ook andere databases waar je een melding kunt doen wanneer jouw hond vermist is.
Het laten chippen van de hond kan alleen bij de dierenarts. Als je een hond hebt met een stamboom dan zal de Raad van Beheer de pups chippen voordat ze zeven weken zijn. Maar wat is een chip precies? De chip is niet zo groot, namelijk zo groot als een rijstkorrel. Dit is een klein buisje met daarin micro elektronica. Maar er zijn nog wat kleinere chips die 10.9 bij 1.6 mm zijn. Wanneer de dierenarts met een scanapparaat in de buurt van de chip bij de hond komt, dan komt er een unieke code vrij, het chipnummer. Dit zijn 15 cijfers, bij de eerste drie cijfers gaat het over de landcode. Voor Nederland is de code 528.
Om de chip te kunnen plaatsen wordt er gebruik gemaakt van een vlijmscherpe injectienaald en dan wordt de chip onder de huid gebracht. Deze wordt geplaatst ter hoogte van de linkerschouder. De chip is klein en de naald is scherp, meestal voelen de honden er niets van wanneer de chip wordt geplaatst. Sommige honden reageren er op, maar dat is waarschijnlijk omdat er iets vreemd gebeurt, niet omdat het pijnlijk is. Je kunt de chip van de hond laten controleren wanneer je de hond jaarlijks laat vaccineren.
De prijs van het chippen van de hond ligt tussen de 17,50 euro en de 50 euro. Dit kan zijn inclusief de registratie, maar dat kan ook zonder zijn. Je moet altijd je hond registreren bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Wanneer je een verzekering af hebt gesloten voor je hond, kan het zijn dat een deel van de kosten vergoed worden. Zorg er voor dat je dit weet voordat je de hond laat chippen, je weet dan meteen waar dat je de rekening of een deel van de kosten kunt verhalen. Er zijn ook verzekeringen voor honden waarbij er helemaal niets van het chippen wordt vergoed, maar het chippen is niet zo prijzig. Er zijn soms ook bepaalde middagen waarop je de hond bijna gratis kunt laten chippen. Dergelijke dagen hebben zich ook voorgedaan toen net bekend was dat het chippen verplicht zou worden. Deze dagen zijn er regelmatig en dan kun je dus voor een lage prijs je hond laten chippen (als dat nog niet is gebeurd).
De reden dat het chippen verplicht is geworden, is omdat veel honden niet geregistreerd staan en ook niet gevaccineerd zijn. Er worden wel eens honden gevonden die dan niet terug geplaatst kunnen worden bij hun eigenaar, omdat ze of geen chip hebben of omdat de gegevens niet kloppen. Door je hond te chippen wordt er hopelijk vaker weer een goede match gevonden wanneer de hond vermist is. Het kan wel eens gebeuren dat je aan het wandelen bent en je hond bijvoorbeeld achter een konijn aan gaat en niet terug komt. Als andere mensen je hond dan vinden dan kunnen ze hem naar het asiel brengen en daar kan de hond dan gecontroleerd worden op een chip. Hierdoor kunnen het baasje en de hond snel weer herenigd worden. Als je een hond hebt en deze is niet voorzien van een chip, dan loop je het risico op een boete. Het is vanaf nu echt verplicht om je hond te laten chippen en dat kan ook gecontroleerd worden.
Ook wanneer je een hond over laat komen uit het buitenland, moet de hond een chip hebben. Laat dit ook altijd goed bij de dierenarts controleren, zodat je ook zeker weet dat het allemaal goed is geregeld. Je moet dan wel de gegevens aanpassen, zodat de hond vanaf nu op jouw adres staat ingeschreven. Ook jouw telefoonnummer is daarbij van belang zodat men je kan bellen wanneer je hond mogelijk is weggelopen en weer is gevonden. Het chippen neemt slechts een paar seconden in beslag. Als je een pup koopt, dan zijn de honden al gechipt en dat kan de fokker je ook laten zien. In het paspoort kun je zien wat het nummer is en dit kun je ook op internet vinden als je je eigen adres wilt veranderen bijvoorbeeld. Let dus ook goed op wanneer je gaat verhuizen of wanneer je een nieuw telefoonnummer hebt, dat je dit laat wijzigen en regelmatig controleert of alle gegevens nog kloppen. Een huisdier kost tijd en geld. Zorg dat je weet wat een huisdier ongeveer kost, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De kosten van het chippen heeft de fokker al gemaakt, ten minste als deze aan de eisen voldoet. Is je hond niet gechipt dan weet jij nu welke kosten daaraan ongeveer zijn verbonden. Denk ook aan kosten als de hondenbelasting (in elke gemeente anders), de jaarlijkse entingen, het voer, middelen tegen vlooien en teken en andere onverwachte dierenartskosten. Bekijk wat een dierenverzekering kost, vind jij het prettig/nodig om een dierenverzekering af te sluiten? Zorg dat je op de hoogte bent van de premie uiteraard en de kosten die al dan niet worden vergoed in een verzekeringspakket. Daarna overweeg jij of je een dierenverzekering afsluit.